xcounter
#

Командування ВМС ознайомилось з можливостями Bayraktar TB2: наскільки цей БПЛА ефективний на морі

Bayraktar TB2 може ефективно здійснювати морські місії
Bayraktar TB2 може ефективно здійснювати морські місії
6204

Додаткову партію Bayraktar TB2 замовили у грудні 2020 року

В Одесі відбулась зустріч командування Військово-морських Сил України та керівництва турецької компанії Baykar Defence, яка виробляє для України розвідувально-ударні БПЛА Bayraktar TB2. Додаткову партію цих дронів Міноборорни замовило наприкінці 2020 року.

Як відомо Defense Express, загалом мова йде про п'ять комплексів, кожен з яких складається з двох-трьох БПЛА та станції управління. Частина з цих комплексів розширить наявний парк Повітряних Сил, а інша призначена для посилення Військово-морських Сил України.

Читайте також: Непідйомний якір: деталі провалу програми військового кораблебудування у РФ
Неїжпапа Халук Байрактар
Командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа та CEO Baykar Defence Халук Байрактар

Під час презентації головний виконавчий директор Baykar Defence Халук Байрактар презентував реальні можливості розвідувально-ударного БПЛА Bayraktar TB2. Під час заходу обговорювалась методика та аналіз застосування дрону у бойових діях.

Зокрема, і у Нагірному Карабасі, під час яких за допомогою Bayraktar TB2 було знищено майже 1000 цілей на 1,9 млрд доларів.

Baykar Defence україна
Презентація можливостей Bayraktar TB2 командуванню ВМС України

Для ВМС України можливості Bayraktar TB2 зараз є одним з ключових. Він має ліквідувати пробіл у сучасних засобах повітряної розвідки у акваторії морів. Більше того, цей БПЛА, скоріш за все, розглядається, як один з компонентів визначення координат цілей для наведення берегового ракетного комплексу РК-360МЦ від ДККБ "Луч".

Водночас Bayraktar TB2 у Туреччині на постійній основі залучається до місій над морем. Завдяки своїй потужній оптико-прицільний станції він може на відстані у десятки кілометрів зафіксувати кораблі та визначити їх координати, які у режимі онлайн можливо передати до "Нептуна".

Окрім цього цілком логічного використання, Bayraktar TB2 можливо розглядати як ефективний засіб протидиверсійної оборони. Але турецький дрон може мати значно більші можливості реального бойового застосування.

Bayraktar TB2
Використання Bayraktar TB2 дозволяє отримати точні координати морських цілей у режимі онлайн

Наприклад, цілком можливе запозичення досвіду Китаю, який відпрацював удар по кораблю за допомогою РСЗВ. На початку року у мережу потрапило відео результатів накриття морської цілі залпом з 300-мм системи PHL-03А.

З боку Defense Express можемо зробити висновок, що Bayraktar TB2 цілком ефективно застосовувати й проти кораблів малого тоннажу.

Особливо враховуючи те, що загальною "ахіллесовою п’ятою" багатьох російських кораблів, про яку постійно говорять у РФ, є відсутність адекватних засобів протиповітряної оборони.

Наприклад, малі ракетні кораблі проекту 21631 "Буян-М" (4 кораблі з 9 базуються у Чорному морі) з засобів ППО мають лише комплекс "Гибка".

21631 Буян-М
Попри наявність 8 пускових для "Калібрів" або "Оникс", ці кораблі мають лише формальний засіб ППО

Цей ЗРК фактично є невеликим за розміром та можливостями комплексом з ракетами від ПЗКР - "Верба" або "Игла". Тобто він не може збивати цілі, які летять вище за 3,5 км. Додамо, що цей комплекс також розроблений і у сухопутному варіанті.

ЗРК Гибка
Реальні розмірі ЗРК "Гибка" можливо зрозуміти лише у сухопутному варіанті

Таке ж озброєння отримали корвети (патрульні кораблі) проекту 22160, які спеціально будуються для Чорного моря (з 6 запланованих - 3 у строю).

проект 22160
Попри статус корвета, проект 22160 захищений лише ЗРК "Гибка"

Також безпорадними проти Bayraktar TB2 є цілий ряд старих російських кораблів з ЗРК "Оса-М", яка має значні обмеження по висоті до 5 км. А це п’ять малих протичовнових кораблів проекту 1124М "Альбатрос" та два ракетних проекту 1239 "Сивуч".

1124М
1124М "Альбатрос" захищений лише ЗРК "Оса-М"

Водночас ракетні катери проекту "Молнія" (чотири одиниці у строю) озброєнні "Кортиком", який по висоті працює лише до 3,5 км.

ракетний катер
Ракетні катери проекту "Молнія" теж мають символічні засоби ППО

Трохи адекватніше озброєння у проекту 22800 "Каракурт" (заплановано для Чорноморського флоту РФ 5 кораблів з 2021 по 2023 рік), який отримав "Панцирь". Проте реальна "нульова" бойова ефективність цього ЗРК проти Bayraktar TB2 вже була перевірена у Сирії та Лівії.

22800
22800 "Каракурт" оснащений "Панцирем"

Звісно можливостей основної зброї Bayraktar TB2 - MAM-L, яка важить близько 24 кг з бойовою частиною у 10 кг, критично мало для того, щоб потопити військові кораблі.

Але високоточні можливості MAM-L дозволяють вивести з ладу радіолокаційні системи корабля, знести командний місток чи вразити пускові установки ракетного озброєння. Будь-що з цього призведе до виведення з ладу корабля противника та його тривалий ремонт.

MAM-L
MAM-L важить всього 24 кг

Загроза такого сценарію, скоріш за все буде примушувати використовувати ці кораблі лише разом з кораблями оснащеними потужнішим ЗРК. Наприклад, фрегатами проекту 11356Р/1135 "Буревестник" з ЗРК "Штиль-1", який використовує модернізовану ракету від "Буку" із дальністю пострілу до 50 км по дальності та 15 км по висоті.

Проте це значно "сковує" можливості ЧФ РФ у маневрі та фактично перетворює коштовні кораблі у "прибережні" пускові установки крилатих ракет "Калібр".

Маємо нагадати, що зараз розглядається можливість розгортання виробництва Bayraktar TB2 на території України, з можливою передачею технологій.

Читайте також: Baykar Defence розробила прототип безпілотника із вертикальним злетом та посадкою: дрон має назву Bayraktar DIHA