xcounter
#

ХДАВП у небезпеці: як врятувати підприємство та відновити серійне виробництво Ан-74 і Ан-140

ХДАВП у небезпеці: як врятувати підприємство та відновити серійне виробництво Ан-74 і Ан-140
8208

У минулий четвер, 25 лютого, вчергове збиралась нарада у Харкові для обговорення питання виконання Держоборонзамовлення на ДП "Антонов" і рішень Першого всеукраїнського з’їзду авіабудівників України. За результатами дискусій можна стверджувати: для відновлення авіабудування в Україні треба докласти значних зусиль

Що ж ми маємо на цей час? Один з флагманів української авіаційної індустрії –Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП), яке відомо своєю славетною історією, практично котиться у прірву.

Це пов’язано, по-перше, із надмірними борговими зобов’язаннями, які в рази перевершують обсяги активів підприємства, а по-друге, відсутністю волі керівництва підприємства та Укроборонпрому до виведення підприємства із кризи. При цьому, треба віддати належне в іншому - переважну більшість виробничих потужностей, попри всі складнощі, вдалось зберегти.

Читайте також: ХДАВП показало стан літаків котрі можуть у 2021 році замовити ЗСУ (відео)
Ан-74
Багатоцільовий транспортний літак Ан-74

Одним з варіантів виходу підприємства з кризи називається: "списання державою боргів" та надання нею ж військових замовлень. Це плюс? Так, але треба враховувати, що літаки Ан-74 та Ан-140 майже наполовину складаються із російських комплектуючих.

І без проведення імпортозаміщення ми підтримуємо державу-агресора, а при проведенні імпортозаміщення тільки Ан-74 необхідно викласти до 100 млн доларів, яких і так немає, і почекати рік-два, а то й три, на перепроєктування літаків.

ХДАВП Ан-74 Ан-140
Недобудовані літаки у цеху ХДАВП станом на початок 2021 року – раніше ХДАВП показало стан літаків, котрі можуть у 2021 році замовити ЗСУ

При цьому, хоча державні замовлення на першому етапі дозволять ХДАВП "залишитись на плаву", покращити фінансовий стан, але чи відновиться повноцінний серійний випуск щонайменше типових для нього Ан-74 та Ан-140?

Ан-140-100
Один з майже завершених Ан-140-100 в цеху ХДАВП

Також це не вирішує головне завдання – не лише виробляти літаки, а й навчитись продавати їх та підтримувати їх льотну придатність надалі. Тому ситуація із необхідністю допомоги від держави буде повторюватись знову й знову, тобто це – не вихід, хоча без цього час від часу майже ніхто не обходиться.

Разом з тим, існує досить багато підтверджень, що Ан-74 – це не лише унікальний літак сам по собі, а на нього ще й існує попит у світі, зокрема – в Канаді. Завдяки своїм унікальним властивостям, Ан-74 є перспективним для експорту.

Ан-74
Ан-74ТК-200 та Ан-74МП

Але насправді експорт сам по собі необхідно ще забезпечити, оскільки окрім відсутності "лізингової підтримки" є й ще одна проблема: у ХДАВП немає розгалуженої у світі сервісної системи з обслуговування та ремонту власних літаків, яка у тому числі повинна охоплювати швидку поставку запчастин.

Так що - "все пропало" й нічого неможливо зробити? Зовсім ні, розуміння того, що для підтримання виробництва й супроводження процесу продажу й сервісу Ан-74 та Ан-140 необхідний зовнішній фінансовий донор, прийшло давно.

Ан-140
Ан-140

Зокрема, представники харківського авіазаводу почали активно розкручувати тему залучення "канадських" інвесторів. Дійсно, у Канаді є інтерес саме у виробництві та придбанні Ан-74, який чудово зарекомендував себе в умовах Півночі та є ледве не ідеальним літаком для умов Канади.

Але, як виявилось, це залишається лише проєктом на перспективу, який буде реалізуватись на першому етапі не через ХДАВП, а через ДП "Антонов" і тільки в напрямку перепроєктування літака під неросійські комплектуючі.

Терміни таких робіт – не менше двох років, фінансування – незрозуміле, перспективи замовлень теж. І де тут ХДАВП, який до кінця 2021 року, без прийняття швидких рішень по санації або залученню інвестицій, може бути розпроданий по частинах після завершення мораторію на його продаж в рамках банкрутної процедури?

Була ідея співпраці ще й з американськими інвесторами. У 2017 році Укроборонпром, ХДАВП та американська компанія Oriole Capital Group підписали угоду про інвестиції, згідно з якою планувались інвестиції в 150 млн доларів. Але, на цей час щось надвелике з цього співробітництва так і не вийшло.

ХДАВП
Корпуси недобудованих літаків в цеху ХДАВП / Фото: Мустафа Найєм

У серпні 2020 року український бізнесмен Олександр Ярославський також висловив готовність залучити 1 млрд дол. для відновлення ХДАВП. Але далі слів справа так і не пішла.

Так що ж робити? По-перше, чітко зрозуміти: відновити виробництво до "радянського рівня" не вдасться в принципі через низку питань. Тільки залучення стратегічного інвестора, який бачить перспективу в заповненні ніші унікальних за своїми властивостями літаків, допоможе в цій ситуації. А літак Ан-74, серійним виробництвом якого саме і займається ХДАВП, є саме таким літаком, на який існує попит у світі.

Ан-74
Ан-74ТК-300 в аеропорту Дубаю

Тому для відновлення роботи ХДАВП потрібні рішучі та значні за обсягами рішення, в першу чергу - так, борги необхідно списати, довести до логічного завершення розгляд та прийняття пропозицій інвесторів, в тому числі - й з можливістю приватизації підприємства у випадку відсутності можливості держави завантажити його власними замовленнями.

Все це дозволить щонайменше зберегти підприємство від його повної ліквідації. І не просто пересидіти до "кращих часів", коли не лише українські, а й світові авіавиробники почнуть виходити з кризи, а й провести підготовчу роботу до повноцінного відновлення серійного виробництва. Складне завдання? Безумовно, але ніхто й не казав, що відбудовувати авіаційну галузь буде легко…

Читайте також: Борги по зарплаті на ХДАВП зросли до 239 млн гривень