xcounter
#

Борги по зарплаті на ХДАВП зросли до 239 млн гривень

1430
Морський патрульний літак Ан-74МР
Морський патрульний літак Ан-74МР

Щоб якось виправити ситуацію планують викупити в держпідприємства вісім недобудованих Ан-74

Питання щодо важливості включення до державного оборонного замовлення постачання літаків Ан-74 в інтересах Збройних Сил України було обговорено під час наради, яка відбулась 15 січня ц.р.за ініціативи генерального директора ДК "Укроборонпром" Юрія Гусєва та під головуванням Віце-прем‘єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського.

Так, за словами президента Асоціації "Укравіапром" Віктора Попова, мова йде про замовлення чотирьох патрульних літаків Ан-74МП для Військово-морської авіації та чотирьох транспортних Ан-74ТК-200 для Міноборони України.

Читайте також: Демарш "Укроборонпрому" з української авіації

"Сьогодні (15 січня) було прийнято рішення за дорученням президента у цьому ж місяці до 1 лютого провести засідання РНБО з авіації, де передбачити для ХАЗу обов'язкове розміщення цього держоборонзамовлення", - повідомив Віктор Попов в інтерв'ю "Суспільне Харків".

"Це має закінчитися указом президента і це, я упевнений, дасть колосальний поштовх нашому рідному авіаційному заводу", - відзначив президент "Укравіапром".

Варто додати, що раніше повідомлялося, що на ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство" знаходиться шість недобудованих Ан-74 (ступінь готовності 70-90% за заводською трудомісткістю) та п'ять літаків Ан-140. При цьому невідомо, чи має авіазавод необхідні комплектуючи для їх добудови (у складі яких є чималий відсоток деталей виробництва РФ).

Ан-74
Ан-74ТК-200 та Ан-74МП

Якщо проблеми з комплектуючими не буде, то таке замовлення зможе фактично врятувати завод, який знаходиться у вкрай критичному стані.

ХДАВП

Нагадаємо, борги по заробітній платі накопичувались на ХДАВП, починаючи з 2009 року. Станом на серпень 2019 року вони складали 205,7 млн грн. У листопаді того ж року, під час відвідання підприємства Президентом Володимиром Зеленським, колишній очільник ДК "Укроборонпром" Айварас Абромавичус отримав доручення погасити цю заборгованість.

Однак, попри особисту обіцянку гендиректора Концерну вирішити це питання "за півроку", нічого зроблено не було. Зокрема, зараз борг по зарплаті за даними ДК "Укроборонпром" виріс до суми у 239 млн гривень (256 млн за словами Віктора Попова). А загальна заборгованість підприємства сягнула фантастичної суми у 3,6 млрд гривень.

Читайте також: ДП "Антонов" закупив у США системи лебідок для двох літаків Ан-178 (фото)