xcounter
#

Борг по зарплатні на Харківському авіазаводі за рік виріс на 12 млн гривень

Попри обіцянки "Укроборонпрому" закрити всі фінансові питання перед трудовим колективом
562
ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство"
ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство"

ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство" продовжує накопичувати борги

Вже понад рік як до керівництва в Державному Концерні "Укроборонпром" прийшли нові люди, котрі ще торік публічно пообіцяли Президенту України вирішити питання з заборгованістю харківського авіазаводу (а точніше - всіх підприємств ДК "Укроборонпром").

Проте, попри обіцянки, ситуація лише погіршується. Зокрема, підприємство як не функціонувало в нормальному режимі раніше, так і не може цього робити досі, попри всі потенційні замовлення та старі контракти.

Читайте також: У чому Укроборонпром звинуватив Антонов: відмова від деталей в РФ та розробка літака з Нептуном

"Завод дійсно сьогодні працює, не дивлячись ні на що, на всі складнощі й проблеми. Працюємо ми в обмеженому ресурсі. Працюємо три дні на тиждень, хоча офіційно у нас один день простою. Але підприємство працює, виконує замовлення, які сьогодні існують... Підприємство функціонує», - розповів у програмі "Тема дня: Харківський авіазавод: які перспективи…" Генеральний директор ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство" (входить до складу ДК "Укроборонпром") Сергій Задорожний

При цьому, за словами очільника підприємства, заводу є що запропонувати потенційним замовникам, щоб закрити свої борги та відновити процес авіабудування.

Ан-140
Ан-140 "Мотор Січ", жовтень 2019 року

"Великий обсяг незакінченого виробництва існує на підприємстві. Це близько шести літаків Ан-74 високого ступеня придатності, які знаходяться в цеху остаточного складання (за словами Сергія Задорожного, ступінь готовності 70-90% за заводською трудомісткістю). Також близько п'яти літаків Ан-140, два з них фактично готові на 99%. Їх можна довести до ступеня льотної придатності за лічені місяці", - повідомив він.

При цьому він додав, що держава, попри обіцянки про підтримку працівників заводу, не квапиться з їх виконанням.

Ан-140
Побудований на ВАТ "Авіакор - авіаційний завод" для Морської авіації ВМФ Росії літак Ан-140-100 (реєстраційний номер RF-08021, заводський номер 16А011) під час першого польоту. Самара, 16.03.2016

"Для того, щоб зрушити це питання з мертвої точки, необхідно мати замовника... Що стосується літаків Ан-140 (з тих, що готові на 99%), то у нас навіть на зустрічі з Президентом, півроку назад (мова йде про зустріч, що відбулася 6 листопада 2019 року у Харкові), який дав доручення Державі взяти участь в придбанні, й тим самим підтримати завод, на жаль на сьогодні вони не виконані", - відзначив Сергій Задорожній.

Борги

"Тобто два літаки стоять готові сьогодні у нас на заводі, практично готові, в країні дефіцит авіаційної техніки, літають далеко не нові літаки та всілякий секондхенд ... У нас, на нашому Державному підприємстві стоять два готових літаки, які ми готові віддати Країні ... І ми не можемо вирішити це питання", - констатував він.

Нагадаємо, 6 листопада 2019 року, після відвідання Державних підприємств ДК "Укроборонпром" на Харківщині, Президент України Володимир Зеленський дав особисте доручення новому очільнику Концерну Айварасу Абромавичусу щодо розв'язання питань по заборгованості зарплатні підприємствам Концерну.

За словами нового глави "Укроборонпром", ці питання мали бути вирішені за півроку (тобто 6 травня 2020 року).

Проте, як бачимо, на одному з найбільш критичних підприємств-боржників питання щодо боргів по зарплатні не те що не вирішено, а навіть стало ще гіршим.

На ХДАВП борги по заробітній платі накопичувались, починаючи з 2009 року. Станом на 1 червня цього року вони складають (за даними державного реєстру підприємств, що мають заборгованість) понад 218 млн гривень (у березні 2020 року - 208 млн, а, згідно з інформацією Міністерства соціальної політики, розміри заборгованості у серпні 2019 року - 205,7 млн грн).

Борги

Цей борг складає половину заборгованості по зарплатні (при персоналі лише у 1400 осіб) усієї області! Навіть за незрозумілою звітністю Міністерства юстиції України (де борг по зарплатні ХДАВП на початок поточного року чомусь складає "лише" 74,3 млн гривень) харківське державне підприємство здобуло "почесне" трете місце по Україні.

Зарплата

Також варто додати, що лише зарплати 11 заступників Генерального Директора Концерну буде достатньо, щоб закрити місячну зарплатню приблизно половині працівників авіабудівного підприємства.

Зокрема сукупна зарплатня замів УОП за грудень 2019 складає приблизно 2,731 млн гривень, тоді як середня зарплата працівників ХДАВП – 3,5 тис. гривень на місяць. Тобто за зарплатню замів можна профінансувати в середньому 780 фахівців авіазаводу.

Читайте також: "Укроборонпром" проти "Антонова": війна за небо чи за землю?