xcounter
#

"Укроборонпром" проти "Антонова": війна за небо чи за землю?

Авіатори сподіваються на підтримку парламентарів. Як буде - побачимо на засіданні 9 червня
"Антонов" - бренд, можливості, мрії та реальність
"Антонов" - бренд, можливості, мрії та реальність
4835

Претензій понад 20, але жодної – обґрунтованої. Так у ДП "Антонов" прокоментували агенції Defense Express стан справ за підсумками нещодавніх перевірок, які проводив концерн "Укроборонпром".

Заслуховування результатів комісії ДК "Укроборонпром" щодо стану справ на підприємстві "Антонов" має відбутись сьогодні, 9 червня - на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Антонов
Майбутнє підприємства "Антонов" - у лабіринті проблем

У ДП "Антонов" сподіваються, що парламентарі зможуть розібратися у тій реальності, що нині складається навколо підприємства. Адже йдеться про заангажований підхід, який демонструє керівництво концерну "Укроборонпром", стверджують на підприємстві.

Читайте також: "Антонов" звернувся до Зеленського: керівництво "Укроборонпрому" нищить оборонний комплекс України

Згідно наказу керівництва ДК "Укроборопром", перевірка окремих питань діяльності Державного підприємства «Антонов», попри карантин, проходила з 27 квітня по 22 травня.

"При цьому до перевірок стратегічного режимного підприємства "Укроборонпром" залучив іноземні компанії, які тісно пов’язані з нашими конкурентами.

"Укроборонпром" запропонував перед початком перевірок підписати договір про конфіденційність, але, згідно з ним, аудитори мали одержати картбланш на передачу добутої на "Антонові" інформації третій стороні, яка не пов’язана з підприємством жодними угодами", - повідомили у ДП «Антонов».

Загалом від комісій концерну було отримано більш як 500 питань по всім сферам діяльності підприємства "Антонов" з терміном виконання від 1-2 робочих днів. Це фактично унеможливило адекватну співпрацю. Один із запитів від комісії, наприклад, нараховував 62 питання, а на підготовку відповідей надавалось лише півгодини.

Ан-124
"Руслан", який може все

У підсумковому документі від ДК "Укроборонпром" стверджується, що перевірками "встановлено факти порушень і недоліків фінансово-економічної діяльності ДП "Антонов", допущених посадовими особами Підприємства через неналежне виконання посадових обов’язків".

Рецепт "Укроборонпром" виписав вже наперед

При цьому керівництво підприємства "Антонов" не було ознайомлене з висновками роботи комісії, позбавлено права надати пояснення, доповнення, заперечення.

Втім, за твердженням представників ДП "Антонов", справжніх відповідей ніхто і не шукав – адже рецепт був виписаний "Укроборонпромом" наперед.

Тож нині ДП "Антонов" буде доводити своє право на правду на засіданні парламентського комітету. При цьому ознайомлення з кожним пунктом "звинувачень" від концерну говорить про те, керівництво "Укроборонпрому" насамперед переслідує мету усунення з посади президента ДП "Антонов" Олександра Донця, позицію якого також підтримують колектив та профспілкові об’єднання.

До перевірок "Укроборонпром" залучив іноземні компанії, які тісно пов’язані з нашими конкурентами

Показово, що паралельно з розглядом ситуації у парламентському комітеті про стан справ у ДП "Антонов" біля самого підприємства запланований мітинг трудового колективу.

Раніше представники державного підприємства "Антонов", що входить до ДК "Укроборонпром", звернулись із листом до Президента України з проханням приділити особисту увагу проблемам, які є критичними для стабільної роботи підприємства.

У листі, серед іншого, висловлювалась занепокоєність з приводу підходів концерну "Укроборонпром" щодо запропонованих концепцій з реформи оборонно-промислової галузі країни загалом та ДП "Антонов", зокрема.

Ан-225
"Мрія", яка не має конкурентів. Одна на весь світ

У листі стверджувалось, що "з шаленою швидкістю розробляються проекти трансформації Концерну та підприємств-учасників та вносяться законопроекти, проти яких виступають підприємства-учасники. Такі пропозиції не відповідають чинному законодавству, адже вони спрямовані на втрату контролю з боку як Президента країни, так і КМУ за оборонно-промисловим комплексом".

Також йшлося про "майже безконтрольне втручання ДК "Укроборонпром" у господарську діяльність підприємств ОПК, що взагалі не узгоджується з базовими принципами підприємництва, закріпленими у Господарському кодексі України.

Ан-140
"Укроборонпром" хоче сам змінювати виконавців у зовнішньоекономічних контрактах

Так, ДК "Укроборонпром" планує отримати право вилучати у підприємств будь-яке майно та передавати його іншим підприємствам на свій розсуд, вилучати інтелектуальну власність, що має особливе значення для розробників (КБ) високотехнологічної продукції, змінювати виконавців у зовнішньоекономічних контрактах, та контрактах з державного замовлення, вирішувати питання щодо приватизації підприємств ОПК.

Ан-74
Ан-74. Машина, яка може сформувати попит.

При цьому все це планується здійснювати без розробки будь-яких техніко-економічних обґрунтувань, розрахунків ризиків таких перетворень та розробки заходів щодо їх мінімізації".

"Фахівцями підприємства "Антонов" неодноразово подавалися пропозиції та законопроекти стосовно корпоратизації ДП "Антонов", які враховують специфіку діяльності підприємства авіагалузі і дозволять зберегти та розвивати потенціал підприємства. Але всі вони проігноровані Концерном" .

Ми захищалися і захистили підприємство". А як зараз?

Також стверджувалось, що і в попередній історії ДП "Антонов" були часи, коли "одним не давала спокою територія підприємства (з потужними інженерними комунікаціями), на якій мріяли побудувати торгові центри, іншим - авіакомпанія підприємства: "Ми захищалися і захистили підприємство".

Як буде зараз – залежатиме від парламентарів, і знову ж таки - від Президента. Хто на чиєму боці - стане зрозуміло вже скоро...

Читайте також: "Антонов" повністю завершив роботу з заміщення комплектуючих РФ вітчизняними та західними аналогами та підготовив конструкторську документацію