xcounter
#
Демарш "Укроборонпрому" з української авіації

Демарш "Укроборонпрому" з української авіації

В Харкові пройшов Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, представники Концерну участь не брали
2898

27 червня в Харкові вперше в історії України відбувся Всеукраїнський з'їзд авіабудівників: вирішили наполягати на створенні управлінської вертикалі - до рівня міністерства, яким повинен керувати віце-прем'єр- міністр

У заході взяли участь представники провідних підприємств авіапромислової галузі, зокрема ДК "Антонов", АТ «Мотор Січ», ДП «Івченко-Прогрес», компанія FED (АТ «ФЕД»), ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», Харківське державне авіаційне виробниче підприємство. У з'їзді також узяв участь голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер

На з'їзд згідно кворуму було обрано 44 делегата. За даними реєстрації прибуло 38 делегатів. Зареєстрована кількість делегатів дозволила почати перший в історії країни Всеукраїнський з'їзд авіабудівників. Рішення відкрити з'їзд було прийнято одноголосно: всі присутні в залі представники авіабудування України підняли свої мандати. Після голосування і оголошення з'їзду відкритим пролунав гімн України.

Читайте також: ​На тлі кризи в галузі у Харкові проведуть Всеукраїнський з’їзд авіабудівників
Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Після голосування і оголошення Всеукраїнського з'їзду авіабудівників відкритим пролунав гімн України

Авіабудівники обговорили поточну ситуацію на підприємствах галузі та перспективи збереження і розвитку авіаційної промисловості України.

Очікувалося, що на з'їзд приїдуть і представники ДК "Укроборонпром", до структури якого входить значна кількість авіапідприємств. Однак жоден співробітник відомства на захід не прибув. Офіційна причина - карантин з коронавірусу.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Очікувалося, що на з'їзд приїдуть і представники ДК "Укроборонпром", до структури якого входить значна кількість авіапідприємств

Крім того, схоже, що ініціатива авіабудівників розвивати галузь, зацікавила концерн, і тамтешні фахівці вирішили самостійно розібратися в ситуації, яка склалася в авіабудуванні. Як повідомила прес-служба "Укроборонпрому" в п'ятницю, 26 червня, якраз перед відкриттям з'їзду почала працювати спеціальна група з представників підприємств галузі під головуванням заступника генерального директора з трансформації концерну "Укроборонпром" Романа Бондаря.

Навіщо повторювати помилки минулого і створювати різнополярні точки розвитку, розробляти множинні плани?

Ініціатива корисна, але приклади альтернативних точок розвитку української авіації вже були: за владу боролися "Антонов" і ХДАВП. В результаті, на Харківському авіазаводі в цеху остаточного складання стоять недобудовані літаки, а завод - простоює.

Навіщо ж повторювати помилки минулого і створювати різнополярні точки розвитку, розробляти множинні плани?

А рішення "Укроборонпрому" в галузі авіації можуть бути досить оригінальними. Всі пам'ятають історію зі спробою розвивати ХДАВП шляхом налагодження на заводі виробництва траків.

Будувати літаки і танки - це дещо різні речі...

Звичайно ж, спроба так і залишилася спробою, тому що будувати літаки і танки - це дещо різні речі. Проте, певний досвід фахівці відомства отримали і врахують його, створюючи нові «рецепти» відродження галузі.

Але все одно дуже шкода, що посил президента Асоціації "Укравіапром" Віктора Попова виробити єдину державну політику в галузі авіабудування залишився непочутим чиновниками концерну.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Президент Асоціації "Укравіапром" Віктор Попов закликав виробити єдину державну політику в галузі авіабудування

Саме сьогодні вкрай важливо виробити єдину державну політику в галузі авіабудування і оживити її. «Тільки уявіть, - зазначив журналістам після з'їзду Попов, - з 2014 року не випущено жодного літака! А це говорить про дуже неефективне управлінні галуззю. Інші країни з нуля створюють авіаційну промисловість, наприклад, Туреччина, Південна Корея, зростає виробництво в Китаї. А ми, маючи свої прекрасні виробництва, перестали випускати літаки. Тому виникла необхідність зібратися, виробити рішення і передати їх уряду. Ми хочемо, щоб літаки випускалися, заводи – працювали».

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Перший в історії України Всеукраїнський з'їзд авіабудівників

Галузь у цифрах:

У сфері авіапрому зараз працює 53 тис. співробітників. За підсумками 1 кварталу 2020 року обсяги виробництва вперше за багато років впали на 20%. Раніше обсяги реалізації продукції авіапрому становили близько 30 млрд грн щорічно.

Зокрема, в Харківській області, де пройшов з'їзд, працюють п'ять великих промислових підприємств галузі. На них трудяться 5,5 тис. робітників. Харківське авіаційне підприємство має можливість серійно випускати літаки.

При наявності державної підтримки обсяги виробництва авіаційної галузі можуть зрости у 5-6 разів. Крім того, це дасть колосальний мультиплікаторний ефект для суміжних галузей.

Дати авіапрому крила

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Перший в історії України Всеукраїнський з'їзд авіабудівників

«Саме зараз, як ніколи, авіапрому потрібна допомога держави. Адже в інших країнах на підтримку своїх авіавиробників виділяють величезні суми. Наша програма передбачає не такі великі суми. Йдеться про внутрішнє державне замовлення, про яке ми говорили на з'їзді. Вартість продажу літака Ан-140 становить 200 млн. грн.

Потрібне державне замовлення на два готових літаки Ан-140, які знаходяться на ХДАВП. Це, до речі, дозволить вирішити проблему заборгованості із зарплати на заводі і дасть оборотні кошти для завершення ще одного літака, призначеного для Казахстану. Продаж цього літака дозволить вкласти кошти в ще шість недобудованих на авіазаводі літаків. Таким чином, буде запущено виробництво на ХАЗі», - зазначив Попов.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
"Саме зараз, як ніколи, авіапрому потрібна допомога держави", - зазаначив Попов

За його словами, в цілому програма передбачає інвестиції в 2 млрд. грн. на 10 років. Ці інвестиції і низка інших заходів дадуть мультиплікаторний ефект. «Важливо також завершити процес імпортозаміщення, розпочатий після введення антиросійських санкцій. У цій справі також потрібна допомога держави», - підкреслив Попов.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
«Важливо завершити процес імпортозаміщення, розпочатий після введення антиросійських санкцій. У цій справі також потрібна допомога держави», - підкреслив Попов

У роботі з'їзду взяли участь народні депутати члени депутатської Фракції Політичної партії "Слуга народу" Олександр Бакумов і Марія Мезенцева. Вони висловили підтримку авіабудівнійгалузі та обіцяли лобіювати інтереси українських авіабудівників, вирішити проблеми Харківського авіазаводу.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Депутати від Харківської області одноголосно підтримують вітчизняне авіабудування

Як зазначив Олександр Бакумов, депутати від Харківської області одноголосно підтримують вітчизняне авіабудування.

Саме зараз, як ніколи, авіапрому потрібна допомога держави

"Мушу вас запевнити, що авіабудування в Україні має бути, літаки повинні літати, літаки мають будуватися. Якщо є проблема у тому, що вас вітфутболюють, то в мене є чітка пропозиція. Уряд підзвітний та підконтрольний парламенту. Уряд відповідає за цілу низку програмних питань.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
"Авіабудування в Україні має бути, літаки повинні літати, літаки мають будуватися", - наголосив Олександр Бакумов

Якщо є питання, що спеціалісти та фахівці промисловості бачать алгоритм дій, по яким має йти держава, і цей алгоритм підтримуються підприємствами, які виробляють авіапродукт, запропонуйте нам законопроект, про загальні засади діяльності авіапромислової політики. Ми підтримаємо цей законопроект і нехай виконують закон. Тоді ми запитаємо Уряд і виконавчі органи влади – чи виконують вони закон, який регламентує дії, порядок їх виконання і головне – строки на найближчу перспективу 5- 10 років. Якщо Уряд і усі інституції державної влади виконують цю програму – ми ставимо їм залік, якщо ні -відправляємо їх у відставку. Це буде дієвим механізмом, яки припинить знущання над авіаційною галуззю, яка була надпотужною станом на 1991 рік", - наголосив депутат.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
"Прошу передати нам резолюції цього форуму і активно запрошувати нас і надалі", - заявила Марія Мезенцева

Марія Мезенцева підкреслила, що питання, які озвучені на з'їзді, вже можуть бути озвучені на наступному тижні в Києві.

"Пропоную використовувати засідання уряду, які проходять по середах і винести питання вже на наступну. Народні депутати повинні виконувати цю функцію. Прошу передати нам резолюції цього форуму і активно запрошувати нас і надалі. Підтримую також пропозицію по преференцій для внутрішніх авіаперевезень", - підкреслила Мезенцева.

Знову "Укроборонпром"

Проблему, пов'язану із залежністю цивільних авіапідприємств від "Укроборонпрому", підняв на з'їзді голова ХОДА Олексій Кучер. Він підкреслив, що вже багато років ХАЗ переживає складні часи, і орган управління підприємством - ДК "Укроборонпром" - досі не запропонував план виведення авіазаводу з кризи.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер: "Обіцянки і доручення необхідно виконувати, а обов'язково - виконувати доручення президента"

Кучер зазначив, що на етапі підготовки до з'їзду авіабудівників він отримав інформацію про те, що протягом місяця будуть підписані контракти на виготовлення харківським авіаційним заводом 13 літаків. Однак ці обіцянки сумнівні. Тому голова ХОДА запропонував представникам авіапідприємств знову зібратися в Харкові через місяць-півтора, і якщо обіцяні договори не будуть підписані, приймати конкретні рішення щодо організації процесів літакобудування в країні.

Зокрема, ці рішення повинні прийматися на рівні керівництва концерну "Укроборонпром".

«Я критично ставлюся до керівництва. Обіцянки і доручення необхідно виконувати, а обов'язково - виконувати доручення президента. Якщо обіцянки не виконуються, такі люди не можуть очолювати такі серйозні підприємства, як "Укроборонпром", - підкреслив очільник області.

Керівники підприємств у своїх виступах також говорили про неефективне управління галуззю та про необхідність розробки дієвої державної програми розвитку авіабудування.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Настав момент, коли держава повинна вирішити: чи потрібна авіабудівна галузь країні чи ні», - підкреслив генеральний директор Харківського державного авіаційного виробничого підприємства Сергій Задорожний

«Президент особисто дав команду оборонному відомству розглянути і доповісти про можливість придбання двох вже готових літаків. Ми з "Укроборонпромом" чотири місяці обговорювали ці питання. Але проблема так і залишилася відкритою. Настав момент, коли держава повинна вирішити: чи потрібна авіабудівна галузь країні чи ні», - підкреслив генеральний директор Харківського державного авіаційного виробничого підприємства Сергій Задорожний.

З іншого боку, президент Асоціації «Укравіапром» Віктор Попов зазначив, що підприємства цивільного авіабудування взагалі не повинні перебувати в підпорядкуванні оборонного відомства.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express

«Ми відстоюємо створення в авіаційній галузі механізмів, які дозволили б нам виробляти і розробляти нову авіаційну техніку, які б дозволили використовувати сучасні фінансові інструменти, залучати іноземних інвесторів. Коли сьогодні говорять про те, що "Укроборонпром" буде залучати іноземних інвесторів, то я хочу задати питання: ви знаєте, що європейське законодавство забороняє працювати з оборонними підприємствами? Ніколи "Антонов" не зможе працювати з Airbus, поки він в "Укроборонпромі", - підкреслив Віктор Попов.

Він зазначив, що для розвитку галузі необхідно мати профільне міністерство і профільного віце-прем'єра, а також розробити відповідні програми.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
"Галузь просить допомоги, але і віддача від неї дуже велика", - зазначив член ради директорів "Мотор Січ" Володимир Семенов

«На сьогоднішній момент відбувається тільки одне: Президент дає завдання, і воно гине в бюрократії. Ми з нетерпінням очікуємо, що держава все ж таки прислухається і відновить виробництво. Сьогоднішній з'їзд - доказ того, що галузь жива. Галузь просить допомоги, але і віддача від неї дуже велика», - зазначив член ради директорів "Мотор Січ" Володимир Семенов.

Учасники заходу підтримали ініціативу Олексія Кучера зібратися в Харкові після того, як «Укроборонпром» виконає (або не виконає) свої обіцянки щодо державного замовлення на літаки, для того щоб домовитися про подальші спільні дії щодо розвитку українського авіабудування.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Учасники заходу підтримали ініціативу Олексія Кучера зібратися в Харкові після того, як «Укроборонпром» виконає (або не виконає) свої обіцянки щодо державного замовлення на літаки

Звідки чекати підтримки

На з'їзді підкреслили, що важливим моментом є увага, яку приділяє галузі Президент України Володимир Зеленський. Його ініціатива зі створення національного авіаперевізника дасть імпульс для розвитку авіабудування. Для авіації важливо, щоб літаки експлуатувалися в країні, де вони виробляються. Тоді їх набагато легше продавати на зовнішніх ринках.

Крім цього, очікуються надходження іноземних інвестицій на Харківський авіазавод.

«Я отримав інформацію про лист з Канади. У листі від 25 червня говориться, що робоча група з Канади хоче прибути найближчим часом до Харкова для обговорення питань, пов'язаних із замовленням літаків на Харківському авіазаводі. Найближчим часом займемося організацією приїзду партнерів», - заявив голова ХОДА.

Результати

На з'їзді була запропонована низка важливих ініціатив:

- гарантувати державне замовлення;

- забезпечити фінансування заходів з підтримки авіабудування окремим рядком в держбюджеті;

- створити профільне міністерство, яке займеться, зокрема, виведенням Харківського авіазаводу з банкрутства;

- підтримати експлуатантів вітчизняної авіатехніки за рахунок лізингової кампанії;

- створити авіабудівний холдинг "Антонов" з урахуванням інтересів держави, трудових колективів і галузі;

- забезпечити розвиток приватно-державного партнерства в авіабудуванні, концесійних проектах, технопарках, технополісах, вільних економічних зонах.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express

Наступного тижня резолюція з'їзду і розроблені на ньому пропозиції направлять до Офісу Президента України. У цьому запевнив голова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич. Він підкреслив, що авіабудівники наполягатимуть на створенні управлінської вертикалі - до рівня міністерства, яким повинен керувати віце-прем'єр- міністр. Тільки в цьому випадку управління такою колосально складною галуззю може бути ефективним.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express

Робота з'їзду була припинена. Її вирішили продовжити, коли в з'їзд зможуть узяти участь Президент і Прем'єр-міністр України.

Всеукраїнський з'їзд авіабудівників, Defense Express
Читайте також: "Укроборонпром" проти "Антонова": війна за небо чи за землю?