xcounter
#

Польща закуповує у Кореї танки K2: частину куплять, іншу зроблять самостійно

K2 Black Panther
K2 Black Panther
16381

Польща робить сильний крок вперед у підвищенні обороноздатності та посилення компетенцій оборонно-промислового комплексу

Польській оборонний гігант PGZ та корейський Hyundai Rot, під час виставки Eurosatory 2022, підписали угоду про спільну роботу зі створення локалізованої версії корейського танка K2 - передачу технологій та проведення "глибокої полонізації" машини з метою її випуску у Польщі.

Окрім того, угода передбачає і спільну розробку в інтересах Війська Польського нової колісної бойової машини. Про це повідомив голова міноборони Польщі Маріуш Блащак.

Читайте також: Тисячі гаубиць, БПЛА та бронетехніки: на Банковій назвали потребу в озброєнні - оцінюємо реалістичність

Окрім того, як повідомляє польське видання Defence24, опрацьовується варіант придбати у короткостроковій перспективі наявні у Кореї танки К2 з метою задоволення невідкладних потреб.

К2 Black Panther
Танк К2 Black Panther

З боку Defense Express зазначимо, що таке рішення Варшави та Сеулу цілком послідовне і спирається на вдалому досвіді із виробництва САУ Krab. Справа в тому, що ця машина побудована на локалізованому шасі K9 корейської розробки.

САУ Krab
САУ Krab

Більше того, концепт проекту локалізованої версії машини К2PL існував вже декілька років у рамках програми оновлення польського бронетанкового парку Wilk, яка була прийнята у 2017 році та передбачала повну заміну до 2035 року всіх T-72M1 та PT-91 Twardy на близько 500 повністю нових танків.

На виставці у Польщі MSPO у 2020 році була навіть представлена модель К2PL, яка візуально від базового К2 відрізнялась збільшеною на 1 каток 7-каткової базою та трохи зміненою баштою. А також, звісно, впровадженням нових сучасних систем, зокрема, комплексу активного захисту.

К2 та К2PL
К2 та К2PL

Зазначимо, що танк K2 Black Panther відноситься до одних з найновіших танків у світі (враховуючи консерватизм галузі) та був розроблений у 90-2000-х роках. Машину відрізняє високий рівень захисту із застосуванням елементів динамічного та пасивного захисту (NERA), а також 120-мм гармата з довжиною ствола у 55 калібрів, яка працює разом із автоматом заряджання, що дозволило скоротити екіпаж до трьох осіб.

А враховуючи те, що 55-тонну машину приводить у рух 1500-сильний дизель, то питома потужність машини залишається на вкрай високому рівні - 27,2 к.с./т.

K2 Black Panther
K2 Black Panther

Водночас з цього часу активізації у реалізації цього проекту помітно не було. Більше того, у квітні 2022 року Польща підписала з США масштабний контракт на 250 одиниць Abrams M1A2 SEP v3 загальною вартістю у понад 4 млрд євро.

Abrams M1A2 SEP v3
Abrams M1A2 SEP v3

Але, з огляду на все, Варшава набирає масштабний темп переозброєння своїх бронетанкових підрозділів. Бо до цього ще варто додати і модернізацію всіх наявних в неї Leopard 2A4 до рівня Leopard 2PL.

Leopard 2PL
Leopard 2PL

Щодо колісної бойової машини, то поки інформація навіть про її нарис відсутня. Це може бути як абсолютно нова розробка, з чистого аркуша, так і напрацювання на базі вже серійних корейських К806 (6х6) та К808 (8х8).

Вочевидь мета цієї розробки - поступова заміна теперішніх машин Війська Польського - Rosomak, локалізованої версії фінської Patria.

Rosomak
Rosomak
Читайте також: Армії Європи починають скупати артилерію: у САУ CAESAR новий замовник, а Німеччина вже втрачає клієнтів