xcounter
#

Армії Європи починають скупати артилерію: у САУ CAESAR новий замовник, а Німеччина вже втрачає клієнтів

44503
САУ CAESAR
САУ CAESAR

Литва несподівано замовила французькі CAESAR замість поповнення запасів PzH 2000

Колісна самохідна артилерійська установка CAESAR від французької компанії Nexter посилить Литву. Саме на цій системі зупинились у Вільнюсі сформувавши лист про наміри закупити САУ, про що особисто повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Точна кількість CAESAR на яку розраховуються литовці не оголошено. Водночас очевидно, що таке доволі несподіване рішення є наслідком агресії РФ проти України та характер бойових дій, де саме артилерія відіграє головну роль.

Читайте також: Тисячі гаубиць, БПЛА та бронетехніки: на Банковій назвали потребу в озброєнні - оцінюємо реалістичність

Але є ще один вкрай характерний момент. Армія Литви має на озброєнні німецькі САУ PzH 2000 у кількості 21 одиниці. Водночас вибір робиться на користь іншої системи, яка має, апроксимовано, ідентичні бойові можливості.

З точки зору обслуговування, логістики та експлуатації - це вкрай нелогічний крок. І причина такого вибору має переважати ці очевидні недоліки.

САУ CAESAR
САУ CAESAR - один з бестселерів на ринку

І одне з небагатьох пояснень є те, що за останній час уряд Німеччини зробив все для того, щоб зруйнувати репутацію країни, як надійного постачальника озброєння. Як блокуванням важкої зброї до України, попри спільну позицію НАТО, так і маніпуляціями із дозволом не реекспорт від інших країн. А, мабуть, головне - невиконанням обіцянок щодо "кругових постачань", через що вже постраждали союзники по НАТО.

Також зазначимо, що днями уряд Швейцарії оголосив програму по закупівлі колісних самохідних артустановок для своєї армії. Тобто поступово вимальовується тенденція збільшення артилерії у країнах Європи.

Нагадаємо, що CAESAR це 155-мм колісна САУ з довжиною ствола у 52 калібри. Це, відповідно до специфікації, дозволяє їй вести вогонь на дальності понад 40 км снарядами з покращеною балістикою ERFB та понад 55 км - активно реактивними.

Читайте також: Ні обіцянок, ні пробачень: як уряд Німеччини (НЕ) постачає важке озброєння Україні