xcounter
#

Тисячі гаубиць, БПЛА та бронетехніки: на Банковій назвали потребу в озброєнні - оцінюємо реалістичність

Тисячі гаубиць, БПЛА та бронетехніки: на Банковій назвали потребу в озброєнні - оцінюємо реалістичність
51467

У Офісі президента оголосили потребу ЗСУ у важкому озброєнні, порівнюємо з наявним озброєнням в армії США, Великобританії, Франції, Німеччини та Італії

Збройні Сили України для ведення ефективних дій потребують величезної кількості озброєння, про що постійно говорять на всіх рівнях, як в Україні, так і в столицях країн НАТО та ЄС. Водночас радник голови Офісу президента Михайло Подоляк навів кількісні показники, які потрібно для того, "щоб закінчити війну та викинути РФ з України".

За його словами мова йде про:

Читайте також: Польща не побачить німецьких Leopard 2: перемовини зайшли у глухий кут, а "кругове постачання" під загрозою
  • 1000 гаубиць калібру 155 мм;
  • 300 РСЗВ;
  • 500 танків;
  • 2000 одиниць бронетехніки;
  • 1000 дронів.
армія НАТО

І це буде лише "паритет важкої зброї", а не перевага у кількості. Водночас перевагу у бойовій потужності можливо досягти завдяки значно вищим характеристикам західної зброї. Але у будь-якому випадку ці сотні та тисячі одиниць становлять величезну кількість озброєння. І для розуміння масштабу потреби можливо поглянути на арсенали країн НАТО у Європі.

Але прийдеться відкинути "бронетехніку" та "дрони" у зв'язку з тим, що ці позиції не конкретизовані, бо під "бронетехнікою" може бути все від важких БМП до MRAP, а у "дронах" - від баражуючих боєприпасів до ударних MQ-9 Reaper.

армія НАТО

У армії Франції: 120 гаубиць калібру 155 мм, 13 РСЗВ та 222 танків. У Німеччини: 121 одиниця 155-мм артсистем, 41 реактивних систем залпового вогню та 245 танків. Великобританія має у своєму розпорядженні: 89 одиниць артилерії 155-мм калібру, 35 РСЗВ та 227 танків. Італія: 69 одиниць 155-мм артсистем, 22 РСЗВ та 200 танків.

Сумарно умовна спільна армія Франції, Німеччини, Великобританії та Італії мають у своєму розпорядженні:

  • 399 гаубиць калібру 155 мм;
  • 111 РСЗВ;
  • 894 танків;
армія НАТО

Тобто збройні сили чотирьох провідних країн ЄС ціною передачі всього наявного озброєння можуть покрити 40% в артилерії та 30% у РСЗВ від озвучених на Банкових значень. Щодо танків, то віддавши десь 3/4 від своїх запасів ці країни ще можуть задовольнити оголошену потребу.

Також можливо поглянути на можливості одних лише США, які у грошовому та кількісному еквіваленті постачають Україні більшість з озброєння та військової техніки. Загалом у сухопутних військах та корпусі морської піхоти США:

  • 2022 гаубиць калібру 155 мм;
  • 640 РСЗВ;
  • 2509 танків;

Тобто, для розуміння, мова йде про 50% запасів всієї армії США в артилерії, РСЗВ та 25% танків.

армія НАТО

В цих умовах говорити про реалістичність України отримати такі об'єми, м'яко кажучи, вкрай оптимістично. Але цілком логічним стає запитання, а яким чином НАТО взагалі збирається такими значно меншими силами протистояти РФ не у межах сценарію використання ядерного озброєння.

Відповідь проста - тотальною перевагою у повітрі, яка у стратегії ведення бойових дій НАТО знаходиться на першому місці за значенням. Але, на жаль, досі про літаки для України мова не йде.

Читайте також: Що заважає пілотам ПС ЗСУ ефективно "креативити" на полі бою або чому Україні потрібен хоча б F-16