xcounter
#

Що заважає пілотам ПС ЗСУ ефективно "креативити" на полі бою або чому Україні потрібен хоча б F-16

43573
Винищувач F-16 Fighting Falcon
Винищувач F-16 Fighting Falcon

Але питання постачання Україні бойової авіації навряд чи наразі стоїть на порядку денному

Попри те, що Збройні Сили України відійшли від суворої радянської культури управління за принципом "зверху вниз", українські льотчики не користуються таким рівнем самостійності у прийнятті рішень, як американські. Про це йдеться в матеріалі видання Coffee or Die Magazine.

МіГ-29
МіГ-29 Повітряних сил Збройних Сил України

"Одна з причин такої різниці полягає в тому, що авіоніка, що використовується в українських літаках радянської епохи, сповільнила перехід до більш децентралізованих операцій", – зазначається в матеріалі.

Читайте також: Важке озброєння від Франції: що окрім САУ CAESAR можливо очікувати від Парижа - від танків Leclerc до винищувачів Rafale

"Українці приділяють більше уваги наземному контролю та своєму командуванню та управлінню, щоб давати команди своїм пілотам", – зазначає Дрю Армі, пілот літака F-15 нацгвардії ПС Каліфорнії, який працює з ПС ЗСУ з 2015 року.

F-15C винищувач
Пуск ракети AIM-7 Sparrow з винищувача F-15C ПС США

Він визначає українську доктрину як таку, що знаходиться "поміж російською та американською" і зауважує, що авіоніка літаків ПС ЗСУ не забезпечує таку ж автономну роботу окремого пілота, як в американських літаках.

Зокрема, українські бойові пілоти мають доступ до меншої кількості інформації, що робить їх залежними від наземного командування та управління. Водночас, як зауважує Армі, у західних літаках кабіни та дисплеї побудовані на ідеї, що пілот буде центральним органом прийняття рішень у своєму літаку.

F-16
Винищувач F-16

"Наше управління повітряним боєм, наші ДРЛВ повідомляють мені інформацію, щоб я міг прийняти рішення. В основному, вони не кажуть мені, що робити. Зрештою, я буду тим, хто приймає рішення. Але я маю більше можливостей у своїй кабіні, щоб бути в курсі, щоб я міг прийняти це рішення. Це складно в кабінах українських пілотів, їх авіоніка обмежує, тому є фізична причина, через яку вони роблять щось по іншому", – підсумовує Армі.

F-35 винищувач
Винищувач п’ятого покоління F-35

Вирішити цю проблему могло б як мінімум постачання ПС ЗСУ винищувачів F-16 від партнерів, однак навряд чи це питання наразі стоїть "на порядку денному".

Раніше Defense Express розповідав, що ПС США активно допомагають ЗСУ виявляти ворожі ракети й літаки – до цього процесу залучено понад 30 винищувачів, зокрема й F-35.

Читайте також: ПС ЗСУ розповіли, що наші Су-25 та Су-24М роблять із ворогом