xcounter
#

Ні обіцянок, ні пробачень: як уряд Німеччини (НЕ) постачає важке озброєння Україні

Leopard 2
Leopard 2
13778

Постачання, вірніше - непостачання Німеччиною важкого озброєння для Збройних Сил України уже стало нагадувати відверте лицемірство

Постачання важкого озброєння від Німеччини, мабуть вже скоро стане еталоном ситуації, коли формально щось робиться, але нічого не відбувається.

Бо перші розмови про можливість України отримати бронетехніку від німецьких компаній розпочались ще на початку квітня, але досі ЗСУ не отримали від Німеччини нічого важчого за гранатомети.

Читайте також: Чи можна використати систему M142 HIMARS для знищення Чорноморського флоту РФ

А єдині анонсовані сім самохідних артустановок калібру 155 мм PzH 2000 надійдуть лише у кінці червня.

PzH 2000
PzH 2000

Більше того, цілком можливо, що Німеччина заблокувала постачання не тільки зброї з власних запасів, але й ввела мовчазне ембарго на постачання деяких видів озброєння взагалі.

Можливо, в першу чергу воно торкнулось танків Leopard 2, які є найрозповсюдженішими у європейських країнах. Принаймні про це може свідчити інформація від німецького видання Spiegel, мовляв, уряд Німеччини попередив іспанських колег, що не дасть дозвіл на реекспорт.

Leopard 2
Leopard 2

А якщо зібрати всі дії уряду Німеччини щодо відправлення Україні важкого озброєння, то виходить наступна картина.

Leopard 1A5

Ще у квітні оборонна компанія Rheinmetall запропонувала передати або продати з власних складів застарілі танки Leopard 1A5. Ці машини були зняті з озброєння та були викуплені приватною компанією для подальшої реалізації. І їх передача ніяким чином не могла позначитись на обороноздатності Німеччини.

Leopard 1A5
Leopard 1A5

Була навіть оголошена готовність передати 50 танків, перші з яких - вже через шість тижнів. І за цих умов перші машини могли вже бути у ЗСУ наприкінці травня. І нібито рішення отримало "зелене світло" на рівні парламенту, але потім "щось трапилось".

БМП Marder

Окрім танків Rheinmetall просував передачу і бойових машин піхоти Marder, які також знаходяться в нього на складах. І мова йшла одразу про партію у 100 одиниць. При цьому компанія просто приперла уряд Німеччини "до стінки": дайте лише дозвіл - ми поставимо.

Але якось одразу почались знаходитись причини, щоб не постачати ці машини. Наприклад, у західних ЗМІ з'явилось повідомлення про заборону з боку Швейцарії реекспортувати в Україну боєприпаси власного виробництва, які використовуються у німецьких БМП. Хоча по суті 20-мм боєприпаси не є дефіцитом на світовому ринку і виробляються багатьма іншими країнами.

PzH 2000

Єдина відносно "світла" частина історії - постачання САУ PzH 2000. Дійсно уряд Німеччини погодив передачу цієї зброї. Але це сталось лише після того, як про передачу цих же артустановок повідомили Нідерланди. Загалом Бундесвер виділить лише сім САУ, а також проводить навчання, яке становитиме рекордні 40 днів.

Цей строк виглядає завеликим на фоні тижневого навчання на M109, або тритижневого строку опанування далекобійної високоточної системи HIMARS. Наразі партія PzH 2000 очікується в Україні не раніше кінця червня.

Gepard

Самохідна зенітна установка стала взагалі першим зразком важкого озброєння, яке уряд Німеччини погодив передати. І хоча наприкінці квітня було оголошено про передачу 30 одиниць цієї техніки, розмови про неї продовжують лише тільки йти.

Точних строків передачі так і не було названо, а паралельно з цим почались розмови про дефіцит 35-мм снарядів до цієї зенітної системи та складність навчання.

Але найголовніше те, що на сучасному полі бою Gepard абсолютно безпорадний, через замалу дальність вогню у 3,5 км. Цього абсолютно недостатньо для боротьби з вертольотами армії РФ, які оснащені керованим протитанковим озброєнням з дальністю польоту 5-8 км. Саме тому всі Gepard були списані у Бундесвері вже на рівні 2011 року.

Iris-T

Такий перелік "кейсів" вже став ілюстрацією реальної бездіяльності уряду Німеччини з підтримки України озброєнням, а канцлер Німеччини Олаф Шольц, опинився у центрі нищівної критики. Тому він особисто намагався знизити рівень напруги та на засіданні Бундестагу повідомив про передачу Україні зенітних ракетних комплексів IRIS-T.

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

Але вкрай вже через півдня з'ясувалось, що мова йде про комплекс, який може бути переданий не зараз, а потім, через "місяці". Нібито з'явився і більш точний строк - у листопаді. Причина - комплекс ще необхідно виготовити. Тобто фактично мова дійсно йде про один зенітний ракетний комплекс середньої дії, а не про партію озброєння.

COBRA

Напевно десь туди можливо покласти розмови про передачу контрбатарейного радара COBRA, про які перші розмови почались ще на початку травня.

І хоча мова йде про три радари, не варто забувати, що у самому Бундесвері їх лише 19. Тому цілком можливо що мова йде про "нові системи", які будуть виготовлені спеціально для України та передані. Колись, можливо, потім.

Mars II

Після того, як США та Великобританія оголосили про передачу ракетних систем HIMARS та M270 у Німеччини також заговорили про передачу своєї M270, яка знаходиться у них на озброєнні під назвою Mars II.

Але, доволі швидко з'ясувалось, що мова йде десь про чотирьох машин, і то це буде величезний удар по обороноздатності Німеччини, бо з 40 одиниць Mars II у строю не більше ніж половина. Та й взагалі нібито Mars II несумісний з високоточними снарядами, тому треба переписати програмне забезпечення, а це завдання на "місяці".

Все б нічого, проте на сайті Бундесверу вказано, що Mars II веде вогонь високоточними снарядами, а у мережі достатньо фото та відео з їх практичним використанням.

Ні обіцянок, ні пробачень

Для справедливості необхідно нагадати, що на початку російського вторгнення Німеччина передала значну кількість легкого озброєння, зокрема радянських ПЗРК зі складів колишньої "східної Німеччини". А також дозволяє експорт легких гранатометів RGW-90 Matador.

Але це єдина реальна допомога у військовій справі, що не скасовує доволі значну фінансову допомогу. Також не варто ставити знак рівності між урядом країни та суспільством. Як і забувати про те, що Україна не є членом НАТО чи ЄС, а вся допомога зброєю надходить лише через розуміння, що наша держава зараз бореться зі світовим злом - Російською Федерацією, з яким у багатьох країн ЄС доволі тісні економічні зв'язки.

Окрім того, не варто списувати лобі оборонних компаній Німеччини. Зокрема той же Rheinmetall продовжує тиснути на уряд заявами про готовність передачі озброєння. Зокрема компанія вже проводить модернізацію 100 одиниць Marder та 88 танків Leopard 1A5, про що заявив гендиректор концерну Армін Папперґер.

БМП Marder
БМП Marder

Звісно німецькі зброярі роблять це не від альтруїзму, а через розуміння, як повз них пропливає величезний замовник у вигляді України. А зараз наша країна дійсно перебуває у цейтноті та може придбати "неліквід" у вигляді Leopard 1 та Marder, бо бронетехніка потрібна "на позавчора".

Читайте також: Які сили розгортає Білорусь на кордоні з Україною та до чого треба готуватися - заяви силовиків