xcounter
#

Журналісти рознесли канцлера Німеччини за не постачання озброєння Україні: як виправдовувався Олаф Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц
Канцлер Німеччини Олаф Шольц
9153

Як вважає Олаф Шольц, сил НАТО у Європі вистачить нібито лише на 12 днів боїв

Канцлер Німеччини Олаф Шольц перед журналістами намагався виправдатись за свою доволі дивну політику стосовно постачання зброї Україні. Журналісти видання Spiegel під час інтерв'ю просто рознесли очільника уряду, задавши більш ніж гострі питання.

Зокрема, як вважає Олаф Шольц всіх сил НАТО у Європі вистачить лише на 12 днів боїв з РФ, тому зброю потрібно економити, а сильніша підтримка України, чомусь, може втягнути саме Німеччину у Третю світову. Defense Express приводить частину інтерв'ю у перекладі, яка торкається постачання Україні озброєння, опустивши не менш розгромну частину щодо внутрішньополітичної боротьби у Бундестазі, "Північного потоку-2", а також категоричної відмови Олафа Шольца підтримати енергетичну блокаду РФ.

Читайте також: Нацгвардійці показали, як нищать рашистів у Рубіжному, а 30-та бригада ЗСУ - як виграла у хованки з ворогом (відео)

SPIEGEL: Протягом кількох днів Київ, партнери по Альянсу та політики у вашій коаліції, включаючи міністра закордонних справ, домагалися постачання важкого озброєння. Чому б не погодитись?

Шольц: Тоді давайте спочатку поговоримо про те, що ми робимо. Ми постачали протитанкове озброєння, зенітну техніку, боєприпаси, транспортні засоби та багато матеріалів із запасів Бундесверу, які безпосередньо допомагали Україні в її оборонній боротьбі, як і десятки союзників. Це ми бачимо у військових успіхах української армії.

SPIEGEL: Кілька тижнів тому українці надіслали список зброї, яка їм терміново потрібна. Що говорить проти якнайшвидшої обробки цього запиту?

Шольц: Можливості Бундесверу щодо поставок додаткової зброї зі свого арсеналу значною мірою вичерпані. Те, що ще можна відправити, ми точно ще доставляємо - протитанкові засоби, протитанкові міни та артилерійські боєприпаси. Тому в переговорах з німецькою промисловістю ми склали перелік військової техніки, яку можна швидко поставити, і обговорили це з Міністерством оборони України.

Як і раніше, оборонне озброєння та міномети для артилерійських боїв. Ми платимо за ці поставки зброї. Німеччина надає загалом два мільярди євро, значна частина яких піде безпосередньо Україні.

SPIEGEL: Інші постачають важку військову техніку, Німеччина витягує чекову книжку. Чи такий розподіл ролей у цій війні?

Шольц: Неправильно! У тісній координації зі США, Францією, Італією, Великобританією та Канадою ми постачали зброю для майбутніх боїв на сході України. Транспортні засоби та артилерія можуть бути розгорнуті швидко. Тому ми готові допомогти нашим союзникам швидко навчатися і подивитися, чи можна ще надати відповідне озброєння.

Бойова техніка повинна бути такою, щоб її можливо було використовувати без тривалого навчання, без подальшого матеріально-технічного забезпечення, без солдатів з наших країн. Найшвидше це зробити за допомогою колишньої радянської зброї, яку українці добре знають. Тому не випадково, що кілька східноєвропейських партнерів по НАТО зараз постачають таку зброю, і поки жоден союзник не постачав західні бойові танки.

Ми можемо поступово заповнити прогалини, які ці поставки викликають у наших партнерів, замінами з Німеччини, як ми щойно обговорювали у випадку зі Словенією. У середньостроковій перспективі ми допоможемо Україні підвищити її обороноздатність, у тому числі за допомогою західної зброї.

SPIEGEL: Коли український посол Андрій Мельник вимагає німецькі танки Marder, хіба він не розуміє, що його армія не може ними використовувати?

Шольц: Ще раз: ми зараз допомагаємо українському уряду закуповувати озброєння, яке відповідає умовам, погодженим нашими партнерами по Альянсу. І дозволить якомога швидше зупинити масований наступ РФ. Коли я дивлюся по всьому світу, я бачу, що всі партнери, як і ми, діють в рамках наших угод.

SPIEGEL: Канада, США та Нідерланди хочуть дуже швидко доставити в Україну важку техніку. Чому ми відстаємо?

Шольц: Ви можете доставити лише те, що маєте і можете дати. Ви повинні уважно поглянути на те, наскільки корисний який матеріал насправді - і коли. Якщо я поставлю машину, яку можна прострілити з будь-якого кулемету, це мало дасть українським військам.

SPIEGEL: Київ пропонує Німеччині постійно постачати своє озброєння з Бундесверу, а потім поступово його замінювати. Що говорить проти?

Шольц: Необхідність мати можливість завжди захищати територію Альянсу. Це складний компроміс, яким нам постійно доводиться йти разом із нашими партнерами. Адже загроза території НАТО з боку РФ триває. Ми чуємо це, зокрема, від наших балтійських партнерів, які тому просять нас збільшити присутність Бундесверу. Тому ми активно співпрацюємо, зокрема, із Словаччиною та Литвою. НАТО поставило за мету, що ми повинні протистояти звичайній атаці протягом дванадцяти днів з нашими боєприпасами та нашим обладнанням. Особливо в нинішній ситуації загрози я зроблю все можливе, щоб не забути це зобов’язання.

SPIEGEL: Уряд США каже, що від підпису Джо Байдена до доставки зброї в Україну пройшло всього 48 годин. У нас це займає понад 48 днів.

Шольц: Я теж це читав. Поставки з наших запасів також були швидкими. Збройні сили США мають значно більші запаси. Політика жорсткої економії в Бундесвері в останні десятиліття залишила свій відбиток. Ми це змінюємо.

SPIEGEL: У своїх аргументах проти постачання важкого озброєння ви постійно знаходите причини не постачати її взагалі: іноді українці недостатньо навчені, іноді зброя не готова, іноді ми самі нічого не можемо дати. Хіба ви не розумієте, наскільки заплутаними є ці повідомлення?

Шольц: Це була далекосяжна зміна курсу для Німеччини, коли я оголосив, що буду постачати зброю в цю зону бойових дій. Я хочу це зафіксувати. Багато з тих, хто раніше категорично відкидали цей крок, тепер перевершують один одного вимогами надати набагато більше - не знаючи точних фактів. Я беру це до уваги. Але в цій ситуації потрібна холодна голова і виважені рішення, адже наша країна несе відповідальність за мир і безпеку у всій Європі. Я не вважаю, що Німеччина і НАТО мають стати стороною конфлікту в Україні.

SPIEGEL: Київ цього зовсім не вимагає, вони відчайдушно просять зброю, чого ви боїтеся?

Шольц: Знову: ми доставляємо зброю, і багато наших союзників роблять те саме. Йдеться не про страх, а про політичну відповідальність. Запровадження забороненої для польотів зони, як того вимагали, перетворило б НАТО на сторону конфлікту. Я склав присягу. Я вже давно сказав, що ми повинні зробити все можливе, щоб уникнути прямого військового зіткнення між НАТО та високоозброєною ядерною наддержавою, якою є Росія. Я роблю все, щоб запобігти ескалації, яка призведе до третьої світової війни. Ядерної війни не повинно бути.

SPIEGEL: Чому ви думаєте, що поставки танків з Німеччини мали б такі жахливі наслідки?

Шольц: Немає підручника для цієї ситуації, в якому можна було б прочитати, в який момент нас почнуть вважати як сторону війни. Книгу щодня переписують, а деякі уроки ще попереду. Тим важливіше, щоб ми ретельно продумували кожен свій крок і тісно їх координували один з одним. Уникнення ескалації в бік НАТО є моїм головним пріоритетом. Тому я не реагує на рейтинги підтримки і не дозволю пронизливим вигукам дратувати мене. Наслідки помилки будуть драматичними.

Читайте також: Франція поставить Збройним Силам України одразу 12 САУ CAESAR - ЗМІ