xcounter
#

Німеччина надасть Україні ЗРК IRIS-T: що це за зброя та коли можливо очікувати

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM
40792

У постачанні IRIS-T до України від Німеччини знову більше питань ніж швидких відповідей для відсічі навали армії РФ

Збройні Сили України можуть розраховувати на посилення протиповітряної оборони німецьким зенітним ракетним комплексом IRIS-T. Про готовність передачі цієї зброї повідомив канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу у Бундестазі.

Про можливість передачі IRIS-T ще у середині травня вже писала німецька преса, повідомивши, що мова йде про IRIS-T SLM, який має дальність до 40 км та 20 км за висотою. Перший комплекс, нібито, буде готовий лише у листопаді, а об'єм у 10 таких систем може бути вироблений лише протягом найближчих трьох-чотирьох років.

Читайте також: У РФ є значно швидший сценарій поповнення втрат у танках: до чого необхідно бути готовим ЗСУ

Слід зазначити, що зараз Німеччина виконує контракт з Єгиптом на 16 комплексів IRIS-T SLM, але поки, за неофіційною інформацією, Берлін передав лише один ЗРК восени 2021 року.

IRIS-T SLM
Склад одного ЗРК IRIS-T SLM для Єгипту

Характеристики IRIS-T SLM

  • Дальність огляду завдяки РЛС TRML-4D: 250 км
  • Максимальна дальність знищення цілей: 40 км
  • Максимальна висота знищення цілей: 20 км

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

Варто зазначити, що IRIS-T SLM має декілька конструктивних переваг. По-перше, це вертикальний старт ракети, що дозволило ліквідувати мертву зону над комплексом. По-друге, у склад ЗРК може бути введена пасивна станція радіотехнічної розвідки від німецької компанії Hensoldt, що дозволяє комплексу працювати у пасивному режимі із засідок.

IRIS-T SLS та IRIS-T SLM
IRIS-T SLM та IRIS-T SLS

Водночас сам Олаф Шольц не став уточнювати версію системи, тому можливо, що мова йде про IRIS-T SLS - зенітний ракетний комплекс ближньої дії, який має дальність у 12 км та 8 за висотою.

У такому вигляді ЗРК постачається армії Швеції під назвою RBS-98. Але цей комплекс також завершив випробування відносно недавно - влітку 2020 року.

IRIS-T SLS
IRIS-T SLS

Характеристики IRIS-T SLM

  • Максимальна дальність знищення цілей: 12 км
  • Максимальна висота знищення цілей: 8 км
IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

Тобто, ані у версії IRIS-T SLM, ані у версії IRIS-T SLS наявних запасів зенітних ракетних комплексів немає. Можливо Швеція або Єгипет "посунуться" у графіку отримання замовлених ЗРК, але це відверто виглядає малореальним. Окрім того, мова все одно буде йти про "гомеопатичні дози".

Теоретично існує ще один варіант постачання. Коли мова йде саме про ракети IRIS-T, скоріш за все у базовій версії SLS, які можуть бути інтегровані в інший зенітний ракетний комплекс. Про таку можливість говорить демонстрація компанією виробником IRIS-T - Diehl Defence "відкритої інтеграції та архітектури".

І можливо нагадати, що IRIS-T - це ракета "повітря-повітря" яку адаптували до пуску з землі. Вона є флагманським продуктом Diehl Defence, тому він підтримує та просуває її інтеграцію у всі можливі варіанти комплексів. Зокрема відома колаборація німців із Lockheed Martin, які у 2019 році продемонстрували ЗРК Falcon.

ЗРК Falcon
ЗРК Falcon

А також з норвежцями з Kongsberg, яким запропонували створити зенітний ракетний комплекс шляхом поєднання IRIS-T, напрацювань NASAMS та встановленням його на єдине шасі у вигляді M113.

IRIS-T Kongsberg
Проект ЗРК у співпраці Diehl Defence та Kongsberg

Але інформації щодо інтеграції IRIS-T у вже існуючі системи - відсутні, хоча це і не виключає те, що ці ракети можливо легко та швидко адаптувати до пусків з більш розповсюджених платформ. Зокрема - AN/TWQ-1 Avenger, який може стати єдиним швидким засобом посилення протиповітряної оборони Україні у короткостроковій перспективі.

Оновлено. Буквально через півдня після після заяви про передачу IRIS-T, в уряді Німеччини уточнили, що мова йде про нові комплекси, які ще потрібно виготовити із цілком прогнозованими строками.

Читайте також: "Війна" за "броню" для ЗСУ триває, цього разу ціль – бронемашини Piranha III