xcounter
#

У РФ є значно швидший сценарій поповнення втрат у танках: до чого необхідно бути готовим ЗСУ

Т-72 армії Білорусі
Т-72 армії Білорусі
219852

РФ може поновити втрати у бронетехніці у рази швидше ніж шляхом зняття машин із баз зберігання

У Білорусі активно йде знімання зі зберігання танків та бойових машин піхоти, яке розпочалось вже тиждень тому. Як зазначають українські військові, не виключено, що ця техніка призначена для збройних сил РФ. Тим паче, що станом на ранок 1 червня повідомлено про знищення Збройними Силами України 1361 танка.

Для розуміння масштабів втрат, то перед вторгненням у строю армії РФ знаходилось, відповідно до Military Balance, 3300 танків. За типами вони були розподілені наступним чином: 2420 одиниць Т-72, 550 одиниць Т-80, а також 360 одиниць Т-90.

Читайте також: "Війна" за "броню" для ЗСУ триває, цього разу ціль – бронемашини Piranha III

Таким чином за три місяці війни рашисти втратили 41% від своїх танків з тих, які знаходились у строю перед вторгненням. Тому цілком закономірно, що Кремль зараз намагається зняти з баз зберігання техніку для поновлення втрат.

Але, підняття техніки з консервації це вкрай довгий та витратний процес. На практиці, при знятті машин з баз зберігання необхідно провести повноцінний відновлювальний ремонт. Бо техніка зі зберігання виявляється разукомплектованою, з "прогнившою" проводкою та патрубками.

Вивести танк зі зберігання, якщо не говорити про незначну кількість "показових" машин, які демонструють під час перевірки, займає доволі значний час. Принаймні про це говорить досвід ЗСУ та оборонно-промислового комплексу, які з 2014 року проводили розконсервацію танків та інших бронемашин.

Т-64 до ремонту 2017 рік
Т-64 з бази зберігання до ремонту на одному з бронетанкових заводів, фото 2017 року

Тобто зняття з консервації техніки у Білорусі навряд сильно допоможе РФ у короткостроковій перспективі. Тим паче, що об'єм власних баз зберігання у РФ у рази вищий, бо, за Military Balance, мова йде про 10 000 танків на консервації. Звісно це "на папері", бо реальні умови їх зберігання більше схожі на звалища.

Але існує вірогідність, що посилення армії РФ буде проходити у дещо інший, а головне - швидший та загрозливіший спосіб. Зокрема, ніщо не заважає Кремлю "попросити" у Мінська стройові бойові машини - ті які знаходяться у експлуатації у білоруському війську.

Т-72 армії Білорусі
Т-72 армії Білорусі

Такий варіант дозволяє здійснити посилення танкових підрозділів значно швидше, ніж шляхом розконсервації. Тим паче, що у збройних сил Білорусі значиться понад 500 танків Т-72, з яких близько 20 - російська модернізація Т-72Б3.

Окрім того, певну частину танків Мінськ модернізував власними силами на потужностях 140-го ремонтного заводу. Зокрема відома модернізація Т-72Б "Витязь" шляхом встановлення прицілів "Сосна-У" (як на Т-72Б3), оновленням командирського прицілу, інтеграції цифрових систем радіозв'язку та супутникової навігації.

Т-72 армії Білорусі

При реалізації цього варіанту армія РФ може отримати бойові машини значно швидше, а їх бойова ефективність буде значно вища зі знятих з баз зберігання. Водночас саме для компенсації цієї передачі Білорусь і може знімати з консервації танки та інші бронемашини.

Читайте також: 26-а бригада натякнула, які новітні 155-мм САУ вже має на озброєнні