xcounter
#

Чим "складна" німецька САУ PzH 2000, що наші артилеристи вчились стрільбі аж 40 днів

56856
Німецькі САУ PzH 2000 під час навчань НАТО в Литві, листопад 2019 року, фото з відкритих джерел
Німецькі САУ PzH 2000 під час навчань НАТО в Литві, листопад 2019 року, фото з відкритих джерел

І чи спрацює в польових умовах "наворочена" німецька система наведення з лазерним далекоміром та стрільбою по радіокомандам

Сьогодні посол України в Німеччині Вадим Мельник заявив, що Німеччина нарешті готова дати нам свої сім самохідних артустановок калібру 155 мм PzH 2000. Ймовірна дата передачі - 22 червня. І схоже, хтось в Берліні розраховує, що росіян має "розбомбити" лише від однії дати передачі німецьких САУ Україні.

Але ні, як знаємо, наші артилеристи проходили доволі тривалий курс навчання по використанню та стрільбі з PzH 2000 довжиною в 40 днів. Що було окремим приводом для іронії, бо деякі сучасні системи західного виробництва наші "боги війни" опановували максимум за тиждень.

Читайте також: Як швидко закінчаться 155-мм снаряди до гаубиць M777, які ЗСУ отримали від США
САУ PzH 2000 ведуть вогонь, фото - Rheinmetall

У чому ж "складність" німецьких САУ PzH 2000, спробували прояснити автори АрміяInform. З їх публікації можемо побачити наступну картину.

Німецька самохідна артустановка PzH 2000 має дальність стрільби до 30 км за умови застосування стандартного снаряда L15A2, до 35 км за умови снаряда з донним газогенератором та аж до 40 км за умови використання активно-реактивних снарядів. Боєкомплект – 60 снарядів, що вкладаються в автомат заряджання. А от далі починається справді найцікавіше.

Німецькі САУ PzH 2000, ілюстративне фото з відкритих джерел

Режими роботи PzH 2000 передбачають, що гармату цієї САУ можна заряджати як в автоматичному режимі, так і в напівавтоматичному. Або взагалі вручну. Екіпаж цієї САУ складає 5 осіб, але є варіант, за якого PzH 2000 може вести вогонь за допомогою лише 3 членів екіпажу.

Найбільшим розлогим опис саме про систему управління вогнем німецької САУ PzH 2000. Система управління вогнем включає в себе комбінований денний/нічний приціл та лазерний далекомір. Бортовий комп’ютер, що здатний обчислювати одразу декілька параметрів, як то початкова швидкість снаряда чи точка позиціонування ствола, ну і головне – вогонь веде одиночна САУ, чи стрільбу веде одразу батарея PzH 2000. Цей же бортовий комп’ютер здатен перенацілювати гармату самостійно на нову ціль. Є також опція наводитись на нові цілі по радіокомандам, отриманим "ззовні".

САУ PzH 2000 веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але це – саме той випадок, коли "навороченість" апаратури управління вогнем не грає "в плюс" характеристикам САУ. Бо, наприклад, німецька PzH 2000 може вести вогонь за 2 хвилини після зайняття позиції, у той час як наприклад новітня САУ DANA-M2 може почати стрільбу за уже 45 секунд після заходу на позицію.

Судячи з усього, німці для PzH 2000 створили таку апаратуру управління вогнем, що може ідеально відстрілятись в полігонних умовах, але може "заглючити" в умовах польових. І ті самі 40 діб знадобились нашим артилеристам для того, щоб адаптувати німецькі "вундер-гаубиці" для ефективної стрільби саме в умовах реального бою.

САУ PzH 2000 ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У рашистів є "слабке місце", яке їм заважає привозити ще більше снарядів на фронт до Попасної