xcounter
#

Як швидко закінчаться 155-мм снаряди до гаубиць M777, які ЗСУ отримали від США

144493
Як швидко закінчаться 155-мм снаряди до гаубиць M777, які ЗСУ отримали від США

Про що говорять цифри та скільки цілей можна знищити з гаубиць M777

Питання артилерійських боєприпасів – одне з найболючіших з початку повномасштабної війни України з російськими окупаційними військами. Нещодавно заступник глави ГУР МОУ Вадим Скібіцький заявив, що ЗСУ витратили майже всі боєприпаси, які були в активі станом на 24 лютого.

З цього насправді можна зробити не дуже втішний висновок – наші "гармаші" дійсно не мають тієї кількості боєприпасів, яка б дозволила їм спокійно "розстрілювати" позиції рашистів та їхню арту та не "економити" на снарядах.

Читайте також: Гаубиці M777 нищать окупантів: відправляють "у космос" башти танків та хірургічно накривають "Гради" (відео)

Водночас Конгрес США оприлюднив підсумковий звіт про озброєння, яке ЗСУ отримали від США з кінця лютого до початку червня цього року. У цьому звіті йдеться, зокрема, про те, що США у рамках військової допомоги відправили ЗСУ 108 гаубиць M777 та 220 тисяч 155-мм боєприпасів до них.

Але наскільки це великі цифри? Тут, звичайно, можна було б порахувати, на скільки годин роботи кожної гаубиці вистачить цих запасів (спойлер – на майже 7 годин роботи в інтенсивному режимі (п’ять пострілів на хвилину) і на майже 17 годин роботи в стандартному (два постріли за хвилину) режимі), однак ці цифри насправді мало про що говорить.

Водночас у цьому випадку можна поставити інше цікаве питання – на скільки цілей вистачить цих боєприпасів? Тут можна згадати два випадки – з гаубицями Д-30, яким треба було випустити 23 снаряди, щоб знищити три ворожих БТР (на одну ціль – вісім снарядів), і з САУ Caesar, які за 12 снарядів "розстріляли" п’ять ворожих цілей (2,4 снаряда на одну ціль).

Враховуючи, що M777 точніші за радянські Д-30, але поступаються у точності САУ Caesar, можемо припустити, що для знищення однієї цілі гаубиці M777 потрібно витратити п’ять снарядів – таким чином, 220 тисяч боєприпасів вистачить на знищення цілих 44 тисячі (!) цілей.

Постріл M777
Постріл з M777, фото ілюстративне

Але ці цифри – дуже умовні, такий потенціал можна реалізувати тільки в неймовірно ідеальних умовах, а ми маємо враховувати і фактор людської помилки, і те, що частина гаубиць, а разом з ними і боєприпасів, буде знищена ворогом.

Водночас в контексті артилерійських боєприпасів маємо згадати й таке – представник ГУР МОУ Вадим Скібіцький зауважив, що Україна використовує 5000-6000 тисяч боєприпасів на день – у цьому випадку наданих США боєприпасів вистачить на 37 – 44 дні, якщо ЗСУ будуть використовувати тільки гаубиці M777 і, ймовірно, саме ций показник якнайточніше відповідає на питання "а наскільки ж нам вистачить цих боєприпасів?"

152-мм снаряди
"Зайвими" для України 152-мм снаряди точно не будуть

Зрозуміло, що ЗСУ використовують не тільки гаубиці M777 на полі бою, тому теоретично цю кількість насправді можна розтягнути на 2-3 місяці – однак ці цифри все одно виглядають аж ніяк не оптимістично – з урахуванням слів того ж Скібіцького про те, що ЗСУ витратили майже всі боєприпаси, які були в активі станом на 24 лютого. Але про це – трохи згодом.

Читайте також: Вогонь з гаубиці M777 від першої особи: два відео в яких видно, як працює розрахунок у всіх деталях