xcounter
#

Вогонь з гаубиці M777 від першої особи: два відео в яких видно, як працює розрахунок у всіх деталях

Гаубиця M777
Гаубиця M777
51260

M777 стає однією з основних причіпних артилерійських систем ЗСУ

У мережі з'явилось два вкрай детальних відео, які показують роботу розрахунків американської 155-мм гаубиці M777, які активно передають Збройним Силам України союзники, в першу чергу США.

Мова йде про понад 100 одиниць, а якщо темпи не зменшаться, то, скоріш за все, M777 скоро стане основною причіпною артилерійською системою у ЗСУ.

Читайте також: ЗСУ ведуть наступальні дії на Херсонщині, ворог відступає – Генштаб

Зокрема добре видно, що наведення гармати одразу здійснює двоє осіб, кожен з яких відповідає за свою вісь наведення. Таким чином навідників у розрахунку одразу двоє, один з яких - замковий, який відкриває та закриває затвор.

Одночасно з цим заряджаючий вкладає заряд у лоток, а одразу двоє досилають його у ствол. Після цього підносяться заряди, які досилає рукою замковий та зачиняє затвор, а другий навідник за командою командира здійснює постріл.

Також за кадром залишилась робота із встановлення детонаторів, формування зарядів, робота водія, а також розкладання та складання гаубиці.

M777
M777 має поршневий затвор

Характерною особливістю обох відео є те, що після 4-5 пострілів, що займає 2-2,5 хвилини, змінюється позиція для унеможливлення потрапляння під контрбатарейний вогонь. Враховуючи те, що M777 важить 4200 кг, то норматив складання гаубиці становить до 6,35 секунд.

Водночас, як вже говорять самі бійці, M777 виявилась вкрай точною артилерійською системою, це не говорячи вже про дальність стрільби на відстань до 30 км активно-раективним снарядом. Тобто для знищення типової цілі потрібно зробити значно менше пострілів.

М795 снаряд
Снаряди М795

А у "великих числах" перевага взагалі значно більша за радянські системи. Зокрема для стрільби використовується снаряд М795. Який має вміст вибухової речовини у 10,8 кг. У 152-мм снарядах вибухівки у 1,5-2 рази менше - 4,8-6,8 кг. Тобто при всіх інших рівних, новий західний снаряд робить значно більшу "роботу".

Читайте також: "Боги війни" ЗСУ феноменально відстрілялись із САУ CAESAR (фото)