xcounter
#

На який контрбатарейний радар від Німеччини може розраховувати ЗСУ та на що він здатний

6844
Контрбатарейний радар COBRA
Контрбатарейний радар COBRA

З максимальною долею вірогідності Німеччина передасть Україні радар COBRA

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу у Бундестазі повідомив, що Україна отримає від Берліна зенітні ракетні комплекси IRIS-T, а також контрбатарейні радарні системи. Якщо із засобами протиповітряної оборони все доволі складно і об'єктивно з'являється більше питань ніж швидких відповідей для відсічі навали армії РФ, то з контрбатарейною системою може трохи легше.

Зокрема на озброєнні Німеччини перебуває система COBRA, який є спільною розробкою Thales, Airbus Defence and Space та Lockheed Martin. Окрім того, саме про можливість передачі цього радара писала німецька преса на початку травня.

Читайте також: У РФ є значно швидший сценарій поповнення втрат у танках: до чого необхідно бути готовим ЗСУ
COBRA радар
Контрбатарейний радар COBRA

COBRA на озброєння німецької армії потрапила лише у 2005 році, а її РЛС побудована на основі твердотільної фазованої антенної решітки сантиметрового діапазону (C-band). У самому комплексі впроваджена висока автоматизація всіх процесів та загальна цифровізація систем. Декларується, що комплекс може за дві хили визначити точні вогневі позиції 40 одиниць артилерії противника.

Щодо дальності дії, то є певні розбіжності у даних. Найбільш розповсюджена інформація про дальність огляду на 40 км, але Бундесвер декларує огляд РЛС на відстань до 100 км.

Контрбатарейний радар COBRA
COBRA в середині

Водночас, особливо коли мова йде про передачу озброєння, необхідно брати до уваги кількість цих машин у самому Бундесвері. За німецькими джерелами мова йде про 19 систем на озброєнні німецької армії. І, як пише місцева преса, максимальна кількість яку готові передати німці - три машини. Інакше це завдасть вже катастрофічної шкоди обороноздатності.

Також маємо нагадати, що ЗСУ активно отримають американські контрбатарейні радари, такі як AN/TPQ-36 та AN/TPQ-48. Тобто строки та обсяги постачання німецької системи не матимуть виключного вирішального значення.

Але у будь-якому випадку, отримання ЗСУ таких систем, як COBRA, разом із далекобійними 155-мм артилерійськими системами з довжиною ствола у 52 калібри є важливою умовою ефективної та результативної контрбатарейної боротьби.

Характеристики контрбатарейного радара COBRA

  • РЛС: твердотільна фазована антенна решітка сантиметрового діапазону (C-band)
  • Сектори руху РЛС: 180 градусів по горизонталі, від -5 до +25 градусів по вертикалі
  • Навігація: супутникова та інерціальна
  • Дальність виявлення цілей: 100 км
Читайте також: "Війна" за "броню" для ЗСУ триває, цього разу ціль – бронемашини Piranha III