xcounter
#

Польща продає Україні понад 50 далекобійних 155-мм САУ Krab - контракт підписано

Польща продає Україні понад 50 далекобійних 155-мм САУ Krab - контракт підписано
21070

Вартість контракту на 54 САУ Krab становить, за різними даними 2,7-3 млрд злотих

Збройні Сили України можуть розраховувати на додаткові півсотні польських самохідних артилерійських установок Krab. Контракт на закупівлю зброї був підписаний між Києвом і Варшавою, повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

"Зараз ми підписуємо один із найбільших контрактів на озброєння за останні тридцять років - продаж зброї для українців Україні. Ця зброя добре перевірена, і сьогодні ми знаємо, що вона буде дуже важливою зброєю на полі бою", - цитує його слова польське видання Dziennik.

Читайте також: Як Туреччина може "завадити" Україні отримати грецькі БМП-1

Також видання зазначає, що мова йде про понад 2,7 млрд злотих, приблизно 630 млн доларів, також існують даніщ щодо вартості у 3 млрд злотих. Але ці кошти лише частково українські, інше джерело фінансування контракту - Євросоюз. За таку суму Україна може розраховувати на 54 одиниці САУ Krab, на додачу до 18, які Збройні Сили України вже отримали.

Krab сау

Відомо, що потужності заводу Huta Stalowa Wola, що входить до складу PGZ дозволяють виготовляти 20-30 одиниць САУ, але за поки польська армія отримувала лише до 16 САУ Krab на рік.

Також варто зазначити ціну, за якою Україна закупила Krab - 11,6 млн доларів за одиницю. Водночас сама армія Польщі замовила у 2016 році 96 одиниць САУ за 1,1 млрд доларів, тобто по фактичній ціні у 11,46 млн доларів за одну САУ. Враховуючи інфляцію, Польща продає Україні цю зброю навіть нижче ніж для себе.

Krab сау

Нагадаємо, зараз у Війську Польскому до передачі Україні 18 САУ було 56-80 одиниць Krab. Тобто контракт для польської армії ще знаходиться на стадії виконання. Також не відомо, чи буде постачання включати схему, коли передаються установки з "бойового чергування", які потім замінюються новими, або мова буде йти лише про абсолютно нові машини.

Зазначимо, що Krab відноситься до сучасних артилерійських систем з гарматою у 155-мм та довжиною ствола у 52 калібри. Це дозволяє вести вогонь на дальності до 30 км звичайним снарядом та до 40 км активно-реактивним боєприпасом. Система управління вогнем - цифрова, САУ оснащена балістичним радаром.

Krab сау

Водночас треба зазначити, що самі Krab - це поєднання артилерійської системи від британської AS-90, шасі від корейської K9, а також автоматизованої системи управління артилерією Topaz польського виробництва. Виробництво всіх компонентів - локалізовано. Серійне виробництво такої версії Krab розпочалось лише у 2014 році.

Читайте також: Білорусь вже втрете за останні п'ять днів відпрацювала сплав на БТРах: на цей раз у 20 км від кордону з Україною