xcounter
#

Як у Польщі здійснюють модернізацію військової авіації - частина 1

Появу перших власних 6 багатоцільових бойових літаків F-35 очікують у Польщі у 2025-26 роках / Фото: Lockheed Martin
Появу перших власних 6 багатоцільових бойових літаків F-35 очікують у Польщі у 2025-26 роках / Фото: Lockheed Martin
2528

Протягом останніх двох років військово-політичним керівництвом Республіки Польща була прийнята низка ключових рішень щодо технічної модернізації власних повітряних сил. Вони визначатимуть обриси цього виду сил щонайменше на середньострокову перспективу. Експерт Defense Express з’ясовував деталі

Сьогодні – про модернізацію бойової авіації, транспортної та спеціальної авіації та гелікоптерів повітряних сил ЗС РП. В частині 2, що вийде незабаром – про те, як польське військо поповнюється безпілотною авіацією.

Бойова авіація

Ключовою програмою в частині модернізації ПС ЗС Польщі є програма Harpia, що передбачає закупівлю багатоцільових бойових літаків F-35A Lighting II. У січні 2020 року міністр оборони РП Маріуш Блащак підписав відповідні документи щодо придбання 32-х таких машин у версії Block 4 з гальмівними парашутами та 33 запасних двигунів Pratt&Whitney F135 до них.

Читайте також: Країни НАТО, що відчувають загрозу РФ, знову збільшують оборонні бюджети
F-35A
Серед модернізаційних програм, що вже реалізуються, ключовою, що має фундаментальне значення для обороноздатності Польщі, МО РП вважає програму Harpia – придбання 32 багатоцільових літаків F-35A / Фото: Maciej Szopa/Defence24.pl

Комплект поставки також включатиме наземне обладнання для технічного обслуговування літаків, тренажер, логістичну підтримку літаків і наземного обладнання до 2030 року, інформаційну систему управління експлуатацією, перепідготовку пілотів і технічного персоналу у США. Загальна вартість становить 4,6 млрд доларів.

Передача Польщі перших 6 літаків очікується у 2024 році, втім, вони тимчасово залишаться у США для підготовки польських пілотів і будуть доставлені на територію Польщі у 2025-26 рр. F-35 планується розмістити на 32-й авіабазі тактичної авіації у м.Ласк. Оперативної готовності нових машин планують досягти у 2028 році, повної - у 2030. До 2035 року можуть бути закуплені ще 32 машини цього типу. Таким чином, загальна кількість F-35 може сягнути 64, як і планувалося від початку, до скорочення цієї кількості удвічі.

F-35
Внутрішній збройовий відсік F-35./ Фото:defence24.com / Northrop Grumman.

Також наразі завершено поточну модернізацію літаків F-16C/D Block 52+Jastrab. Програмне забезпечення бортового комп’ютера місії підвищено до рівня М6,5, що дозволяє додати до номенклатури бортового боєкомплекту крилаті ракети AGM-158JASSM I JASSM-ER, а також ракети повітряного бою класу повітря-повітря: AIM-120C-7AMRAAM i AIM-9X Block II Sidewinder. Також встановлено новий транспондер системи державної ідентифікації “свій-чужий” Mode 5IFF та більш стійкий на дію електронних завад модуль GPS. Також розширено можливості обміну даними через бортовий термінал Link-16.

Пуск з B1B крилатої ракети AGM-158 JASSM із дальністю польоту понад 900 км
Пуск з B1B крилатої ракети AGM-158 JASSM із дальністю польоту понад 900 км

В той же час, пілотажні тренажери не були модифіковані відповідним чином, що ускладнює підготовку пілотів і відпрацювання ними відповідних професійних навичок. Інспекторат озброєння повідомив про потребу закупки нового тренажера, втім, наразі питання не вирішене.

Також Інспекторат озброєння розпочав процедуру придбання для літаків F-16C/D нових систем повітряної розвідки з РЛС з синтетичною апертурою (для розвідки і спостереження за наземними об’єктами).

Транспортна та спеціальна авіація

У квітні 2021 року міністерство оборони Польщі підписало з США угоду щодо придбання 5 транспортних машин С-130Н Hercules, що були у користуванні. Літаки будуть передані польській стороні безкоштовно у рамках гранту, втім, вона має покрити решту витрат, пов’язаних з трансфером (14,3 млн доларів). Перший літак має прибути до Польщі наприкінці 2021 року, останній – до середини 2024 року.

Висадка десанту із літака С-130, фото ілюстративне
Висадка десанту із літака С-130, фото ілюстративне

Серед пріоритетів – також придбання літака радіоелектронної розвідки (шифр Plomykowka). Наразі триває аналітично-концептуальна фаза програми. Теоретично існує можливість поєднання вимог цієї програми з програмою придбання морського патрульного літака (шифр Pybitwa).

Тривають постачання учбових літаків М-346, чотири чергові машини отримано у листопаді 2020 року. З урахуванням опції, передбаченої угодою з концерном Leonardo, замовлено ще чотири машини, тобто, загальна кількість літаків цього типу становитиме 16. Доставка останньої партії у 4 машини має відбутися у жовтні 2022 року.

літак М-346
Загальна кількість постачання учбових літаків М-346 становитиме 16

Також наразі тривають постачання учбових літаків PZL-130 Orlik, що проходять модернізацію до стандарту Advanced. Наприкінці ц.р. має бути переданий останній літак з 16 запланованих. Ще 12 літаків мають пройти модернізацію з варіанту ТС-І до версії ТС-ІІ Advanced до квітня 2022 року.

Гелікоптери

Поряд з літаками, План Технічної модернізації польської авіації передбачає також оновлення парку гелікоптерів різного призначення.

Мі-24
Пара гвинтокрилів Мі-24 польської армії під час навчань Dragon-21

Перш за усе, йдеться про постачання 4-х машин S-701 для спецпідрозділу Grom. Отримані у грудні 2019 року гелікоптери були переконфігуровані для потреб спецназу, вони отримали обладнання для нічних польотів, озброєння і обладнання для транспортування вантажів на зовнішній підвісці, нове обладнання зв’язку і обміну даними відповідно до вимог ICAO і НАТО. Завершити додаткове оснащення машин заплановано на кінець 2021 року.

Також йдеться про модернізацію гелікоптерів Sokol i Anakonda. Завод PZL-Swidnik здійснює модернізацію 4-х машин Sokol до стандарту рятувального гелікоптера W-3WA SAR, що передбачається планом на 2021-2022 роки. Машини будуть передані до пошуково-рятувальних структур Повітряних сил.

В рамках модернізації машина отримає електронну систему управляння двигунами FADEC, спостережне та рятувально-медичне обладнання для підняття постраждалих з місця аварії, надання необхідної допомоги і евакуації постраждалих.

У 2020 році завод також передав Повітряним силам останній з 3-х модернізованих морських пошуково-рятувальних гелікоптерів W-3WARM Anakonda. Машина отримала електронну систему управління двигунами FADEC, оптоелектронну головку, потужний прожектор, автоматичну систему ідентифікації повітряних суден ”свій-чужий“.

wojsko-polskie.pl
Завод PZL-Swidnik передав Повітряним силам 3 модернізовані морські пошуково-рятувальні гелікоптери W-3WARM Anakonda / Фото:wojsko-polskie.pl / Autor zdjęcia: BLMW

До кінця наступного року також очікується передача війську 4-х нових гелікоптерів Leonardo AW101 Merlin, які замінять застарілі протичовнові машини Mi-14PL i PL/R. Вони будуть оснащені РЛС, гідроакустичною станцією, радіопеленгатором, оптико-електронною головкою і пошуковим прожектором, а також системою самооборони. Озброєння складатиметься з протичовнових торпед і 12,7-мм кулеметів. Також передбачено встановити дві лебідки для підняття людей з води та обладнання для перевезення вантажів на зовнішній підвісці й оснастити машину аварійними балонетами, що дозволять триматись на поверхні води. Нові машини базуватимуться на аеродромі 44-ї бази морської авіації у Дарлові. Остання була відповідно перебудована, побудовано 6 ангарів, здатних вмістити 12 машин.

Leonardo Helicopters AW101 Merlin
Гелікоптери Leonardo AW101 Merlin замінять застарілі протичовнові машини Mi-14PL i PL/R. / Фото: dziennikwschodni.pl

Поряд з цим, існує програма щодо створення/придбання багатоцільового гелікоптера корабельного базування (шифр Kondor) для ВМС ЗС Польщі. Його маса становитиме до 6500 кг, машина призначатиметься для пошуку і знищення ворожих підводних човнів та радіолокаційного цілевказування. Загалом йдеться про придбання 4-8 машин. Влітку ц.р. технічний діалог з цього питання завершили, але його підсумки поки не оприлюднені.

важких вертольотів Leonardo Helicopters AW101 Merlin
26 квітня 2019 року міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак в присутності прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького підписав на польському підприємстві PZL-Świdnik в Свіднику контракт на постачання для авіації ВМС Польщі чотирьох важких вертольотів Leonardo Helicopters AW101 Merlin для використання в якості протичовнових і пошуково-рятувальних / Фото: МНО РП

У травні 2020 року Інспекторат озброєння повідомив про початок технічного діалогу щодо придбання для ЗС Польщі багатоцільового гелікоптера вогневої підтримки (шифр Perkoz) на заміну застарілих вже машин Мі-2, а також спеціалізованих версій W-3 Sokol (Procjon або Gipsowka-POST). Метою цього є придбання 32-х легких багатоцільових гелікоптерів у трьох версіях: вогневої підтримки з можливістю здійснення підготовки пілотів за сучасними стандартами, управління і розвідки, а також радіоелектронної боротьби. Відомо, що свої пропозиції надали вже 12 компаній, але вже у березні ц.р. Інспекторат призупинив процедуру на невизначений термін. Це не означає відмову від придбання машин, а лише перенесення процесу у часі на невизначений термін.

ZL W-3 Sokół / © Kretek
Гелікоптер W-3 Sokół / © Kretek

Черговою програмою, що триває з 2014 року, є пошук бойового гелікоптера (шифр Kruk), планується придбати 32 машини. За останніми даними, процедуру перенесено на 2025-2030 роки. З цього приводу буде продовжено експлуатацію бойових гелікоптерів Мі-24D/W, що мають на сьогодні доволі обмежені бойові можливості. То ж, вивчається питання модернізації цих машин. Експерти вважають, що для цього знадобиться час, якого бракує, а гелікоптери поряд з модернізацією вимагають також ґрунтовних ремонтів. Своєю чергою, це триватиме щонайменше кілька років.

Image Credit: J. Sabak

Також навіть не було розпочато роботу з модернізації гелікоптерів W-3W Sokol до озброєної версії WPW (підтримки поля бою) через відсутність порозуміння з виробником-PZL Swidnik. Між тим, останній розробив проект і навіть представив готовий прототип, оснащений новою авіонікою, новими засобами навігації та зв’язку, новими лопатями, прозорим кокпітом та системами озброєння (у т.ч. ПТУР Spike-ER).

Читайте також: Польська армія готувалась до війни проти РФ: які проблеми викрили навчання Dragon-21