xcounter
#

Польська армія готувалась до війни проти РФ: які проблеми викрили навчання Dragon-21

10825
На маневри вийшли одразу три дивізії польського війська
На маневри вийшли одразу три дивізії польського війська

Як виявилось, розвідку за допомогою БПЛА в польській армії можуть виконати лише частини ТрО, а механізовані підрозділи не мають достатньо протитанкової зброї

У Польщі відбулись навчання Dragon-21, для участі в яких було залучено майже 10 тисяч бійців із складу частин трьох дивізій польського війська. Генеральне завдання цих навчань – підготовка польської армії до відбиття можливого вторгнення РФ, "побічне" - підтвердження стану боєготовності новосформованої 18 дивізії Збройних Сил Польщі.

Організація настільки масштабних навчань вимагала й непересічних "логістичних" зусиль від польських військових. На фото - БМП-1 армії Польщі доставляється на трейлері до місця проведення маневрів

І ці проведені навчання, як пише польський портал Defence24, засвідчили не тільки поточний рівень ефективності армії Польщі, але й також – проблеми в модернізації збройних сил, які досі вирішити не вдалось.

Читайте також: Армія Польщі вперше за тривалий час вивела "Шилку" для навчань

Найголовніша проблема – польська армія досі не має достатньої кількості протитанкового озброєння.

Танки 1-ої Варшавської бригади виходять із пункту постійної дислокації для участі в навчаннях Dragon-21

Зокрема, як відзначили автори Defence24, протитанкових ракет не мають навіть новітні бронетранспортери Rosomak, і єдиний засіб підтримки в даному випадку – це самохідні міномети Rak, які, очевидно, для механізованих частин польської армії у випадку "великої війни" будуть засобом не тільки артилерійської підтримки, але й також – протитанкової боротьби.

Зараз протитанкових ракет також не мають гвинтокрили Мі-24 та W-3 Sokol, що перебувають на озброєнні армійської авіації польських збройних.

Пара гвинтокрилів Мі-24 польської армії під час навчань Dragon-21

Тому єдине, на що поки що сподіваються польські військові – оборонна промисловість країни зможе поставити "на потік" виробництво новітньої БМП Borsuk, що буде озброєна башта ZSSW-30, набір озброєння якої - 30-мм гармата та протитанковий комплекс Spike.

За поточними планами, збройні сили Польщі мають отримати до тисячі БМП Borsuk.

Випробування БМП Borsuk "у польових умовах" стали одним із епізодів навчань Dragon-21

Друга, не менш важлива проблема – польські сухопутні війська по суті не мають безпілотників для ведення розвідки в своїх інтересах. Так вийшло, що офіцери військ територіальної оборони Польщі були більш завзятими у придбанні безпілотників для розвідувальних цілей.

Відтак, польські сухопутні війська для проведення Dragon-21 мусили "позичити" у військ ТрО близько 30 розрахунків БПЛА FlyEye.

Польський військовий запускає безпілотник FlyEye

У чому ж полягає ефективність польської армії за підсумками навчань Dragon-21? Збройні Сили Польщі показали, що вцілому здатні виконати оперативні плани, заготовлені на випадок прямого вторгнення РФ.

Читайте також: "Протикорабельна парасолька" над Балтією: Польща "підставила плече" Естонії та Литві