xcounter
#

БТР-4 проти "Бумеранга", SOS з передової та заміна радянським "планшеткам": події тижня від Defense Express

13362
БТР-4 проти "Бумеранга", SOS з передової та заміна радянським "планшеткам": події тижня від Defense Express

Яка машина буде протистояти російському БТР "Бумеранг", у ЗСУ замінять радянські "планшетки" на нові адміністративні сумки, а військовим на передовій катастрофічно бракує систем для боротьби з ворожими снайперами: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

ХДАВП показало стан літаків, які ЗСУ можуть замовити у 2021 році

Майже готові Ан-140-100 харківське підприємство готове віддати державі у два рази нижче за їх звичайну ціну. Принаймні так стверджують журналісти телеканалу "Україна", які нещодавно відвідали харківський (ХДАВП) та київський (Антонов) авіазаводи.

Читайте також: Морська піхота Індонезії хоче купити колісні САУ: серед варіантів фігурують CAESAR та "Богдана"

"Ви бачите, готова машина Ан-140. Можете бачити - ось салон, готовий. Ось пілотська кабіна. Літак повністю готовий, збудований. Вартість його 20 млн (ймовірно доларів США), але на заводі готові його продати державі за 10", - розповів один з журналістів під час огляду літака.

Ан-140-100
Один з майже завершених Ан-140-100 в цеху ХДАВП

Також на території ХДАВП знаходиться дев’ять фюзеляжів транспортних літаків Ан-74 різного ступеня готовності (70-90% за заводською трудомісткістю).

"Ось, ми зараз перебуваємо всередині літака Ан-74. Ви самі можете звернути увагу на те який обсяг виконаних робіт", - розповів очільник ХДАВП, показуючи один з недобудованих транспортників журналістам.

Кремль знайшов "відповідь" на американські B-1B у Норвегії

У Калінінградській області РФ розпочала навчання з протидії повітряним силам США. Російський Балтійський флот розпочав навчання зі знищення американських стратегічних бомбардувальників B-1B, які тепер розміщені на авіабазі у Норвегії всього у годині польоту від Санкт-Петербурга, Калінінграду та Мурманська.

Су-27
У РФ проти умовних B1B підняли Су-27

"Винищувачі Су-27 виконають завдання з перехоплення умовних літаків-порушників кордонів Калінінградської області, а також проведуть ракетні пуски по цілях, які імітують крилаті ракети і стратегічні бомбардувальники умовного противника", - цитують заяву Балтійського флоту російські ЗМІ.

Зазначається, що до навчань залучено 10 винищувачів Су-27, які, судячи з усього належать створеній у 2019 році 132-й змішаній авіаційній дивізії, яка базується у місті Черняховськ, Калінінградській області.

Бомбардувальник В1В
Пуск з B1B крилатої ракети AGM-158 JASSM із дальністю польоту понад 900 км

Чи будуть російські льотчики відпрацьовувати повноцінний повітряний бій, враховуючи обов’язкове винищувальне прикриття, зокрема літаками F-35, які також базуються у Норвегії, наразі не повідомляється.

В ЗСУ замінять радянські "планшетки"

Застарілі радянські польові сумки (так звані "планшетки") незабаром зникнуть з обігу і будуть замінені новими адміністративними сумками, котрі мають не лише сучасний вигляд, а й зручний функціонал.

ЗСУ Адміністративна сумка
Нова адміністративна сумка ЗСУ / Фото: АрміяInform

Основою сумки для українських військових обрана зносостійка поліамідна тканина з камуфляжним малюнком ММ-14.

Військовий аксесуар має кілька відділень для блокнота, планшета чи паперів та додаткову кишеню для розміщення ноутбука, а її розміри дозволяють перенесення військових документів у стандартному форматі А4 у будь-якому відділенні без перегинань та скручувань.

ЗСУ Адміністративна сумка
Нова адміністративна сумка ЗСУ / Фото: АрміяInform

Кришка-клапан, що закривається за допомогою двох фіксаторів типу "фастекс", надійно захищає основне відділення сумки та має з внутрішнього боку прозору кишеню для мапи, а ззовні додаткову кишеню на застібці-блискавці.

Також нова військова сумка, розроблена Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, має регульовану плечову лямку, яку в разі потреби можна заховати в додаткові бокові кишені.

ЗСУ Адміністративна сумка
Нова адміністративна сумка ЗСУ / Фото: АрміяInform

Відзначається, що першими користувачами військового аксесуару стануть курсанти Військового інституту танкових військ НТУ "ХПІ".

SOS з передової

Нещодавно в мережі з’явилося показове відео, в якому українські військові в ООС "ловлять на живця" ворожого снайпера за допомогою звичайного манекена з палки, тканини та поролону, який імітує голову людини. Як стверджується в описі до відео, до позиції ворога – близько 200 метрів.

Це відео яскраво демонструє, що на восьмий рік війни наші військові й досі не мають сучасної техніки для протистояння ворожим снайперам, тому вимушені ризикувати життям, використовуючи ось такі найнебезпечніші методи.

Отже, питання "антиснайпингу" в Збройних Силах України на сьогодні не вирішено. За нашою інформацією, у минулі роки було придбано декілька антиснайперських систем французького виробництва вартістю 300 тисяч євро кожна.

Але вони й досі стоять на полігонах і використовуються для ознайомлення військових з технікою такого типу. Хоча такі комплекси потрібні не лише на полігонах, а й на передовій.

Система
Система "Антиснайпер" від UA.RPA

Разом з тим, в Україні є принаймні одна компанія, що може запропонувати українським військовим рішення, яке допоможе у боротьбі з ворожими снайперами в зоні ООС.

Так, за інформацією Defense Express, Українська агенція з перспективних науково-технічних розробок UA.RPA сьогодні продовжує роботи зі створення різних версій антиснайперських приладів з урахуванням різного функціоналу та різних можливостей.

"Бумеранг" з РФ проти БТР-4

БТР "Бумеранг" у 2026 році вже може серійно постачатися у війська РФ, а протистояти йому, якщо нічого не робити, буде БТР-4.

УРФ пішли по західному шляху збільшення ваги та бронювання колісних бойових машин, про що свідчить ситуація з російським БТР "Бумеранг", який доопрацювали та почнуть випробовувати у цьому році.

БТР-4 та
БТР-4 та "Бумеранг"

Україна поки має лише одну серійну розробку, яка вперше з’явилась 13 років тому - БТР-4. Але його більш сучасну та перспективну модернізацію - БТР-4МВ1, поки "поклали під сукно".

Як писав Defense Express, у програму розвитку Збройних Сил вже закладена програма зі створення сучасної багатофункціональної колісної платформи - умовного БТР-5. Проте чекати її, враховуючи строки аналогічних розробок у світі, доведеться до 2026-2030 року, після чого лише розпочнеться її серійне виробництво.

БТР-4 БТР-4МВ1
БТР-4 та БТР-4МВ1

Саме цій темі Defense Express вимушений присвятити окремий матеріал. Бо патріотизм - це і обов’язок попередити ризики.

Гарної неділі!

Читайте також: Фінляндія має обрати JAS 39E/F​ Gripen для захисту від Росії - міноборони Швеції