xcounter
#

Фінляндія має обрати JAS 39E/F​ Gripen для захисту від Росії - міноборони Швеції

4844
Шведський винищувач Gripen​ в аеропорту Рованіемі під час спільних навчань ПС Фінляндії та Швеції над Полярним колом 25 березня 2019 року
Шведський винищувач Gripen​ в аеропорту Рованіемі під час спільних навчань ПС Фінляндії та Швеції над Полярним колом 25 березня 2019 року

Виробники бойових літаків користуються всіма можливими методами – а особливо допомогою уряду своєї країни – щоб розрекламувати свої літаки за кордоном

Високопосадовці оборонного відомства Швеції підтримали заявку Saab на участь у конкурсі винищувачів HX для Фінляндії. Як стверджують шведські чиновники, саме винищувач JAS 39E/F Gripen забезпечить "безпрецендентне співробітництво між двома країнами, щоб запобігти гіпотетичній атаці Росії".

Наразі Фінляндія очікує остаточні пропозиції від виробників щодо винищувачів у рамках програми HX, на яку країна виділила близько 12 мільярдів доларів.

Читайте також: "Репортаж" з кабіни F-15EX: пілот винищувача про "2 Мах за 15 хвилин" та враження від першого польоту

Серед претендентів, які мають надіслати свої пропозиції до квітня цього року – Airbus з Eurofighter; Dassault з Rafale; Boeing з Super Hornet; Lockheed Martin з F-35 і Saab з Gripen E/F.

Saab Gripen
Gripen для Бразилії

Міністр оборони Швеції Петер Хултквіст зазначив, що Фінляндія обирає літаки в той час, коли ситуація біля Балтійського моря погіршується через російських військових. Він назвав співробітництво у сфері оборони між скандинавськими країнами передумовою для протидії агресії Москви.

Бригадний генерал Андерс Перссон, заступник командувача ПС Швеції, зазначив, що Швеція та Фінляндія можуть стати потенційними точками вторгнення російських військ.

F-35 винищувач
F-35 – один з конкурентів шведського літака у "боротьбі за Фінляндію"

У такому випадку фінський повітряний флот міг би відступити на захід на бази у Швеції, що було б легше здійснити, якби обидві країни мали б Gripen. "Ми будемо як одна авіація з двома командирами", – підсумовує Перссон.

Saab Gripen
Швеція свого часу замовила 60 винищувачів JAS 39E

Водночас генеральний директор Saab Мікаель Йоханссон серед переваг шведського винищувача називає перспективи розширення промислового співробітництва з фінськими компаніями, бо замовник передусім отримає можливість брати участь у розробці нових функцій Gripen: "Архітектура цього винищувача дозволяє дуже швидко його модернізувати".

Йоханссон також планує просувати на фінський ринок і літаки ДРЛВ GlobalEye, які Saab пропонують Фінляндії для програми військової модернізації країни.

Читайте також: Росія боїться сценарію із застосуванням Bayraktar TB2 на Донбасі - посол РФ у Туреччині