xcounter
#

SOS з передової: ЗСУ катастрофічно бракує систем для боротьби з ворожими снайперами

26583
SOS з передової: ЗСУ катастрофічно бракує систем для боротьби з ворожими снайперами

Чим протидіяти ворожим снайперам на передовій?

Днями в мережі з’явилося показове відео, в якому українські військові в ООС "ловлять на живця" ворожого снайпера за допомогою звичайного манекена з палки, тканини та поролону, який імітує голову людини. Як стверджується в описі до відео, до позиції ворога – близько 200 метрів.

Ось, власне, про що йдеться:

Це відео яскраво демонструє, що на восьмий рік війни наші військові й досі не мають сучасної техніки для протистояння ворожим снайперам, тому вимушені ризикувати життям, використовуючи ось такі найнебезпечніші методи.

Отже, питання "антиснайпингу" в Збройних Силах України на сьогодні не вирішено. За нашою інформацією, у минулі роки було придбано декілька антиснайперських систем французького виробництва вартістю 300 тисяч євро кожна.

Але вони й досі стоять на полігонах і використовуються для ознайомлення військових з технікою такого типу. Хоча такі комплекси потрібні не лише на полігонах, а й на передовій.

ООС

Ось такими досить небезпечними методами українські військові "ловлять" снайперів на Донбасі

Разом з тим, в Україні є принаймні одна компанія, що може запропонувати українським військовим рішення, яке допоможе у боротьбі з ворожими снайперами в зоні ООС.

Так, за інформацією Defense Express, Українська агенція з перспективних науково-технічних розробок UA.RPA сьогодні продовжує роботи зі створення різних версій антиснайперських приладів з урахуванням різного функціоналу та різних можливостей.

Система "Антиснайпер" від UA.RPA

Зокрема, в компанії наразі працюють над спрощеною версією комплексу "Антиснайпер" (без автоматизації, але зі всім необхідним функціоналом для такої системи), яку невдовзі планують продемонструвати Збройним Силам України.

З боку Defense Express зазначимо, що ми будемо стежити за цією ситуацією та найближчим часом дізнаємося більше про стан справ цього потрібного для нашої армії напрямку.

Пряма мова – українські військові про те, як працюють російські снайпери на Донбасі:

Довідково:

Комплекс виявлення оптичних приладів спостереження "Антиснайпер" призначений для боротьби з ворожими снайперами, а також для визначення координат будь-яких систем, що мають оптичний прилад спостереження – біноклів, монокулярів, артилерійських бусолів чи систем ПТРК.

Система "Антиснайпер" здатна в автоматичному режимі знаходити ворожу оптику на відстані до 1 500 м. Ця цифра заявлена виробником, однак не є максимальною: пристрої з більшою світлосилою комплекс здатен бачити на відстані до 2 000 м і навіть більше.

Антиснайпер UARPA

Задача "Антиснайпера" – навестися на ціль діаметром до 50 мм (орієнтовний діаметр снайперського прицілу, військового біноклю) на відстані 1 500 м. Тому важливим моментом функціонування комплексу є забезпечення параметра точності поворотного пристрою.

Для цього там встановлені крокові двигуни з додатковим діленням та гармонічний редуктор, що забезпечують роботу комплексу в мікрокроковому режимі. Таким чином забезпечується точність з сотою часткою градуса для високоточного позиціювання оптичних каналів комплексу.

Російський снайпер на Донбасі
Значна кількість військових в АТО (а згодом в ООС) загинули саме від куль російських снайперів

Більша частина комплексу складається з комплектуючих українського виробництва – близько 80% комплектувальних частин зроблені компанією самостійно. Все, що стосується механіки та оптики, виготовляється в Україні. Разом з тим, такі комплектувальні частини, як сенсори та лазерні випромінювачі, купуються за кордоном: в Німеччині чи Сполучених Штатах.

Читайте також: Міністр оборони та Главком особисто розслідуватимуть загибель військових на Донбасі