xcounter
#

Скільки коштує повністю перейти на західні танки Abrams та корейські К2: приклад Польщі у грошах та часі

Abrams стане одним з основних бойових танків Війська польського
Abrams стане одним з основних бойових танків Війська польського
8366

Польща вирішила не грати у пацифізм та на рівні 2025 року планує мати під тисячу надсучасних танків Abrams, корейських К2 та німецьких Leopard 2

Збройні Сили Польщі зараз проводять найпотужніше переозброєння за всю сучасну історію, замовивши сотні бронемашин, САУ та HIMARS, літаки та інше озброєння.

Особливу увагу у цьому процесі приділено саме переходу та значному збільшенню танків у польському війську. Мова йде про отримання та закупівлю танків Abrams у США та К2 у Кореї. Саме вони разом з німецькими Leopard 2 мають стати основним бронетанковим кулаком Польщі.

Читайте також: РФ адаптувала білоруські літаки під ядерну зброю: коли фарс перетворився на черговий крок до Третьої світової

Зокрема зараз Військо польське має у розпорядженні близько 140 танків Leopard 2A4 (які модернізуються до версії Leopard 2PL) та 105 Leopard 2A5. Водночас Варшава офіційно передає радянські Т-72 та їх модернізацію PT-91 Twardy Україні, загальна кількість цих машин станом на 2021 рік за Military Balance становила 561 одинцю, але у майбутньому нарисі збройних сил Польщі їх можливо не враховувати.

Leopard 2PL
Leopard 2PL

Водночас саме за передачу значної кількості Т-72 та PT-91 Twardy Варшава отримає від США 116 танків Abrams M1A1 SA. Вони мають надійти у 2023 році.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак на фоні Abrams, які були передані для підготовки майбутніх екіпажів

Але Польща також замовила 250 танків M1A2 Abrams SEPv3. Загальна вартість цього контракту, разом з усіма супутніми послугами та боєприпасами, становила 4,75 млрд доларів (максимальна вартість угоди до 6 млрд доларів), повідомляє видання Defense24. Водночас строки виконання замовлення на 250 машин відносно далекі - 2025 року і мають бути завершені за рік.

Паралельно з американським контрактом Польща уклала контракт з Кореєю на 180 танків К2. Як повідомив міністр оборони країни Маріуш Блащак у інтерв'ю виданню "Polska Times", вартість контракту разом з усіма послугами та логістичним комплексом складає 3,37 млрд доларів. Строк поставки перших машин ще у 2022 році, а кінцевий строк виконання угоди - до 2025 року.

К2 танк корея
К2

Одразу кидається в очі критична різниця між вартістю Abrams та К2, бо виходить, що Варшава за один умовний К2 готова заплатити 18,7 млн доларів, а за американський Abrams - від 19 млн за машину.

Таким чином на кінець 2025 року Польща повинна мати у своєму складі 366 Abrams, близько 250 Leopard 2 та 180 одиниць К2 з подальшим нарощуванням випуску К2PL. Тобто загалом мова має йти про 796 сучасних машин, що майже відповідає загальній кількості танків у Польщі на 2021 рік - 808 одиниць, з яких 70% складали радянські машини та їх модернізації.

PT-91 Twardy
PT-91 Twardy

На таке оновлення Варшава витратить від 8,1 млрд доларів, до яких необхідно додати вартість модернізації Leopard 2A4 до версії Leopard 2PL, яка була оцінена у 480 млн євро. Таким чином виходимо на цінник у 5 млрд доларів та трирічну програму переозброєння. Він міг бути й меншим, але Варшава далекоглядно робить ставку на локалізацію виробництва, що, скоріш за все, обумовило значно більшу вартість корейських машин.

Читайте також: Рашисти "зліпили" свій "аналог" САУ CAESEAR, коли почнуть виробляти – поки невідомо