xcounter
#

Польща закуповує 48 корейських легких винищувачів KAI FA-50: навіщо вони, коли є F-16 та навіть F-35

 FA-50
FA-50
32322

FA-50​ - бойова версія учбово-тренувального KAI T-50 Golden Eagle, яка здатна використовувати високоточне далекобійне озброєння

Повітряні сили Польщі отримають 48 легких винищувачів FA-50, про закупівлю цих літаків офіційно повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак (Mariusz Błaszczak). Перший з літаків буде у строю вже у наступному 2023 році, що скоріш за все передбачає передачу, як мінімум першої партії, зі складу корейських повітряних сил.

І закупівля цього літака, який створювався як учбово-тренувальна машина KAI T-50 Golden Eagle і лише після модернізації отримала можливість використання основної номенклатури озброєння для бойових літаків, викликала у Польщі, як мінімум, здивування.

Читайте також: Не тільки Gripen чи F-16, а ще Eurofighter та Rafale: перелік можливих винищувачів для України значно ширший

До речі обійдеться цей контракт не у "копійки". За неофіційними даними, мова йде про 1,9-2,4 млрд доларів без урахування витрат на інфраструктуру, логістику та навчання. Тобто по 40-50 млн доларів за один FA-50.

Тим паче, що Варшава вже має в активі доволі вагому кількість F-16 Block 52+ у 48 одиниць, більше того очікує на 32 одиниці F-35 (постачання з 2024 року, відповідно до контракту на 4,6 млрд доларів від 2020 року). Але причини додавання до цього авіапарку ще 48 легких винищувачів FA-50 доволі раціонально пояснили у польському виданні Defence24.

Зокрема у виданні сподіваються, що мова йде про останню модернізацію FA-50 Block 20, який має розширений список озброєння. Мова йде про його оснащення ракетами "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM та крилатими ракетами Naval та Joint Strike Missile. Окрім того, винищувач має отримати й повноцінний сучасний радар AN/APG-83, який встановлюється на сучасних версіях F-16 та здатний виявляти цілі на відстані до 370 км.

FA-50
FA-50 може розвивати швидкість до 1,5 Маха

Саме у такій версії, яка, з огляду на заяву міністра оборони Польщі, ще буде локалізуватись завдяки передачі технологій, тобто мова буде йти про умовну версію FA-50PL, має доволі прагматичні переваги над F-16 та F-35. І звісно не у бойових характеристиках, а в економічних.

Справа в тому, що одна льотна година FA-50 коштує значно менше ніж у повноцінних винищувачів. Зокрема вартість льотної години у корейського літака у 5 разів менша за F-16 та у 6-7 разів ніж у F-35. Більше того, локалізація його виробництва значно зменшить і загальну суму, яку необхідно витрачати на обслуговування парку FA-50.

FA-50
FA-50, як машина створена на базі учбово-тренувальної, має низькі експлуатаційні витрати

У мирний час 48 таких машин можуть цілком взяти задачі із патрулювання повітряного простору країни, а також використовуватись для підтримки льотної практики. А у випадку війни дозволить Варшаві мати ще три додаткові ескадрильї нехай і легких, але тим не менш здатних нести повноцінний набір озброєння, винищувачів. На додачу до трьох ескадрильї F-16 та двох F-35, що формально доведе кількість бойових літаків Польщі до 128 одиниць.

В умовах, коли FA-50 з далекобійними AIM-120 AMRAAM, у тісній взаємодії з розвідувальними можливостями F-35, зможе працювати "з другого ешелону", це перетворює його на доволі дешеву повітряну платформу з "роздачі" ракет "повітря-повітря".

Водночас цей же літак може нести на 7 точках підвіски 4,5 тони озброєння, включно з "класичним" високоточним набором "повітря-земля": протитанкові ракети AGM-65 Maverick з дальністю пострілу до 30 км та високоточні бомби JDAM. А це вже перетворення FA-50 на легкий штурмовик.

FA-50
FA-50 цілком може використовуватись, як легкий штурмовик

З цієї точки зору Польща дійсно робить абсолютно прагматичний вибір, який до того ж підкріплений локалізацію виробництва. Але зробити його стало можливим лише шляхом наявності "фундаменту" повітряних сил, універсальних F-16, які будуть посилені F-35.

Також маємо нагадати, що KAI T-50 Golden Eagle створювався з активною участю Lockheed Martin. На його створення, знадобилось, враховуючи простої через недофінансування, 10 років від започаткування програми до першого польоту.

KAI T-50 Golden Eagle
KAI T-50 Golden Eagle

Під час розробки літака активно залучались деякі компоненти та рішення від F-16, а двигун - ліцензійна версія F404-102 від F/A-18, який і став запорукою доволі високих льотних характеристик машини, зокрема максимальної швидкості до 1,5 Маха та швидкопідйомності у 198 м/с.

Читайте також: Поляки достроково назбирали на Bayraktar TB2 для України