xcounter
#

SMArt 155 у дії: використання високоточних боєприпасів для знищення рашистів набуває масовості (відео)

26136
SMArt 155
SMArt 155

Боєприпас SMArt 155 дозволяє одним пострілом знищити одразу дві цілі

У мережі з'явилось нове відео із застосуванням німецького боєприпасу SMArt 155, який призначений для точкового знищення бронетехніки противника. Цей снаряд несе два окремі суб-боєприпаси, які відокремлюються від носія у районі цілі.

Вони оснащені комбінованою радіолокаційною та інфрачервоною головкою самонаведення та спускаючись на парашутах здійснюють пошук цілі. Як тільки ціль потрапляє у приціл, суб-боєприпас детонує та вистрілює "ударне ядро" - розігнаний на швидкість понад 5000 м/с уражаючий елемент.

Читайте також: Удар по складу боєприпасів у Новій Каховці: що так могло вибухнути і чому рашисти складували боєприпаси прямо у місті

І це вже друге публічне відео із його застосуванням снаряда SMArt 155. Перший випадок був опублікований Генеральним штабом ЗСУ на початку липня. Тоді був уражений російських зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1", але якість відео не дозволила точно ідентифікувати снаряд, бо існує аналогічний французький боєприпас 155 BONUS, який має аналогічний алгоритм дії, але використовує вінглети.

Зараз ідентифікувати SMArt 155 значно легше. Водночас на озброєнні ЗСУ це далеко не єдиний високоточний артилерійський боєприпас. Зокрема відомо, що Канада передала високоточні M982 Excalibur. При пострілі на 40 км цей снаряд має доведене відхилення на рівні лише декількох метрів.

Водночас перелік високоточних засобів ураження артилерійським вогнем для наших гармашів доволі скоро поповниться і ще одним боєприпасом, з огляду на все - M1156 PGK. Хоча насправді це не повноцінний окремий боєприпас, а лише засіб перетворити будь-який 155-снаряд у високоточний, бо це лише спеціальний блок із супутниковою навігацією та аеродинамічними рулями для коригування траєкторії.

За підрахунками фахівців у Пентагоні один такий снаряд виконує задачу, для якої необхідно витрати 10-50 звичайних 155-мм снарядів. На практиці це означає більше знищених цілей меншою кількістю снарядів, що дозволяє економити ресурс гармати, а також можливість частіше маневрувати.

P.S. У мережі існує думка, що на обох відео, все ж таки схожий за принципом французький боєприпас 155 BONUS. Але на відео з наявною якістю роздивитись об'єкт діаметром у 15-см було б доволі складно.

Зокрема для фільмування 155 BONUS для промо-відео знадобилось використовувати спеціальну високошвидкісну камеру з потужним зумом. А на кадрах з дрона (на 01:07), які у значно кращій якості, суббоєприпас взагалі не видно.

аа

Читайте також: Росіяни не змогли відновити повноцінну залізницю для "сухопутного коридору" з Донбасу в Криму