xcounter
#

США надають Україні новітні високоточні снаряди для 155-мм артилерії: якою новинкою ЗСУ будуть нищити рашистів

M1156 PGK
M1156 PGK
28789

Армія США активно застосовує лише три типи високоточних снарядів: M982 Excalibur, M712 Copperhead та M1156 PGK

У Пентагоні під час додаткового брифінгу для ЗМІ повідомили, що Україна отримає 1000 нових високоточних артилерійських 155-мм снарядів, які до цього не постачались.

Оголошено, що вони мають високу точність, призначені для знищення конкретних цілей і є наступним етапом еволюції підтримки США у військовій допомозі, а також не постачались до України. Але не було уточнено: мова йде про постачання з боку лише США або всіх союзників.

Читайте також: Вісім одиниць HIMARS в Україні, чотири на підході: у Пентагоні пояснили, що заважає відправляти ще більше

Попри всі намагання журналістів "вибити" додаткову інформацію, будь-якої іншої інформації щодо цих боєприпасів повідомлено не було. Тому залишається лише оцінити всі можливі варіанти.

M982 Excalibur

На першому місці серед усіх високоточних снарядів, які є у розпорядженні армії США, знаходиться M982 Excalibur. Цей снаряд має інерціальну та супутникову систему навігації та доведене на практиці відхилення від цілі на рівні 4 метрів.

M982 Excalibur
M982 Excalibur

Водночас нова версія Excalibur S отримала і додаткову систему наведення за відбитим лазерним променем. Це було зроблено на замовлення військових, які бажали отримати можливість знищення і рухомих цілей.

Дальність пострілу Excalibur становить близько 40 км для гармат з довжиною ствола у 39 калібрів. У випадку використання систем зі стволом довжиною 52 калібри дальність дещо зростає. Зокрема для CAESAR на практиці доведена дальність пострілу у 46 км, а для PzH 2000 - 48 км. Обидві САУ це довели на практиці, знищивши цілі на таких відстанях.

Цікаво, що під час дослідних стрільб зі ствола у 58 калібрів цей снаряд поставив у грудні 2020 року "світовий рекорд" зі знищення цілі на дальності 70 км.

Вага Excalibur складає 48 кг, з яких бойова частина становить 22 кг. Підривач, окрім контактного, має повітряний та відкладений режим. Додаткові режими призначені для більш ефективного знищення військової техніки та живої сили, а відкладений призначений для ураження укріплень.

Excalibur

Водночас Excalibur вже передані Україні Канадою, тому, можливо, що мова йде про інші боєприпаси. Особливо враховуючи те, що орієнтовна вартість цього снаряду зараз складає близько 113-160 тисяч доларів для армії США і 1000 таких боєприпасів потягнула б до 160 млн доларів (це якщо не рахувати доставку, що також входить у калькуляцію вартості надання допомоги). А це для пакета допомоги у 400 млн доларів - доволі вагома частка. Особливо враховуючи вартість всього іншого озброєння у цьому транші, включно з додатковими HIMARS, контрбатарейними радарами та іншим.

M712 Copperhead

Ще один снаряд на озброєнні армії США, який є кандидатом на постачання Україні - M712Copperhead. Попри те, що він був розроблений у 70-х роках він і досі активно використовується армією США. Для наведення на ціль він використовує напівактивне лазерне наведення, тобто потребує підсвітки цілі з БПЛА або від наземного передового коригувальника.

Вести вогонь з нього можливо з таких артилерійських систем, як M777, M109 та CAESAR. Але заявлена максимальна дальність стрільби всього 16 км. Більше того, цей снаряд призначений виключно для ураження бронетехніки та схожих цілей і він оснащений кумулятивною бойовою частиною вагою у 6,7 кг.

M712 Copperhead
Поки у РФ вихваляються "Краснополем" у США його розробили ще з півсторіччя тому

З огляду на величезну кількість вже переданих ЗСУ протитанкових систем, потребу у додатковій розгалуженій інфраструктурі для підсвітки цілей, а також замалу дальність стрільби, можливо зробити обережне припущення, що США не стали б його передавати.

M1156 Precision Guidance Kit

Ще одним кандидатом є суто американське, вкрай прагматичне та ефективне рішення - M1156 Precision Guidance Kit. Воно полягає у створенні не окремого снаряда, а перетворення звичайного 155-мм боєприпасу у високоточний. Для цього необхідно лише замінити підривач на блок, який об'єднує у собі GPS навігацію та аеродинамічні рулі.

M1156 Precision Guidance Kit
Як перетворити звичайний снаряд на високоточний без реєстрації та SMS, достатньо лише...

Існує інформація, що такий блок може встановлюватись на снаряди M549A1 та M795, обидва помічені у використанні з гаубиць M777. Водночас відомо, що ним також оснащуються німецькі DM111 для САУ PzH2000. Цікаво, що німецький снаряд з M1156 PGK показав ще більшу точність: при стрільбі на дальність у 27 км 90% снарядів мали відхилення до 5 метрів від цілі.

Дальність пострілу с системою M1156 PGK залежить виключно від самого снаряду та можливостей артилерійської системи, зокрема планується, при використанні цього блоку з експериментальним снарядом XM1113 та САУ M109 з новим стволом довжиною у 58 калібрів довести до 70 км.

Враховуючи малу вартість M1156 PGK, у порівнянні з Excalibur, а також масовість в армії США на рівні 25 тисяч на 2018 рік, передача саме M1156 PGK є одним з найбільш вірогідних варіантів.

Читайте також: ЗСУ отримають від Канади батальйонний комплект новітніх БТР