xcounter
#

Неймовірне з сюрпризами: нова далекобійна гармата армії США таки влучила у ціль на відстані у 70 км

Один з трьох пострілів снарядом Excalibur був вдалим
Неймовірне з сюрпризами: нова далекобійна гармата армії США таки влучила у ціль на відстані у 70 км
28971

19 грудня 2020 р. на на полігоні Юма (Yuma Proving Ground) у американському штаті Арізона відбувся черговий етап випробувань в рамках програми Extended Range Cannon Artillery (ERCA). Модифікація САУ M109 Paladin з 155-мм гарматою з довжиною ствола у 58 калібрів здійснила постріли снарядами великої дальності Excalibur.

Армія США активно працює над тим, щоб розширити дальність діі своєї артилерії. Це потрібно, щоб у таких суперників як Росія вже у найближчому майбутньому не було жодних переваг на полі бою.

Нові заходи та проєкти США здійснюють в рамках низки програм, одна з яких має назву Extended Range Cannon Artillery (ERCA). Вона має на меті кардинально оновити можливості ствольної 155-мм артилерії американської армії.

Читайте також: З гармати – по Кремлю: в США планують невздовзі отримати нову ефективну зброю
Програма Extended Range Cannon Artillery (ERCA) має кардинально оновити можливості ствольної 155-мм артилерії

Сьогодні у США є 975 САУ M109A6 PALADIN SPH, з яких 580 мають бути оновлені до версії M109A7.

Для досягнення наміченого результату пропонується замінити існуючі стволи калібру 155 мм з довжиною в 39 калібрів довшими - у 58 калібрів.

Чим довше - тим краще...

І поєднати це з можливостями боєприпасами Excalibur виробництва Raytheon (штатних або доопрацьованих) та новими снарядами XM1113.

Армія США активно працює над тим, щоб розширити дальність діі своєї артилерії. Це потрібно, щоб бути потужнішими за своїх потенційних противників на полі бою.

Завдяки новим стволам та снарядам за програмою ERCA модернізована САУ PALADIN отримає приріст по дальності і скорострільності, що перевищує показники як у САУ M109A6, так і у самохідних гаубиць M109A7. Зокрема, буде можливість забезпечити високоточну стрільбу на понад 70 км, а то і на понад 100 км - в залежності від типу снаряду.

Основні складові модернізації 155 мм самохідної САУ за програмою Extended Range Cannon Artillery

19 грудня артсистема в рамках програми Extended Range Cannon Artillery вразила ціль на відстані у 43 милі - або 70 кілометрів.

Видання Defense News, спираючись на слова бригадного генерала Джона Рафферті (John Rafferty), який відповідав за ці випробування, повідомило низку подробиць.

У випробувальному заході САУ M109 Paladin з 155-мм гарматою з довжиною ствола у 58 калібрів зробила три постріли снарядами Excalibur.

Excalibur
Зовнішній вигляд кервоаного снаряду Excalibur

"Перший постріл виявився дещо коротшим через дуже сильний вітер на великій висоті, другий постріл зазнав апаратного збою, але третій довів, що ми наближаємося до вибору правильного балансу між конструкцією снаряда та іншими факторами, які впливають на досягнення більших відстаней", заявив Джон Рафферті.

При цьому кожен боєприпас, випущений під час суботніх випробувань, мав незначні відмінності в конструкції, щоб вирішити, як найкраще спроєктувати та підготувати снаряд, щоб врахувати високий тиск, перевантаження та дульну швидкість (понад 1000 метрів в секунд), що впливають на снаряд.

Влучення снаряду Excalibur у ціль в рамках випробувань Extended Range Cannon Artillery

У березні 2020 р. на цьому ж полігоні за програмою ERCA Extended Range Cannon Artilleryr, який керується за допомогою системи GPS.

Тоді вони продемонстрували точність влучення до 2 метрів на дальності у 40,5 км при довжині стовола гармати у 39 калібрів, і таку ж точність на дальності у 65,3 км при стрільбі з гармати ERCA з довжиною у 58 калібрів.

Тоді стверджувалось: "Результат у 65,3 км був отриманий з прототипом системи SuperCharge, і наша мета - продемонструвати 70 км у грудні цього року. Ми виявили кілька проблем із роботою деяких підсистем снаряда.

Наша ціль - зрозуміти, як далеко ми можемо виштовхнути цей снаряд із ERCA без будь-яких змін, і якщо такі зміни будуть, то ми це повинні зробити в подальшому виробництві, або у ході модернізації запасів".

Стрільби 19 грудня, власне, були продовженням цих зусиль. Після них було заявлено: "За допомогою випробувань та аналізів, які ми провели на снаряді за ці півтора року, ми визначили, яка дульна швидкість потрібна, який тиск у камері витримує снаряд для досягнення потрібної дальності.

Все це робилося для того, або пристосувати снаряд Ескалібур до застосування у системах з вищою дульною швидкістю і тиском для виходу на 70-кілометрову дальність для безпосереднього ураження цілей. Або запровадити оптимальні зміни до його конструкції".

Армія США активно працює над тим, щоб розширити дальність діі своєї артилерії

"Дульні швидкості та тиск, які можуть витримувати ці боєприпаси, важливі при остаточному виборі конструкції.

Це, наприклад, розмір ракетного двигуна, тип з'єднання, що тримає ракетний двигун вкупі з бойовою частиною, тип сталі, який ми використовуємо задля забезпечення необіхдної летальністі. Ви бачите, що існує безліч факторів, на які ми маємо зважати у наших остаточних проєктах, які братимуть участь у кваліфікації".

Остаточна конструкція снаряду має бути визначена у 2021 році. Терміном готовності перших восьми прототипів ERCA до випробувань визначено 2023 р. - відповідно до поточних планів формування першого дивізіону з знаряддями ERCA (поки без апарату заряджання). Другого дивізіону - на 2024 р.

Наша ціль - зрозуміти, як далеко ми можемо виштовхнути цей снаряд із ERCA без будь-яких змін...

Збільшення дальності стрільби на 70 км - це значний прогрес для ствольної артилерії. Коли на озброєння були прийняті снаряди калібром 155 мм, керовані системою GPS, дальність їх польоту становила 30 км.

Збільшення максимальної дальностії дії гаубиць значно розширить гнучкість окремих артилерійських підрозділів для ураження різних цілей.

Збільшення максимальної дальностії дії гаубиць значно розширить можливості ураження різних цілей.

За оцінками американських військових, одна батарея з оновлених гаубиць та з новими боєприпасами зможе вразити що завгодно в межах приблизно 1500 квадратних кілометрів навколо їх вогневої позиції.

Довідково:

Армія США модернізує свій арсенал по шести основних напрямках, один з яких це високоточна стрільба на велику дальність (Long-Range Precision Fires, LRPF).

Дослідження в рамках LRPF включають програми ERCA і "Стратегічну гармату великої дальності" (Strategic Long-Range Cannon).

Вважається, що нова зброя великої дальності і нові снаряди дозволять армії США вражати цілі в глибині оборони противника без застосування балістичних ракет або бойових літаків.

Читайте також: ​У Міноборони України пояснили чому закуповують САУ Dana та яка доля "Богдани"