xcounter
#
Армія США у 2023 році планує випробувати артилерійську установку, що спроможна вести вогонь на відстань більше ніж 2000 км
Армія США у 2023 році планує випробувати артилерійську установку, що спроможна вести вогонь на відстань більше ніж 2000 км

З гармати – по Кремлю: в США планують невздовзі отримати нову ефективну зброю

7997

Армія США працює над новою далекобійною гарматою, яка, як стверджують американські військові, зможе вражати цілі на відстані до 1150 морських миль – це 2 123 кілометри. В матеріалі Popular Mechanics йдеться про можливість використання гармати, що встановлена на морській платформі, для ураження з району Північного моря цілей на заході Росії і навіть у Москві

Автор матеріалу в Popular Mechanics передбачає, що подібна морська платформа, прототипом якої могли б стати лінійні кораблі класу Montana, які будувались у США на початку 40-х років минулого століття, але так і не були добудовані (замовлення ВМФ США було анульоване у 1943 році), погли також тримати під прицілом більшу частину Пакистану, Афганістану, Ірану, Ємену та Сомалі, знаходячись в Індійському океані. У Тихому ж океані подібний лінкор, розташовуючись біля берегів Японії, може вражати цілі на всій території Північної Кореї і навіть на захід від Пекіна та Шанхаю.

Мова йде про проект розробки стратегічної гармати великої дальності - Strategic Long Range Cannon (SLRC), над яким наразі працюють в Армії США. Судячи по фото, що циркулюють в мережі Інтернет, гармата SLRC конструктивно частково подібна до створеної у 1950-і роки відомої американської 280-мм гармати М65, що призначена для стрільби в основному ядерними снарядами.

Читайте також: Швидкі та далекобійні: які ракети посилять палубні винищувачі США
Гармата М65 в експозиції на Абердинскому полігоні в США (штат Меріленд)
Якщо технологія спрацює, SLRC обіцяє можливість стріляти в 50 разів далі, ніж будь-яка з існуючих наразі гармат та вражати цілі у глибокому тилу противника без допомоги авіації – не піддаючи зайвому ризику пілотів. Армія США планує почати випробування цієї гармати у 2023 році.
Стратегічна гармата великої дальності, Strategic Long Range Cannon, SLRC, US Army, Defense Express, M109A7 Paladin
Найбільш далекобійною гарматою, що наразі знаходиться на озброєнні Армії США, є Самохідна артилерійська установка існуюча M109A7 Paladin – вона може уражати цілі на максимальній дальності близько 19 миль або 35 кілометрів – це в 60 разів менше, ніж обіцяють творці проект стратегічної гармати великої дальності SLRC /Фото: U.S. ARMY PHOTO BY SGT. JEREMIAH WOODS

В Popular Mechanics говорять про те, що, хоча в Армії США досі так і не пояснили, як працюватиме технологія, що дозволяє досягти такої вражаючої дальності, але, схоже, там впевнені, що гармата спрацює, як планується.

Наразі навіть сформований з представників Національних академій наук, техніки та медицини спеціальний комітет, що вивчає технологію, щоб визначити її можливості.

Стратегічна гармата великої дальності, Strategic Long Range Cannon, SLRC, US Army, Defense Express
Зображення стратегічної гармати великої дальності Strategic Long Range Cannon (SLRC), що розробляється під егідою армії США / Зображення з презентаційного плакату Дослідницької лабораторії армії США (Combat Capabilities Development Command Army Research Laboratory), що потрапило до мережі Інтернет, з американо-британської конференції US-UK Modernization Demonstration Event, яка пройшла 20 лютого 2020 року на Абердинскому полігоні (штат Меріленд, США)

На цей час Армія США уявляє SLRC як буксирувану важкою вантажівкою гармату, використовуючи можливості якої можна бути наносити таке ураження системам протиповітряної та морської оборони противника, щоб через подібний пролом могли безперешкодно прослизнути основні сили американських вояків.

Однак в Popular Mechanics пишуть про те, що при використанні подібного наземного варіанту стратегічної гармати великої дальності військові можуть зіткнутись з рядом проблем. Зокрема тут "вангують", що Армії США потрібно буде отримувати дозвіл у таких країн, як, наприклад, Філіппіни, Німеччина, Норвегія чи Японія, щоб розташувати зброю на їхній території. Крім того, пересування такої системи буде обмежене районами, що обладнані мережею доріг з твердим покриттям.

Автор Popular Mechanics шляхом логічних роздумів приходить до висновку, що найбільш ефективним може бути встановлення такої гармати на морські платформи.

Стратегічна гармата великої дальності, Strategic Long Range Cannon, SLRC, US Army, Defense Express, лінкор класу Iowa
Під час холодної війни ВМС США реактивували чотири своїх лінкора класу Iowa для забезпечення вогневої підтримки дій підрозділів сухопутних військ з моря включно з вогнем крилатих ракет "Томагавк". Кораблі списали у 1990-х, і повернути їх назад неможливо… / Фото: BETTMANNGETTY IMAGES

Один бойовий корабель відповідного класу міг би нести цілу батарею з чотирьох гармат SLRC, які Армія США передбачає розмістити за кордоном, а також необхідну кількість снарядів до них. Крім того, такий військовий корабель може пересуватись міжнародними водами, не запитуючи нікого про дозвіл, а противнику буде складніше його вражати. Це також мало б забезпечити більшу гнучкість – розгортання подібної системи можливе навіть в районах, в яких місцеві союзники можуть бути не готові розміщувати великі гармати.

Концепція SLRC, на думку автора Popular Mechanics, може повернути до життя цілий клас морських кораблів – лінкори, які пішли у відставку з появою дальньої авіації та не витримали конкуренції з авіаносцями. Наразі ж, якщо порівнювати відстань дії сучасного літака, як, наприклад, F-35C (морська версія Joint Strike Fighter), що має бойовий радіус від 630 до 740 миль (1165 – 1370 км) з відстанню дії SLRC – порівняння іде на користь останньої.

Стратегічна гармата великої дальності, Strategic Long Range Cannon, SLRC, US Army, Defense Express, F-35C
F-35C - палубний літак ВМС США з сімейства малопомітних винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління / Фото: Lockheed Martin

Однак в Popular Mechanics вважають, що SLRC не замінить можливостей авіаційних систем, а лише доповнить їх. Але про все це можна буде говорити лише пізніше.

Якщо перші випробування стратегічної гармати великої дальності, що відбудуться у 2023 році, стануть успішними, Пентагон матиме можливість розглядати альтернативні до тих, що наразі розглядаються варіанти розгортання системи. Якщо ж ні - то ніхто до останнього часу все одно не розраховував на те що лінкори зможуть повернутися на службу, - підсумовує автор Popular Mechanics.

Стратегічна гармата великої дальності, Strategic Long Range Cannon, SLRC, US Army, Defense Express, лінійні кораблі класу Montana
Прототипом для побудови нової морської системи із стратегічними гарматами великої дальності, що розробляються в рамках проекту SLRC могли б стати лінійні кораблі класу Montana, які будувались у США на початку 40-х років минулого століття, але так і не були добудовані. На фото – концептуальна модель лінкору класу Montana (BB-67—BB-71) / Фото: U.S. Naval Historical Cente

Раніше Defense Express писав про 5 проектів української оборонки, які дійсно необхідні українському війську, але залишились без державної підтримки попри свій потенціал, про те, як змінились окремі складові сектору безпеки та оборони України, а саме Збройні сили України та оборонна промисловість за 29 років Незалежності, а також про те, що електромагнітна зброя може стати українською зброєю стримування.

Читайте також: Новітні розробки з Запоріжжя - яким є потенціал АТ "МОТОР СІЧ"