xcounter
#

Вісім одиниць HIMARS в Україні, чотири на підході: у Пентагоні пояснили, що заважає відправляти ще більше

HIMARS - це шість високоточних ракет у одному залпі
HIMARS - це шість високоточних ракет у одному залпі
98932

Скільки Україні не було б потрібно HIMARS головним питанням у кількості цих систем буде саме логістика

У новому пакеті військової допомоги для України розміром 400 млн доларів прибуде додаткові чотири одиниці високоточної ракетної системи HIMARS, про це офіційно оголосили у Пентагоні. Також у цьому пакеті три ремонтно-евакуаційні машини, 155-мм боєприпаси, контрбатарейні радари, запчастини та інше обладнання.

Водночас під час брифінгу для преси у Пентагоні було підкреслено, що мова йде саме про нові чотири HIMARS і їх загальна кількість буде доведена до 12 одиниць, враховуючи те, що 8 HIMARS вже в Україні. Рішення збільшити кількість цих високоточних систем пов'язана з надвисокою ефективністю, які вони довели за доволі короткий час застосування, випалюючи штаби, склади з боєприпасами та палива, а також місця розташування особового складу армії РФ.

Читайте також: Як Bayraktar TB2 зупинив наступ ворога на Київ: оператор БПЛА вперше розповів про свою роботу – The Times

Нагадаємо, що станом на 6 липня було відомо про 16 вкрай результативних високоточних ударів, до яких за цей час додалось ще з десяток ударів. Зокрема лише за вчора, 8 липня, було повідомлено про знищення на Херсонському напрямку двох командних пунктів рашистів, також зафіксовано удари по складах у районі Шахтарська, Нової Каховки, Сніжного, Дебальцеве та Донецька.

Водночас на першому місці у розгортанні цих систем відіграє не скільки можливості США надавати HIMARS, а два вкрай важливих аспекти про які багато хто забуває. Перед збільшенням кількості будь-якого озброєння у Пентагоні на першому місці стоїть логістика, забезпечення та ремонт.

HIMARS
Все одно скільки в тебе зброї, якщо до неї немає боєприпасів

Зараз HIMARS фактично працюють у режимі 24/7, що вимагає абсолютно чіткого та злагодженого механізму забезпечення їх діяльності. Саме для роботи у цьому режимі ці системи і створювались, бо це єдина можливість нівелювання переваги противника, який має значну більшу кількість озброєння, але слабкий тил.

Тому перед передачею додаткових систем спочатку розгортається вся матеріально-технічна база забезпечення. Тобто немає сенсу завалювати ЗСУ десятками умовних HIMARS, якщо вони будуть стояти без ракет, або встануть посеред поля через те, що їм банально не замінили фільтри у паливній системі.

HIMARS
HIMARS вже в котре постачається з контрбатарейними радарами, що натякає на їх наступні цілі

Паралельна задача - збільшення кількості навчених розрахунків, на чому також наголосили під час брифінгу у Пентагоні. Було повідомлено, що навчання йде максимально швидко та ефективно, воно займає лише тиждень, але його необхідно пройти. Також, судячи з усього, на один умовний HIMARS готується одразу декілька екіпажів, що цілком логічно, бо якщо техніка може працювати у режимі 24/7, то людина - ні.

З боку Defense Express зазначимо, що таке навчання, з огляду на інтерв'ю з інструкторами у Великобританії, які навчають використанню M270, проходять вже досвідчені українські військові. А це означає, що направлення їх на навчання означає відведення екіпажів з передової, де вони працюють на системах радянського стандарту. Тобто процес навчання, з точки зору організації, значно складніший ніж здається на перший погляд.

M270
M270, як HIMARS, але на гусеницях та ракет вдвічі більше

Нагадаємо, що за словами Секретаря РНБО Олексія Данілова, станом на 7 липня ЗСУ вже отримали, загалом, дев'ять HIMARS та M270. Враховуючи уточнення з Вашингтону, це означає, що отримано 8 одиниць HIMARS та одну M270. Загалом очікується ще вісім M270 та чотири HIMARS, загальна чисельність цих високоточних систем, наразі, має становити 21 систему.

Читайте також: Гаубиця M777 проти гігантської 203-мм САУ "Піон" армії РФ: що буде, якщо не вчитися на свої помилках (відео)