xcounter
#

Вже дев'ять HIMARS та M270 в Україні: секретар РНБО повідомив реальну кількість західних далекобійних ракетних систем у ЗСУ

HIMARS
HIMARS
38113

З огляду на заяву Секретаря РНБО Олексія Данілова Україна вже отримала додаткові HIMARS від США та перші пускові M270 від інших союзників

Кількість західних далекобійних ракетних систем, які Збройні Сили України, отримали від союзників значно більша, ніж було публічно оголошена. Зокрема було відомо лише про передачу чотирьох одиниць HIMARS від США. Але зараз в Україні діє вже дев'ять HIMARS та M270.

Кількість наявних систем оголосив Секретар РНБО України Олексій Данілов у інтерв'ю The Wall Street Journal.

Читайте також: СБУ "врятувало" надефективні ЗРК С-300, що нищили "Калібри" над Дніпром

"Дев'ять мобільних HIMARS та аналогічних ракетних комплексів, подарованих США та їх союзниками, зараз діють на території України зі смертельним наслідком для армії РФ. За його словами, росіяни "беззахисні перед ними". "Вони дуже стурбовані", - пише видання.

HIMARS
HIMARS

Враховуючи те, що США 23 червня оголосили про передачу ще чотирьох HIMARS до аналогічної кількості вже наданих, виходить, що Україна встигла отримати й M270, які були обіцяні Великою Британією, Німеччиною та Норвегією.

З огляду на відомі темпи постачання озброєння від Німеччини, а також те, що Норвегія спочатку передає M270 у Великобританію для їх модернізації, то найбільш вірогідним варіантом залишається те, що ЗСУ отримали саме британські M270.

M270
M270

Також треба зазначити, що у Великобританії вже було розгорнуто навчання наших військових застосуванню M270. Відповідний сюжет, який був зняти заздалегідь, британські журналісти оприлюднили наприкінці червня. Як відмічали самі британські інструктори навчання проходило значно швидше та легше, ніж вони розраховували.

Таким чином, ЗСУ або вже отримали другу партію HIMARS та один британський M270, або половину з другої партії американських систем та всі обіцяні M270 від Великої Британії. У будь-якому випадку, загальна кількість вже обіцяних та переданих систем має, за офіційними даними становити 17 одиниць. Для розуміння, це більше, ніж є Франції (13 одиниць) чи Туреччини (12 одиниць) та майже ідентично Ізраїлю, який має на озброєнні 18 пускових M270.

HIMARS

Нагадаємо, що зараз ці високоточні системи активно випалюють тил ворога на глибині до 60-70 км, зосередившись на ударах по базах зберігання боєприпасів та палива. Чому така методична робота це цілий каскад катастрофічних наслідків для рашистів, які накладаються один на одного, а не тільки "боєприпасний голод" - в окремому матеріалі.

Як і про те, що саме відбувається коли вибухає високоточний боєприпас GMLRS від HIMARS і чому від нього не сховаєшся.

Читайте також: На Зміїному встановлено прапор України - тепер фізично, а не метафорично (фото та відео)