xcounter
#

Норвегія через Великобританію передає Україні M270: офіційно названа кількість та причина такого "маршруту"

M270
M270
36874

Ще одна країна НАТО ​посилить Збройні Сили України реактивними системами M270

Норвегія офіційно оголосила про намір передати Україні ракетні системи M270, що робить її вже четвертою країною НАТО, яка передає таку зброю. Про це повідомив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам (Bjørn Arild Gram) під час саміту країн НАТО у Мадриді.

Мова йде про першу партію з трьох одиниць M270, які зараз знаходяться на консервації. Це зумовлює роботи з їх відновлення та модернізації, які будуть проведенні у Великобританії, відповідна домовленість з Лондоном вже досягнута.

Читайте також: Схоже HIMARS працюють 24/7: знищені склади боєприпасів, бази, штаби та пункти управління армії РФ (відео)
M270

Питання модернізації M270 є вкрай критичним через те, що норвезькі пускові не вміють працювати з високоточними снарядами GMLRS і відносяться до класичних реактивних систем залпового вогню. Враховуючи те, що роботи будуть проводити британські компанії, то система буде доведена до виду M270B1, яка передбачає встановлення нової системи управління вогнем, кращу механізацію пускової установки та посилення бронювання.

Таким чином, зараз Україна, окрім чотирьох вже отриманих HIMARS, може розраховувати щонайменше на ще чотири HIMARS, а також вже дев'ять M270, які передаються партіями по три від Великої Британії, Німеччини та, тепер, Норвегії.

M270

При цьому остання, враховуючи слова міністра оборони країни про "першу партію", може передати й інші системи. А загалом у Норвегії на складах знаходяться 12 одиниць M270, які були зняті з озброєння наприкінці 2000-х років.

Тобто мову вже можливо вести про 17 пускових, що вже більше ніж є, наприклад, в армії Франції, яка має на озброєнні 13 одиниць M270 та Туреччини, яка у строю тримає 12 пускових.

Читайте також: Дефіцит "гарматного м'яса": у РФ розкрили, як списують корабельний склад у "піхоту" та набирають страйкболістів на війну