xcounter
#

Як Bayraktar TB2 зупинив наступ ворога на Київ: оператор БПЛА вперше розповів про свою роботу – The Times

14143
Як Bayraktar TB2 зупинив наступ ворога на Київ: оператор БПЛА вперше розповів про свою роботу – The Times

Як оператори БПЛА виконують свою роботу на полі боя та чому Bayraktar TB2 може керувати далеко не кожен

"Пролітаючи високо над густим українським лісом, бойовий БПЛА помітив довгу російську колону, що петляла дорогою від білоруського кордону. Пілот БПЛА використав бортові камери, щоб просканувати лінію дерев на наявність ознак ППО, а потім обрав ціль". Бомби потрапили у хребет колони і, один за одним, бензовози почали вибухати, осліплюючи екран оператора БПЛА вогняними шарами.

Читайте також: ВМС України “прибрали” за окупантами на Зміїному за допомогою Bayraktar TB2 (відео)

Саме так розпочинається стаття видання The Times, в якій старший офіцер воєнної розвідки України з позивним "Одеса", оператор Bayraktar TB2 вперше публічно розповів про свої місії. Офіцер стверджує, що це було його одне з найсерйозніших досягнень – вдалі дії дозволили призупинити наступ на чернігівському та київському напрямках.

Загалом з початку повномасштабної війни з РФ "Одеса" здійснив десятки бойових вильотів, знищивши понад 50 особливо цінних цілей – від ЗРК до складів з боєприпасами. Він перший пілот Bayraktar TB2, що публічно розповів про свої місії.

"Одеса" порівнює роботу цього безпілотника з хірургічним ножем: "Це не засіб авіаційної підтримки армії, як ударні гелікоптери чи літаки. Наша задача – змусити противника зупинити просування, знищивши пальне, боєприпаси. Я позбавляю ворога можливості атакувати наші війська", – зазначає він.

Звичайно, що такий успіх зробив Bayraktar TB2 та операторів цих БПЛА однією з основних мішеней для російської окупаційної армії, тому пункти управління цими БПЛА були вимушені постійно знаходитися у русі, щоб уникнути ударів у відповідь.

Також "Одеса" згадує і про свій шлях до "керування" цим безпілотником – перед тим, як тренуватися на безпосередньо Bayraktar TB2, йому довелося пройти декілька тестів, які "вивчали" його емоційний стан і здатність зберігати спокій під тиском, а також здатність залишатися зосередженим протягом тривалого періоду під час виконання таких монотонних завдань, як пошук схованих у лісах артилерійських чи зенітних систем.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 знищує цілі на острові Зміїний

Такий підхід виявився ефективним, оскільки з початком повномасштабної війни з РФ безпілотники підрозділу "Одеси" постійно знаходилися у повітрі у битві за Київ, а пілоти здійснювали виснажливі десятигодинні вильоти з короткою перервою на сон.

Попри те, що родини пілотів були в небезпеці, вони не мали права на емоції, розповідає "Одеса": "Тут немає місця емоціям. У мене немає злості, якщо я буду злитися, но тільки нашкоджу собі і не зможу виконати завдання. Я маю залишатися абсолютно спокійним, щоб у мене не тряслися руки. Я уявляю, що граю у відеогру".

Читайте також: Рашисти забули про свою унікальну зброю, якою хотіли збивати Bayraktar TB2