xcounter
#

ЗСУ можуть мати "крутий" 155-мм снаряд, що "вміє" нищити одразу дві цілі

38822
Постріл з САУ PzH 2000, фото ілюстративне
Постріл з САУ PzH 2000, фото ілюстративне

Збройні Сили України використовують сучасні боєприпаси, які здатні серйозно налякати рашистів

Генеральний штаб ЗСУ опублікував відео з ураженням ворожого зенітного ракетно-гарматного комплексу "Панцир-С1" українською артилерією – одним влучним пострілом ворог недорахувався машини вартістю майже 15 млн доларів.

Однак у цій новині цікаве не те, що саме було уражено нашими військовими, а те, як вони це зробили.

Читайте також: Рашисти забули про "CAESAR на "Уралвагонзаводі" й вирішили "купити" ще дві САУ

Так, якщо уважніше придивитися до моменту ураження ворожого ЗРГК, то можна помітити, що снаряд вибухає не від контакту з ціллю, а в повітрі.

ЗРГК
Момент вибуху снаряда

Тут, звичайно, можна пригадати про те, що раніше ми розповідали про "супер-підривачі" FU RALEC DE F3, які "засвітилися" з французькими САУ CAESAR і мають функцію повітряного підриву.

Однак на відео можна чітко побачити, що разом зі снарядом, що уражає ЗРГК "Панцирь" фактично одночасно прилітає й інший снаряд – ймовірно в ціль, що сховалася за деревом.

артилерійський снаряд
Момент "прильоту" двох снарядів

Зважаючи на цей цікавий момент, можна припустити, що ЗСУ використовують проти рашистів снаряди з суббоєприпасами з індивідуальним наведенням, на кшталт натівського артилерійського снаряда 155 BONUS від шведської компанії Bofors та французької Nexter чи, наприклад, американський M898 155 mm SADARM (виробництво було припинено на користь снаряда M982 Excalibur с GPS-наведенням) або ж німецького SMArt 155.

155-мм артилерійський снаряд
155-мм артилерійський снаряд BONUS

На прикладі 155 BONUS розберемо, що ж може такий цікавий боєприпас. Так, це 155-мм артилерійський натівський снаряд вагою 47 кг, що має два автономні суббоєприпаси з сенсорним підривачем. При пострілу зі ствола 52-го калібру такі снаряди можуть знищувати цілі на відстані до 35 км.

В середині польоту снаряда підривач з таймером підпалює невелику ракету в носовій частині снаряда, яка "витаскує" два суббоєприпаси з корпуса.

"Звільнившись" від снаряда, суббоєприпаси падають на ціль – як тільки суббоєприпас виявляє під собою ціль, він детонує свою боєголовку EFP з високою проникною здатністю, яка ефективна навіть проти важких бойових броньованих машин, таких як танки.

Якщо ЗСУ дійсно поставили такі снаряди, то висока ймовірність того, що наші військові отримали або 155 BONUS, який є на озброєнні армій США, Франції, Швеції, Фінляндії та Норвегії, або SMArt 155 поділилася й Німеччина.

P.S. Втім, якщо уважно придивитися та "зловити" момент, то на 4 секунді відео можна побачити "парашут" (фото вище), який використовується саме в німецьких SMArt 155, тоді як 155 BONUS використовують вінглети, тому, ймовірно, такі "сюрпризи" відправляє ворогу саме німецька PzH 2000 з "крутими" снарядами SMArt, які передали німці.

Оновлено: у відео вище, що було опубліковане Сухопутними військами ЗСУ, один з бійців підтверджує, що бійці нищать рашистів за допомогою високоточних снарядів SMArt з гаубиці PzH 2000

Читайте також: Перші німецькі САУ PzH 2000 уже прибули на фронт для утилізації окупантів (фото)