xcounter
#

ЗСУ як приклад наймасштабнішої трансформації з часів Другої світової війни: Резніков підбив підсумки шести "Рамштайнів"

4187
ЗСУ ведуть вогонь з САУ CAESAR
ЗСУ ведуть вогонь з САУ CAESAR

Як змінюються ЗСУ під час повномасштабної війни з РФ

Міністр оборони України Олексій Резніков підбив підсумки шостої зустрічі міністрів оборони Ukraine Defence Contact Group, відомої також як "Рамштайн" і розповів, як трансформуються ЗСУ під час активної фази бойових дій з російськими окупаційними військами.

Перехід ЗСУ на західне ОВТ

Найперше, на чому наголошує Резніков – у результаті шести зустрічей у форматі "Рамштайн" ЗСУ посилилися низкою зразків озброєння та військової техніки західного виробництва.

Читайте також: Нова ера протиповітряної оборони та ще чотири генератори бавовни, чекаємо на NASAMS

Це передусім ракетні системи M142 HIMARS, M270, Mars II, а також низка артилерійських 105-мм і 155-мм систем, від буксированих гаубиць М777, FH70, L119 тощо і до новітніх САУ PzH 2000, Caesar, Krab та інших систем.

САУ Krab у ЗСУ. Фото: АрміяInform
САУ Krab у ЗСУ. Фото: АрміяInform

ЗСУ також посилилися сотнею БТР, БМП та броньованих автомобілів, які допомагають нашому війську виконувати задачі на полі бою – від M113 та VAB і до Bushmaster, Mastiff, Husky тощо.

бронетранспортер m113 зсу
Литовські M113 для Збройних Сил України, фото ілюстративне

Союзники надали нам сотні мінометів, тисячі ПТРК, ПЗРК, десятки радарів та БПЛА, з якими наші військові ефективніше проводять "демілітаризацію" російської армії.

Наші Військово-Морські Сили посилилися протикорабельними системами Harpoon, які вже потопили два корабля ВМС РФ, а Повітряні Сили – протирадіолокаційними ракетами HARM, якими з наших МіГ-29 та Су-27 знищуються та засоби ППО та РЕБ.

"Закрити небо" від російських ракет

Водночас шоста зустріч "Рамштайн" стала важливою у контексті протидії російським ракетами – міністр оборони США Ллойд Остін та голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі визнали пріоритетною задачу побудови в Україні інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони.

Iris-T зрк
Пускова ЗРК Iris-T

І в цьому напрямку також вже є позитивні кроки – 12 жовтня стало відомо, що Україна офіційно отримала перший зенітний ракетний комплекс IRIS-T SLM від Німеччини, а також очікуємо на перші системи ППО NASAMS – наші військові вже майже завершили навчання.

Також Резніков дякує Іспанії за ухвалене рішення про передачу ЗСУ зенітних ракетних систем HAWK, а також зауважив, що наразі "триває діалог" з Францією щодо ЗРК Crotale – і висловив свої сподівання щодо прийняття позитивного рішення про передачу ЗСУ й новітніх комплексів SAMP-T.

Танки, літаки та інше

Щодо такої зброї, як танки чи літаки, то Резніков сподівається, що скоро у союзників закінчаться аргументи "проти" передачі Україні цієї зброї – міністр оборони наголошує на тому, наскільки ефективно ЗСУ використовують вже передану їм зброю.

Танк M1A1 Abrams
Танк M1A1 Abrams

Крім того, Резніков згадує й "непублічні деталі" у контексті "сюрпризів для окупантів", які неодноразово створювали ЗСУ. Як приклад можна згадати ту ж ракету HARM, про появу якої стало відомо лише після того, як її "засвітили" вже самі рашисти. "Варто зберегти цю традицію", – каже міністр. оборони.

Логістика, закупівлі та інше

Окремо Резніков зауважує, що у ЗСУ відбуваються не тільки "залізні", але й організаційні трансформації у контексті стандартів НАТО.

Зокрема, йдеться про інтеграцію системи LOGFAS, що використовується для організації обліку логістики під час операцій та навчань, проводиться реформа системи оборонних закупівель.

Загалом наразі ЗСУ опанували більш як 300 "натівських" стандартів: "Ми здійснюємо одну з наймасштабніших трансформацій сил оборони з часів Другої світової війни, до того ж – під час активної фази бойових дій".

Про вступ до НАТО

З огляду на зазначені вище речі, можна вважати, що Україна вже де-факто вступила до НАТО – на його думку, єдине, що сьогодні потрібно для запрошення України до НАТО – це безпосередньо політична воля країн-членів Альянса.

Читайте також: Україна подає заявку на прискорений вступ до НАТО – Зеленський