xcounter
#

Україна подає заявку на прискорений вступ до НАТО – Зеленський

1988
M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Поки Путін лишатиметься президентом, мирних перемовин з Росією не буде

Україна подає заявку на прискорений вступ до НАТО, Північно-Атлантичного альянсу. Про це під час свого звернення заявив президент України та Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський.

"Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО", – сказав Зеленський.

Читайте також: Рідкісні кадри роботи HIMARS в Україні: на деяких ділянках забезпечують до 70 відсотків вогневого ураження

В своєму зверненні глава держави окремо підкреслив – прискорений вступ України до НАТО може відбутись за прискореною процедурою лише в тому разі, якщо буде консенсус серед усіх країн-учасників Альянсу. Але Зеленський також нагадав і про приклад Фінляндії та Швеції, що зараз фіналізують процес вступу до НАТО без Плану дій щодо членства.

Партнерам по НАТО Україна готова презентувати власні пропозиції щодо колективної безпеки Європи. Водночас, наша країна віднині готова вести будь-які мирні перемовини лише з новим керівництвом Росії.

Заявку на прискорений вступ України до НАТО підписали також глава уряду Денис Шмигаль та спікер ВР Руслан Стефанчук.

Водночас, уже анонсується, що близько 19.00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг та генсек ООН Гутьєреш мають виступити із "безпрецедентними заявами". Будемо стежити за подальшим розвитком подій.

Президент України Володимир Зеленський, глава уряду Денис Шмигаль та спікер ВР Стефанчук підписали заявку на прискорений вступ України до НАТО
Читайте також: США за останні роки вже декілька разів відпрацьовували сценарії відповіді на тактичний ядерний удар РФ - які рішення приймались