xcounter
#

ЗСУ ракетами Harpoon потопили два корабля ВМС РФ, а не один, як офіційно повідомлялось

7752
Harpoon
Harpoon

Окрім ракетного крейсера "Москва", великого десантного корабля "Саратов", рятувального "Василий Бех" та низки катерів, на рахунку ЗСУ ще один один рашиський корабель

Збройні Сили України знищили за допомогою переданих союзниками протикорабельних ракет Harpoon два кораблі рашистів. Один з них - рятувальний буксир "Василий Бех", який був знищений у середині червня.

"Василий Бех" перехопили на маршруті до тоді ще окупованого острова Зміїний, коли він транспортував озброєння, паливо та, скоріш за все, особовий склад на острів. Момент ураження корабля двома ракетами Harpoon був знятий з БПЛА Bayraktar TB2.

Читайте також: Шалені втрати армії РФ лише за дві доби боїв: ЗСУ знищили майже у 13 разів більше техніки

Але, як "проговорився" заступник міністра оборони США з закупівель та підтримки Біл ЛаПланте (Bill LaPlante) під час конференції, ракетами Harpoon було знищено два кораблі, передає Defense One.

Назва, час та інші подробиці знищення цього другого корабля ВМС РФ заступник міністра оборони США не повідомив. Також про це не заявив і Генеральний штаб ЗСУ, чи командування ВМС України, чи будь-яка інша офіційна структура.

Єдина "зачіпка", яка могла б слугувати орієнтиром - фото ракетного корвета ВМФ РФ проекту 21631 "Буян-М", якого зі знятим радіолокаційним оснащенням тягли по Волзі на буксирі також у середині червня.

Великий Устюг Буян-м

Попри те, що назву корабля було замальовано, через кількість літер та характерні деформації корпусу найвірогіднішим кандидатом є "Великий Устюг", приписаний до Каспійської флотилії РФ.

Великий Устюг Буян-м

На наявних фото, які, щоправда, зроблені з одного боку, не видно значних пошкоджень корабля. Але справа в тому, що вже у липні цей корабель брав участь у параді ВМФ РФ у Санкт-Перетербурзі. Тобто віднести його до категорії "потоплений" чи "ушкоджений з подальшим виводом з експлуатації" на значний час - неможливо.

Великий Устюг Буян-м

Враховуючи те, що рашисти максимально ховають всі свої втрати, а до того ж маскують найменування та номери кораблів, визначити другу "жертву" Harpoon - поки неможливо. Можливо лише зробити припущення, що мова йде про ще один корабель, який здійснював перевезення до острова Зміїний або ескортував транспорт, якщо рашисти таке практикували.

Але, з огляду на все, мова навряд йде про повноцінний військовий корабель навіть такого малого класу, як "Буян-М", втрату якого було б складно заховати навіть у РФ. Більш реалистично виглядає варіант ураження корабля класу тральник чи взагалі десантного катера.

Читайте також: США вже розробляють план військової підтримки та переозброєння України на роки після перемоги