xcounter
#

США вже розробляють план військової підтримки та переозброєння України на роки після перемоги

Переозброєння ЗСУ передбачає комплексний підхід (це та інші фото DoD US)
Переозброєння ЗСУ передбачає комплексний підхід (це та інші фото DoD US)
3645

Вашингтон та Київ вже розробляють концепцію ЗСУ майбутнього і готуються до підписання оборонних контрактів для України

США спільно з Україною вже розробляють детальний аналіз та сценарії середньострокової та довгострокової підтримки, яка буде надходити й після перемоги та дозволить сформувати нові можливості та спроможності ЗСУ.

Поки, як пише CNN, процес знаходиться лише на початковій стадії й спирається на тісну роботу Пентагону з Генштабом ЗСУ з вибору взагалі концепції війська з урахуванням балансу між маневровістю, оборонними та наступальними можливостями. За інформацією видання сценарій переозброєння вже включає переозброєння України на нові західні літаки та вертольоти.

Читайте також: Знищено одразу дві пускові сучасного російського зенітного ракетного комплексу
вертолет сша

Цей аналіз має бути завершений протягом вересня-жовтня та наданий на затвердження до Білого Дому. Він має передбачати комплексний підхід з переозброєння та навчання українських військових на роки вперед за рахунок довгострокових контрактів на постачання озброєння. А головне ці контракти мають бути укладені ще до завершення строку першої каденції Джо Байдена, яка завершується у листопаді 2024 року.

Паралельно вже створена спеціальна група, яка має спростити процес закупівлі передового американського озброєння для України та усунути зайві бюрократичні перепони. Також у США вже нарощують виробництво озброєння, зокрема боєприпасів у калібрі 155-мм.

155 мм

Як пише CNN, загальні виробничі потужності США 155-мм снарядів зараз оцінюються у 15 000 боєприпасів на місяць. Цей показник має бути подвоєний найближчим часом і для розширення виробництва вже виділені кошти. Аналогічні кроки зроблені відносно таких систем, як Stinger, Javelin та високоточних ракет GMLRS для HIMARS і це лише з публічно відомого.

Також США у переозброєнні України будуть спиратися і на можливості оборонно-промислових комплексів інших країн. Як, наприклад, з ЗРК NASAMS, які виробляються спільно з Норвегією.

З боку Defense Express зазначимо, що задача з комплексного переходу ЗСУ на озброєння НАТО вже була повідомлена у середині червня під час зустрічі "Рамштайн-3". Про це тоді повідомив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг. Також про розгортання цього процесу прямо говорили у Пентагоні під час брифінгів для ЗМІ.

армія сша європа

Водночас маховик цього процесу, схоже, розкручується доволі швидко - завершення розробки концепції, за "дивним збігом обставин" фактично співпадає з початком нового фінансового року у США в якому має розпочатися "ленд-ліз". А він сам по собі передбачає прискорення та спрощення процедур постачання до України всього необхідного.

Читайте також: Українські гармаші показали, як застосовують високоточний Excalibur навіть зі звичайної M777 без додаткових блоків