xcounter
#

Українські гармаші показали, як застосовують високоточний Excalibur навіть зі звичайної M777 без додаткових блоків

M777A2 зі спеціальними блоками цифрової системи управління вогнем
M777A2 зі спеціальними блоками цифрової системи управління вогнем
9055

Використання Excalibur у ЗСУ має доволі цікаву особливість, про яку забули рашисти

Доволі цікаве відео з точки зору застосування високоточних снарядів M982 Excalibur, які почали передавати Україні ще у квітні, оприлюднили самі українські артилеристи.

Це відео вже було активно поширено різними Telegram-каналами, але Defense Express вирішив трохи його скоротити, щоб не поширювати, наприклад, обличчя наших військових та інші деталі та переопублікував у скороченій версії на своєму каналі.

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ повідомив до чого готуватись Україні: прагматизм без "рожевих окулярів" та як вибити головний козир Кремля

Загалом на відео цілком легко ідентифікується саме Excalibur завдяки маркуванню DA45 та характерним схованим у середину снаряда рульовим поверхням.

Excalibur

Але найголовніша цікавість у тому, що сама гаубиця M777 - без додаткового оснащення у вигляді цифрової системи управління вогнем, яка, зокрема, дозволяє програмувати снаряди Excalibur на гаубицях М777А2. Але, враховуючи прагматичні підходи до зброї у США, це не заважає стріляти з неї високоточними снарядами.

Бо для їх програмування використовує виносний додатковий пристрій, який помітно на одному з кадрів відео.

Excalibur програматор

Звісно наявність таких виносних програматорів у армії США не є чимось секретним та добре відома фахівцям. Зокрема вони ж використовуються і для закладання координат до комплектів M1156 PGK.

Але справа в тому, що рашиські пропагандони, коли побачили, що Україні постачаються M777 без цифрових систем управління вогнем, почали кричати, що нібито США передає ЗСУ "застарілий мотлох" і ніхто ніякі Excalibur Україні нібито не надавав.

Водночас рішення передавати саме виносні програматори з боку США значно ефективніше, бо дозволяє використовувати Excalibur та M1156 PGK з будь-якої артилерійської системи у калібрі 155 мм.

Нагадаємо, що M982 Excalibur дозволяє знищувати цілі з похибкою у декілька метрів від точки прицілювання. Дальність вогню ним залежить від самої артилерійської системи та може становити до 36 км при стрільбі з 39-каліберних гармат та понад 45 км при стрільбі з САУ з довжиною ствола 52 калібри.

Читайте також: ЗСУ захопили одразу дві рідкісні станції РЕБ армії РФ РП-377 прямо в заводській упаковці (відео)