xcounter
#

Головнокомандувач ЗСУ повідомив до чого готуватись Україні: прагматизм без "рожевих окулярів" та як вибити головний козир Кремля

Головнокомандувач ЗСУ повідомив до чого готуватись Україні: прагматизм без "рожевих окулярів" та як вибити головний козир Кремля
6327

Головна загроза з боку РФ в тому, що саме Кремль поки тримає стратегічну ініціативу та розуміє свою безкарність, але виправити це доволі легко

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний та перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки Михайло Забродський у виданні "Укрінформ" опублікували вкрай важливу, без перебільшення "стратегічну" публікацію відносно теперішнього та майбутнього ЗСУ, переозброєння та взагалі війни України з РФ.

Вона торкається всіх цих аспектів, які є взаємопов'язаними і дозволяє зрозуміти реалістичне положення справ, без "рожевих окулярів".

Читайте також: Генштаб ЗСУ повідомив, що удари по аеродромам в окупованому Криму були здійснені далекобійними ракетами

Загрози та плани РФ

В першу чергу мова йде про те, що війна не завершиться у 2022 році, а головні події взагалі варто очікувати лише у 2023 році. І то за умови вкрай потужної підтримки з боку союзників, які має стати значно ширшою.

У Генштабі ЗСУ наголошують, що для РФ залишаються перспективними дії на Ізюмському та Бахмутському напрямках з кінцевою метою виходу на адміністративний кордон Донецької області. Але ще "більш привабливою" для Кремля може бути Запорізький напрям.

Зокрема мова йде, що ворог цілком розглядає можливість активізації бойових дій у цьому напрямі з метою "створення прямої загрози оволодіння Запоріжжям та Дніпром, що в свою чергу призведе до втрати українською стороною контролю над значною частиною Лівобережної України".

Також нікуди не поділась стабільна загроза із новою спробою захоплення Києва з території Білорусі. Водночас плацдарм рашистів на правобережжі у районі Херсону дозволяє ворогу діяти, як у напрямах Миколаєва та Одеси, так і в бік Кривого Рогу із подальшим розгортанням загрози для центральним та західним регіонам України.

З боку Defense Express зазначимо, що перелічені саме загрози та плани, а не шанси їх реалізації Кремлем. Головним є те, що РФ, яка має значну перевагу у військових можливостях, має різні "точки прикладання зусиль" у декількох рознесених один від одного напрямах. Таке поєднання, як підкреслено у публікації, зумовлює "знаходження стратегічної ініціативи в руках противника".

армія рф
Поки ворог обирає час та місце для атаки - ініціатива у його руках

Тобто Кремль вирішує де і коли йти у наступ та може розтягувати наявні сили ЗСУ по всій країні імітуючи підготовку до ударів на декількох напрямах і маскуючи дійсний.

"Висловимо вагомі застереження щодо накреслення лінії зіткнення з точки зору української сторони. Її контури мають вкрай невигідну конфігурацію знову ж таки на Ізюмському та Бахмутському напрямках. Суттєві вклинення противника сковують будь-який оперативний маневр для українських військ і вимагають, по суті, подвійного комплекту сил для його стримування. Особливо гостро це відчувається через нестачу засобів вогневого ураження та ППО", - зазначено у публікації.

Лінійний підхід з перехоплення ініціативи

Традиційним лінійний підхід до перехоплення ініціативи - самостійне нав'язування ворогу місця та часу битви. З огляду на те, що єдиною больовою точкою України, втрата якої для РФ буде справжнім ударом є окупований Крим, то можливо розглянути варіант саме зі звільненням півострова.

Але, як зазначено у публікації, для ефективної деокупації Криму, наприклад, у межах компанії 2023 року, необхідно створити 10-20 загальновійськових бригад, які будуть реалізовувати серію операцій.

сша страйкер
Для цього союзники фактично мають сформувати декілька механізованих корпусів для ЗСУ
А їх озброєння покладається виключно на плечі союзників, які і їх подальше забезпечення. Для розуміння це фактичне збільшення у 1,5-2 рази вже поточної кількості бригад Сухопутних військ ЗСУ, включно з новосформованими та розгорнутими після 24 лютого.

Але деокупація півострова, навіть пори те, що його рашисти перетворили на одну суцільну військову базу, як підкреслено у матеріалі, не змінить малюнок війни.

"Втрата значної кількості запасів матеріальних засобів для ЗС РФ матиме лише тимчасовий ефект. Втрати в особовому складі й техніці, щонайменше, в плані чисельності, росіяни з часом можуть поповнити. Підсумовуючи сказане та обговорюючи вже подальші перспективи, після 2023 року, можна вести мову лише про новий етап протистояння. Звісно, з іншими вихідними даними і перспективами, але знову ж таки – триваючий конфлікт, втрати життів, витрати ресурсів і до кінця невизначений кінцевий результат", - пишуть Валерій Залужний та Михайло Забродський.

Далекобійність як головний фактор

На додачу до цього РФ має ще одну перевагу - далекобійності озброєння. У збройних силах РФ у арсеналі є зброя, яка дозволяє завдавати удари по будь-якій точці України.

"Якщо для РФ вона становить до 2000 км з урахуванням дальності польоту крилатих ракет повітряного базування, то для ЗСУ вона фактично обмежена 100 км дальністю польоту ракет і глибини розташування стартових позицій застарілих ОТРК. Таким чином, з початку широкомасштабної агресії засоби ураження Збройних Сил України мають досяжність майже в 20 разів меншу, ніж має противник", - зазначено у публікації.

искандер
Фактично Україні нічим відповісти на ракетні обстріли РФ

І з боку Defense Express зазначимо, що навіть вихід ЗСУ на позиці 21 лютого 2022 року не дає гарантії того, що одразу у Кремлі "викинуть білий флаг". І навіть після деокупації Криму та Донбасу цього може не статись.

В цій ситуації Україні найбільш прагматичним рішенням є не лінійне протистояння з ворогом у сенсі перехоплення ініціативи за рахунок масштабних наступальних дій, а сіметрична відповідь на його здатність завдавати удари по території України.

І мова не йде про те, що ЗСУ вкрай необхідні тільки ATACMS, мова йде про нарощування загальних далекобійних можливостей війська.

ATACMS
Мова йде не лише про ATACMS

"Має бути застосовано комплексний підхід до переоснащення артилерії, ракетних військ, тактичної авіації і Військово-морських сил ЗС України та інших складових їх могутності. Обговорення повинно вестись стосовно створення або нарощування спроможностей, а не виключно про кількість озброєння і обладнання для бригад, що плануються до переоснащення", - підреслено у матеріалі.

Отримання таких можливостей та завдання ударів по ворогу і тим самим фізичне перенесення бойових дій на територію противника - є реалістичним сценарієм перемоги України. І це банально не дасть РФ безкарно вести дистанційну війну, розуміючи, що Україні просто нічим на це відповісти.

Через можливість саме односторонніх далекобійних ударів РФ й "громадяни Російської Федерації не так болісно сприймають втрати, невдачі, а головне - вартість цієї війни в усіх її розуміннях". Тобто Кремль та населення РФ розуміють, що вони безкарні у своїй агресії. І це ж їм дозволяє загрожувати світу ядерною зброєю.

Читайте також: Чи захопить F-35 Європу: майбутнє європейських літаків Rafale, Eurofighter, Gripen, перспективних FCAS та Tempest