xcounter
#

Скільки NASAMS Україна може отримати за рік: замовлення Raytheon на 182 млн доларів - скільки це ЗРК

NASAMS
NASAMS
13521

Загалом Україна має отримати вісім ЗРК NASAMS, з яких шість увійшли у пакет допомоги на 3 млрд доларів

Міністерство оборони США оприлюднило замовлення на виготовлення зенітних ракетних комплексів NASAMS, які надаються Україні у межах Ініціативи сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative). Шість NASAMS увійшли у рекордний 3-млрд пакет допомоги, який був оголошений 24 серпня.

Відповідно до оприлюдненої інформації Raytheon отримала замовлення строком до 23 серпня 2024 року на виготовлення NASAMS на загальну суму 183 млн доларів. Водночас кількість комплексів не була розголошена.

Читайте також: Коли 500 HIMARS замало: Польща придивляється до корейського аналога K239 Chunmoo

Але справа в тому, що відома експортна ціна одного NASAMS, відповідно до контракту з Литвою від 2020 року, один комплекс коштує 64 млн доларів. Водночас не варто плутати експортну ціну та вартість контракту уряду США з виробником. Більше того, NASAMS є результатом кооперації Raytheon та норвезької Kongsberg. Від американської сторони він використовує радари AN/MPQ-64 Sentinel та ракети AIM-120, але укладання угоди на кінцеву продукцію можливо як з американською, так і з норвезькою компанією.

Окрім того, не відомо чи входить у замовлення ракети AIM-120, які самі по собі мають високу ціну. Зокрема експортна ціна на них може легко коливатись межах 2,5-3 млн доларів за одиницю та навіть для США вони коштують 1 млн доларів за одну AIM-120D (відповідно до контрактів 2019 року).

Але насправді відносно кількості замовлених NASAMS для України можливо звернутися до іншого критерію оцінки кількості - темпи виробництва комплексів. Зокрема контракт на виготовлення двох ЗРК для Литви був підписаний у жовтні 2017 року, а отримала їх країна у червні 2020 року. Індонезія у 2017 році замовила два NASAMS, отримала у тому ж 2020 році. Угорщина, яка замовила у 2020 році неоголошену кількість, але з огляду на кількість ракет у контракті мова йде про 3-4 ЗРК, очікує їх у 2023 році.

Таким чином, скоріш за все, мова йде про те, що Україна отримає всі шість додаткових NASAMS впродовж наступних 24 місяців. Більш реалістична, з урахуванням можливого прискорення виробництва, оцінка у можливості виготовлення декількох ЗРК за перші 12 місяців. Навіть враховуючи те, що перші два ЗРК, які були анонсовані ще на початку липня, мають посилити ЗСУ найближчим часом.

Тобто, скоріш за все, у найближчий рік ЗСУ можуть розраховувати на півдесятка NASAMS, що є вкрай важливим посиленням протиповітряної оборони України не тільки на якісному, але і кількісному рівні. Про це, до речі й говорять слова заступника міністра оборони США з політичних питань Коліна Каля (Colin Kahl), про те, що постачання озброєння за 3-млрд траншем Ініціативи сприяння безпеці України розраховано на декілька років.

Звісно можлива умова, коли Raytheon та Kongsberg здійснять перехід на "стаханівські" методи виробництва, але окрім цих двох компаній це мають зробити й сотні суміжних виробників, які постачають комплектуючі та компоненти для NASAMS.

Читайте також: Скільки коштує повністю перейти на західні танки Abrams та корейські К2: приклад Польщі у грошах та часі