xcounter
#

Передова система ППО: США анонсували новий транш допомоги Україні - на скільки ЗРК можливо розраховувати

NASAMS
NASAMS
6383

Схоже, що ЗРК NASAMS буде включено вже у наступний пакет військової допомоги від США для ЗСУ

Президент США Джо Байден під час брифінгу на саміті НАТО у Мадриді оголосив про підготовку Україні нового пакету військової допомоги. Його загальна вартість складає 800 млн доларів і окрім вже знайомого українським військовим озброєння мова йде і про нові зразки.

"У наступні дні ми плануємо оголосити більше. Включаючи нову передову західну систему ППО, більше артилерії і боєприпасів, контрбатарейні радари, додаткові боєприпаси для реактивної системи залпового вогню HIMARS, які ми вже надали Україні, і ще більше HIMARS, які надійдуть з інших країн", - зазначив Джо Байден.

Читайте також: У Британії показали, як наші військові опановують гаубиці L118 та ракетну систему M270 (відео)

Враховуючи те, що під терміном "передова західна система ППО" навряд ховається такі системи, як Stinger, то одним з небагатьох варіантів залишається ЗРК NASAMS, про передачу якого вже повідомляли західні ЗМІ з посиланням на власні джерела у Вашингтоні.

Водночас розмір допомоги у 800 млн доларів, до якого включено і інші далеко не дешеві позиції, говорить і про кількість цих ЗРК. Вартість цього комплексу у найсучаснішій версії NASAMS-3, разом із ракетами та усіма супутніми послугами, складає близько 64 млн доларів. Принаймні дві батареї NASAMS-3 за контрактом 2020 року обійшлись Литві у 128 млн доларів.

NASAMS
NASAMS для Литви

Також можливо навести вартість лише одних ракет AIM-120 AMRAAM, які використовує NASAMS. Відповідно до контракту з Угорщиною від 2020 року відомо, що 180 ракет у версії C-7 коштували 500 млн доларів, а 60 ракет у версії ER, які мають вдвічі більшу дальність, 230 млн доларів.

Можливо, враховуючи те, що це допомога, вартість цих комплексів буде значно нижчою, а не комерційною, як у випадках цих двох контрактів. Але у будь-якому випадку мова йде про максимум декілька батарей. Щоправда, навіть така кількість вже є більш ніж важливим посиленням повітряної оборони.

NASAMS

NASAMS Також, звісно, мова йде лише про передачу першої партії ЗРК, які, вочевидь, будуть продовжені. Принаймні, так само відбулось з HIMARS, який спочатку передали чотири одиниці, а згодом анонсували передачу ще однієї партії з чотирьох машин. Не говорячи вже про передачу ще дев'яти M270 від Великобританії, Німеччини та Норвегії.

Читайте також: Українська САУ "Богдана" за коригуванням Bayraktar TB2 працювала по Зміїному: оприлюднено відео роботи вітчизняної розробки