xcounter
#

ЗРК NASAMS для України від США: наскільки він буде дієвим для знищення ракет РФ

NASAMS
NASAMS
60605

Зенітний ракетний комплекс NASAMS є вкрай прагматичним та найбільш реалістичним варіантом для посилення протиповітряної та протиракетної оборони України

У США планують закупити для України зенітний ракетний комплекс середньої дії NASAMS, який є спільною американсько-норвезькою розробкою компаній Raytheon та Kongsberg. Принаймні про це незалежно один від одного повідомили з посиланням на свої високопоставлені джерела у Вашингтоні одразу два поважні видання: CNN та Reuters.

З іншого боку прохання передати саме NASAMS для України офіційно озвучив ще 30 березня президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до парламентарів Норвегії. Також отримання цих ЗРК є одним прогнозованих та реалістичних сценаріїв посилення протиповітряної оборони України, про яку вже писав Defense Express та навіть було закладено у Візію Повітряних Сил у 2020 році.

Читайте також: Пілоти ЗСУ вхопилися за ідею навчання на сучасних винищувачах і просувають її в медіа США

Загалом саме NASAMS є абсолютно прагматичним варіантом, бо і сам він створювався виходячи з концепції "мінімальні витрати - максимальна ефективність". Справа в тому, що для його створення у 90-х роках використали далекобійну та вкрай розповсюджену ракету "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM, яка навіть без жодних переробок може, при старті з землі, знищувати цілі на відстані, за різними джерелами, до 15-25 км.

NASAMS

Шляхом встановлення спеціально адаптованої версії ракети AMRAAM-ER у найсучаснішій версії NASAMS-3 декларується можливість знищення цілей на дальності до 40 км та на висоті до 20 км.

Варто зазначити, що сама ракета AIM-120 має досконалу радіолокаційну головку самонаведення, яка має високий рівень протидії засобам РЕБ, ракета може здійснювати маневри з високими перевантаженнями і розганяється до 4 Маха.

AIM-120
AIM-120 під час пуску з F-35

Комплекс штатно працює з радаром AN/MPQ-64 Sentinel, який забезпечує огляд на відстані до 75 км (ефективний - до 40 км), а по висоті до 40 км. І що найбільш цікаво, ці радари вже передаються Україні й були помічені під час використання вже у червні.

Ще вкрай важливою умовою ефективності комплексу є те, що цей комплекс фактично має відкриту архітектуру. До нього інтегруються і інші засоби виявлення противника, такі як станції радіотехнічної розвідки та оптично-прицільні станції з телевізійним каналом, що дозволяє вести вогонь у режимі повного маскування. І це на додачу до того, що NASAMS інтегрується у загальну систему протиповітряної оборони та отримує дані від всіх інших радіолокаційних станцій та інших засобів огляду повітряного простору.

AN/MPQ-64 Sentinel
AN/MPQ-64 Sentinel

Також NASAMS знаходиться у виробництві й прямо зараз виконується контракт з Угорщиною, яка їх замовила у 2020 році та має отримати їх 2023 році, а також Литвою, яка замовила додаткові батареї. На стадії виконання контракти й з Оманом та Катаром. Також ці ЗРК у різних версіях знаходиться на озброєнні Іспанії, Норвегії, Нідерландів, Литви, Індонезії, Фінляндії та Австралії.

Тобто для України можливість отримання NASAMS є абсолютно вірогідним варіантом, бо він на половину американський, що дозволяє Вашингтону значно легше приймати рішення щодо його передачі, а головне - він знаходиться у виробництві. І хоча мова не йде про передачу ЗРК зі складу збройних сил будь-якої країни, Вашингтон, можливо, має всі важелі для того, щоб вмовити деяких замовників трохи почекати на замовлені NASAMS, щоб вже вироблені були передані Україні.

NASAMS

Своєю чергою, у випадку отримання ЗРК NASAMS, Україна зможе значно підвищити можливості протиповітряної оборони, як у кількісному, так і у якісному складі. Зокрема завдяки NASAMS можливо надійно прикрити важливі об'єкти та міста від удару авіації, але і знищувати крилаті ракети.

Також необхідно пам'ятати, що зараз українське небо захищають ЗРК, наймолодшому з яких понад 30 років, а також те, що з кожним пуском зенітних ракет радянського зразка їх не становиться більше. Тобто питання переходу на нові зенітні ракетні комплекси - питання виживання України.

Читайте також: Винищувачі F-35 поблизу кордону з Україною: чи з’являться вони якнайшвидше