xcounter
#

Зеленський попросив у Норвегії NASAMS та Naval Strike Missile - що це за зброя

NASAMS
NASAMS
98514

Зенітний ракетний комплекс NASAMS та протикорабельна ракета Naval Strike Missile - можуть утворити над Україною надійну захисну парасольку

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до парламентарів Норвегії закликав надати Україні вкрай потрібну для боротьби з РФ зброю - зенітні ракетні комплекси та протикорабельні ракети.

Справа в тому, що саме у Норвегії базується Kongsberg - одна з провідних оборонних компаній у світі. І саме вона розробила та постачає два вкрай цікаві зразка озброєння.

Читайте також: Росіяни можуть ударити "Калібрами" по підприємствам ОПК та інфраструктурі – Міноборони

Мова йде про зенітний ракетний комплекс NASAMS та протикорабельну ракету Naval Strike Missile (NSM).

Про Naval Strike Missile видання Defense Express свого часу вже зробило вкрай детальний матеріал, в якому пояснюється, як ця протикорабельна ракета стала справжнім бестселером на ринку озброєння.

Тепер час прийшов і для зенітного ракетного комплексу NASAMS.

Особливості NASAMS

У 90-х років Норвегія потребувала якісного оновлення власної протиповітряної оборони. Але норвежці не стали йти шляхом простої закупівлі готового комплексу, а скооперувались з американською компанією Raytheon та запропонували вкрай цікаву систему.

А саме - взяти ефективну та перевірену ракету "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM та перетворити її на зенітну. Це доволі далекобійна ракета з високою енергетикою, яка у "повітряній" версії має дальність пуску від 70 до 180 км (в залежності від модифікації).

AIM-120 AMRAAM
Пуск AIM-120 AMRAAM з F/A-18

За умови пуску з грунту її дальність, звісно, зменшується, бо ракета стартує з нульової швидкості та з рівня землі. А додавши до ракети систему виявлення цілей та командний пункт Kongsberg разом із Raytheon і створили новий зенітний ракетний комплекс, який отримав назву Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System - NASAMS.

Можливості NASAMS

Завдяки високим характеристикам та постійній модернізації NASAMS став доволі популярним у світі: 8 країн-операторів, серед яких окрім Норвегії - Австралія, Нідерланди, Фінляндія та Іспанія.

NASAMS

Найсучасніша версія - NASAMS-3, вона оснащується ракетами AMRAAM-ER з дальністю пуску до 40 км за дальністю та понад 20 км за висотою.

За виявлення цілей відповідає радар AN/MPQ-64 Sentinel, який забезпечує огляд на відстані до 75 км (ефективний - до 40 км), а по висоті до 40 км. NASAMS може працювати й отримуючи данні від інших радарів та засобів виявлення цілей. Тобто працювати у "засадному режимі".

AN/MPQ-64 Sentinel
РЛС AN/MPQ-64 Sentinel

Ракета AIM-120 має власну радіолокаційну головку самонаведення, яка дозволяє захоплювати цілі на дальності до 16-18 км. До цього ракета летить або у заздалегідь визначену точку, або, якщо ціль маневрує - за командами по цифровому радіоканалу.

Проте необхідно усвідомлювати, що вартість цього ЗРК доволі висока. З відомих останніх публічних цифр - контракт від 2020 року на дві батареї NASAMS-3 для Литви за 128 мільйонів доларів. Для розуміння одна батарея - це один центр керування, один радар та 2-3 пускових.

NASAMS-3 Литва
Батарея NASAMS-3 для Литви

Водночас для України ціновий аспект зараз може не мати великої важливості. Справа в тому, що ракети та радар для NASAMS виробляє американський Raytheon, а США зараз надають Україні максимальну підтримку. Більш критичним може бути час, який необхідний для навчання операторів цієї техніки.

ТТХ NASAMS

  • Дальність виявлення цілей: до 75 км за дальністю, до 40 км за висотою
  • Максимальна дальність знищення цілей: до 40 км за дальністю, до 20 км за висотою
  • Швидкість ракети: до 4 Махів
  • Вага бойової частини ракети: близько 20 кг
  • Орієнтовна вартість батареї: 64 млн доларів
Читайте також: Яку смертоноснішу зброю ще може передати Великобританія Україні