xcounter
#

3 млрд доларів на протиповітряну оборону та артилерію для України: США передають рекордний пакет допомоги

Пакету допомоги США вистачить на пару батарей Patriot
Пакету допомоги США вистачить на пару батарей Patriot
3506

Черговий пакет допомоги від США дорівнює трьом річним бюджетам Міноборони України на закупівлю всього озброєння та військової техніки у 2021 році

США офіційно оголосили про передачу Україні рекордного пакета військової допомоги розміром у 2,98 млрд доларів. Надання траншу було присвячено Дню Незалежності України та офіційно оголошено президентом країни Джо Байденом.

Цей пакет виділений у межах Ініціативи сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative) і він передбачає придбання за ці кошти систем протиповітряної оборони, артилерійських систем та боєприпасів, систем боротьби з дронами та радари.

Читайте також: США вдвічі збільшили кількість F-22 у Польщі: патрулюють кордон з РФ, Балтику та літають поблизу України

Точного та виключного переліку немає, але розмір допомоги цілком дає зрозуміти масштаб майбутніх постачань. Зокрема туди цілком можуть увійти навіть одну-дві батареї Patriot. Але можливо, що значно краще може відповідати негайним потребам України - з десяток зенітних ракетних комплексів NASAMS, чи значно більшу кількість AN/TWQ-1 Avenger.

AN/TWQ-1 Avenger
AN/TWQ-1 Avenger

Аналогічний порядок цифр може бути й відносно артилерії, особливо, якщо мова піде про передачу САУ M109A6 Paladin, або додаткових M777.

Не виключено, що у формулювання "боєприпаси" нарешті увійдуть балістичні ракети ATACMS. Тим паче, що історія з передачею AGM-88 HARM вже довела, що США можуть до останнього тримати у таємниці передачу якогось озброєння, аж поки уламки ракет не почнуть публікувати з бідканнями рашисти.

Також величезний простір залишається відносно і систем боротьби з БПЛА, які можуть починатися від звичайних анти-дронових рушниць, мобільними станціями РЕБ, завершуючи навіть лазерними комплексами.

Marine Air Defense Integrated System (MADIS)
Marine Air Defense Integrated System (MADIS)

Тобто поки цей пакет допомоги окреслений абсолютно приблизний. Водночас, відповідно до заяви президента США, черговий транш не буде сконцентрований на винищувачах та важкій бронетехніці. Але аспект на посиленні протиповітряної оборони є не менш важливим.

Читайте також: Чи готуються ЗСУ до контрнаступу: на що натякає нова зброя для України від США – The Washington Post