xcounter
#

Чи дійсно США можуть постачати Україні більше озброєння, ніж офіційно оголошується: як маскували HARM та іншу зброю для ЗСУ

16033
Можливо якось так ми і дізнаємось про передачу ЗСУ Abrams
Можливо якось так ми і дізнаємось про передачу ЗСУ Abrams

Союзники, як мінімум, вже декілька разів передавали озброєння про використання якого стало відомо виключно завдяки бідканням рашистів

Цілий ряд західних ЗМІ опублікували публікації в яких йшла мова про можливість США постачати Україні більше зброї ніж це офіційно оприлюднюється у звітах Пентагону. Зокрема Yahoo.news та Politico задались цим питанням, прийшовши, після розмов зі своїми джерелами у Вашингтоні, до висновку - так. Мовляв, і ATACMS вже в Україні, а високоточні Excalibur постачаються без додаткових оголошень.

Зокрема дійсно підтверджені випадки з тим, що США, як мінімум, не акцентували увагу на назвах озброєння, які передаються. Вкрай показовим є ситуація з протирадіолокаційними ракетами HARM, справа в тому, що офіційно про передачу цих ракет було повідомлено лише в останньому пакеті від США від 19 серпня.

Читайте також: Україна на шляху до Незалежності: Сильніші Разом

В ньому було прямо вказано на те, що передаються AGM-88 HARM. Але вони передавались раніше, як мінімум, у липні, про що 8 серпня повідомив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль (Colin Kahl) під час брифінгу.

AGM-88 HARM
AGM-88 HARM

А взагалі вперше про отримання ще не названих протирадіолокаційних ракет повідомив 25 липня міністр оборони України Олексій Резніков, посилаючись на 270-млн пакет допомоги від 22 липня.

Але в ньому не було жодної згадки про таку зброю, лише про додаткові ракети до HIMARS, що навіть підштовхнуло Defense Express шукати, а головне - знайти варіанти з протирадіолокаційною ракетою для HIMARS.

В цьому випадку тепер залишається лише розуміти фразу у прес-релізі Пентагону "цей пакет допомоги включає...", як: "включає", але не обмежується. Або розуміти, що регулярне формулювання, яке є у кожному повідомленні щодо збройової допомоги, "інше обладнання" може містити все що завгодно. Нижче докладаємо офіційне повідомлення Пентагону щодо передачі озброєння, в якому передавались AGM-88 HARM.

Більше того, на пряме питання журналістів щодо замовчування передачі ракет AGM-88 HARM у Пентагоні відповіли, мовляв, раніше писали (коли і де саме - не уточнили), що планують забезпечити "протирадіолокаційні можливості" України.

В цій ситуації можемо лише констатувати, що США дійсно можуть не оголошувати весь перелік озброєння, яке передається Україні. Більше того, навіть коли йде постачання певних видів озброєння, вони цілком можуть маскуватися за загальними назвами. Наприклад це було у випадку з передачею досі не названих високоточних снарядів для 155-мм артилерійських систем. І це могли бути, як M982 Excalibur, так і M712 Copperhead, або M1156 PGK.

M1156 PGK
M1156 PGK - це блок, який перетворює звичайний снаряд на високоточний

Аналогічно і у формулювання "additional ammunition for HIMARS" - "додаткове озброєння до HIMARS" може входити будь-які ракети для цієї системи. І цей пункт лише може уточнюватись під час додаткових брифінгів Пентагону, в якому на пряме питання журналістів, а не входить у це формулювання ATACMS, надають, поки, негативну відповідь.

Але знову ж таки, далеко не факт, що без оголошення не передавалось інше далекобійне озброєння. Зокрема те, яке також доволі несподівано може бути інтегровано до українських літаків. Наприклад, крилаті стелс-ракети з дальністю польоту до 300 км, такі, як SLAM-ER.

SLAM-ER
AGM-84K SLAM-ER (рендер: Akela Freedom)

У будь-якому випадку, метод, який обрали у Пентагоні щодо оголошень передачі озброєння значно кращий - публічно оголошувати те, що дозволяє оцінити масштаби допомоги, але до останнього тримати у таємниці "сюрпризи".

Така сама ситуація, до речі, була і відносно ракет Brimstone. Поки у Великобританії продовжували розповідати про складність інтеграції цього озброєння на наземні пускові та обіцяли "ось-ось" їх передати, уламки цих ракет вже публікувались рашистами.

Читайте також: "Литовський "Яструб" нагадав рашистам, що він не тільки розвідувальний, а ще й ударний (відео)