xcounter
#

Пентагон дав найціннішу підказку, як ЗСУ можуть використовувати AGM-88 HARM

AGM-88 HARM
AGM-88 HARM
55854

Питання як ЗСУ застосовують AGM-88 HARM залишається найбільшою головоломкою, але з'явилась вкрай цінна підказка від США

Пентагон підтвердив, що у минулих пакетах допомоги Україні були передані протирадіолокаційні ракети, які можуть бути використані з українських літаків. Про це офіційно повідомив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль (Colin Kahl) під час брифінгу.

"Крім того, в останні пакети допомоги ми включили низку протирадіолокаційних ракет, які можна запускати з українських літаків, які можуть впливати на російські радари та інші речі", - заявив Колін Каль.

Читайте також: Від причіпного "Відьмака" до потужного "Буревія": як ЗСУ гатять по рашистах з усіх можливих РСЗВ (відео)
AGM-88 HARM
AGM-88 HARM призначені для західних літаків

Водночас треба нагадати, що нещодавно рашисти показали уламки протирадіолокаційної ракети AGM-88 HARM, яка знищила один з ЗРК РФ. І заява Пентагону виключає можливість використання (як мінімум зараз) цієї ракети з наземної пускової установки.

Але навіть не всі українські бойові літаки можуть використовувати протирадіолокаційні ракети. Зокрема єдина ракета, яка точно є на озброєнні Повітряних Сил України - це Х-58. А її єдиним носієм є Су-24. Ракета Х-58 має дальність пуску до 120 км при запуску з висоти понад 10 км, бойова частина вагою 47 кг, при загальній масі ракети 490 кг.

Х-58
Х-58

Зокрема 9 лютого 2021 року Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації ОВТ повідомив про роботи з модернізації керованих авіаційних ракет Х-58У, а також складових частин системи виявлення, прицілювання і цілевказання літака Су-24М. Відносно Х-31П такої інформації немає.

Також Су-24М та його розвідувальний варіант Су-24МР багаторазово помічали з контейнером радіотехнічної розвідки "Фантасмагория", який необхідний для запуску Х-58.

Таким чином, перший варіант постачання протирадіолокаційних ракет від США до України - це саме Х-58, яка також постачалась на експорт. Зокрема існує теоретична можливість, що вони були викуплені США, наприклад в Алжиру, Індії чи Малайзії, які фігурують, як країни-оператори Х-58.

Але це не пояснює уламки AGM-88 HARM. Тому існує інший варіант: Су-24М, або інший літак, наприклад МіГ-29 чи Су-27 був адаптований до її запуску. У цьому ключі доволі часто згадують польські або словацькі МіГ-29, які пройшли модернізацію під стандарти НАТО. Але справа в тому, що ці модернізації не стосувались інтеграції до них західного озброєння.

MiG-29AS
MiG-29AS

Взагалі немає жодного фото МіГ-29 чи Су-27 з AGM-88 HARM під крилом, а також жодної верифікованої інформації щодо інтеграції цих ракет до радянських літаків. Єдині гіпотетичні кандидати - проекти від ізраїльської Elbit, які не вийшли за межі проектів чи одиничних зразків. Наприклад, МиГ-29 Sniper, який у Румунії зараз стоїть у музеї.

Водночас в цій ситуації, можливо, дещо легше адаптувати не літак, а ракету. AGM-88 HARM має чудовий режим автономного пошуку радарів противника, тоді головна задача літака - лише доставити у необхідну точку і випустити ракету у район цілі. Для Су-24М з "Фантасмагорією" доволі реальна задача знайти РЛС противника, локалізувати ціль та випустити ракету саме у автономному режимі.

Су-24М з
Су-24М з "Фантасмагорією"

Єдина складність, яка вбачається у цій ситуації - адаптація пілона та застосування спеціального перехідника для AGM-88 HARM, який буде забезпечувати ініціацію ракети. І здається, що це питання технічно вирішити значно легше, ніж переробляти весь літак.

У будь-якому випадку, це залишається виключно припущеннями, яке може не враховувати реальні технічні складності інтеграції озброєння до літака. Але те, що Повітряні сили України активно, а головне - ефективно застосовують протирадіолокаційні ракети є фактом.

Читайте також: Коли очікувати NASAMS та F-16, чому без HIMARS: подробиці чергового пакету допомоги США Україні на 1 млрд доларів