xcounter
#

Коли очікувати NASAMS та F-16, чому без HIMARS: подробиці чергового пакету допомоги США Україні на 1 млрд доларів

Україна отримає додаткові ракети до HIMARS
Україна отримає додаткові ракети до HIMARS
22737

Черговий пакет допомоги для України виявився "боєприпасним", чому так вийшло вкрай прагматично пояснили у Пентагоні

США надають Україні новий вже 18 пакет військової допомоги, який потягнув на 1 млрд доларів, що робить його одним з найбільших з моменту російського вторгнення. Але попри вартість, він майже не містить важкого озброєння, а фактично зосереджений на боєприпасах.

Відповідно до опублікованого списку Україна найближчим часом отримає:

Читайте також: Не лише Bayraktar TB2: Україна використовує сучасні бойові модулі від Aselsan для бронетехніки (відео)
  • додаткові високоточні ракети GMLRS для HIMARS
  • 75 тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів
  • зенітні ракети до комплексу NASAMS
  • 1000 ПТРК Javelin та сотні протитанкових гранатометів AT4
  • 50 медичних евакуаційних машин (скоріш за все M113) та медичне приладдя
  • 20 одиниць 120-мм мінометних систем (не обов'язково самохідних) та 20 тисяч мін до них
  • протипіхотні міни Claymore, вибухівку та інші підривні боєприпаси

Боєприпаси до наявних у ЗСУ систем

Чому в цьому пакеті немає значної кількості важкого озброєння перед ЗМІ відповів заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль (Colin Kahl). Як він підкреслив, США та союзники вже передали значну кількість HIMARS та M270, а також 155-мм артилерії і тепер головна задача - забезпечити їх стабільним потоком боєприпасів.

M270
У ЗСУ вже 22 одиниці РСЗВ HIMARS/M270
"Оцінка насправді така, що українці непогано справляються з вже переданою кількістю HIMARS та M270, і насправді пріоритетом є забезпечення постійного потоку ракет GMLRS. Те саме стосується і гаубиць M777, де ми дійсно надали дуже велику кількість систем. Так само є союзники та партнери, і зараз пріоритетом є досягнення впевненості, що українці мають боєприпаси, щоб використовувати їх у бою", - заявив Колін Каль.

Варто зазначити, що буквально тиждень тому, на початку серпня, США вже виділило Україні 550-млн доларів виключно на ракети GMLRS та 155-мм снаряди. І варто нагадати, що якщо кожна з пускових буде здійснювати лише один залп на добу, то місячна потреба у GMLRS складає понад 5000 тисяч ракет.

NASAMS для України

Також цей пакет не містить самих зенітних ракетних комплексів NASAMS, про передачу який було оголошено на початку липня. Але, попри те, що цей ЗРК був зазначений у пакеті допомоги, він ще не переданий. Більше того, він ще не готовий до передачі, бо триває його виробництво. А очікувати їх знадобиться ще декілька місяців.

NASAMS
NASAMS буде пізніше ніж очікувалось

"Ми думаємо, що NASAMS, які знаходяться в стадії розробки, ймовірно, надійдуть у найближчі кілька місяців. Ракети AMRAAM, які використовуються у цій системі мають пройти технічний огляд для того, щоб впевнитись у їхньому стані, після чого вони будуть передані, якраз до прибуття NASAMS", - повідомив заступник міністра оборони США.

F-16 для України

Також вкрай важливо було почути відповідь представника Пентагону відносно західних винищувачів. Але відповідь на це питання, хоча і цілком прагматична, але не зовсім відповідала очікуванням.

"Щодо F-16 є кілька моментів. Як ви можете оцінити пакет допомоги, він ясно показує, що зараз нашим пріоритетом є надання українцями речей, які стосуються поточної боротьби. Отже, прямо зараз боротьба йде на сході і все частіше на півдні. Нам потрібно надати їм можливості, які працюватимуть у відповідні часові межі. Тому ми зосереджені на цих типах можливостей, а не на тому, що може бути реалізовано через рік, два, три роки й таке інше", - заявив Колін Каль.

F-16
F-16 буде значно пізніше ніж хотілось
Він також зазначив - це не означає, що Україна не отримає західні літаки, але це точно не відбудеться у короткостроковій перспективі. Але зараз все зосереджено на посилення Повітряних Сил України у короткостроковій перспективі. Зокрема мова йде про ремонт та відновлення наявних в Україні машин, а також їх озброєння.

Нагадаємо, що з 24 лютого США вже виділили допомоги на 9,1 млрд доларів. Для розуміння масштабів це понад дев'яти річних бюджетів Міноборони України на закупівлю всього озброєння та техніки зразка 2020-2021 року.

Читайте також: Який рід військ уже отримав британські гаубиці L119, і де саме вони утилізовують рашистів (відео)