xcounter
#

Боєприпаси на 550 млн доларів: питання можливої нестачі ракет до HIMARS знімається

HIMARS
HIMARS
44869

На всі питання, а чи вистачить Україні ракет до HIMARS у Пентагоні відповідають просто - передачею тисяч високоточних GMLRS

США передають черговий транш військової допомоги на 550 млн доларів в який увійшли 155-мм боєприпаси та ракети для високоточних ракетних систем HIMARS.

У своєму повідомленні Пентагон заявив лише кількість артилерійських боєприпасів - 75 тисяч. Але загальна сума допомоги та орієнтовна вартість одного 155-мм боєприпасу дозволяють зробити орієнтовну оцінку кількості високоточних ракет GMLRS.

Читайте також: Росіяни вирішили застосувати баржі для захисту мостів у Херсоні, але у них нічого не вийде
GMLRS

Зокрема відома вартість звичайного 155-мм боєприпасу орієнтовно становить близько 1,5 тисячі доларів. Через те, що США постачають і дорожчі активно-реактивні, можливо взяти середню вартість у 2 тисячі доларів. Таким чином з 550 млн допомоги приблизно 150 млн доларів пішли саме на снаряди для 155-мм артсистем.

Тоді 400 млн доларів - це вартість ракет GMLRS, кожна з яких коштує, за різними даними 105-150 тисяч доларів (такий діапазон пов'язаний, як і з роком виробництва ракети, та чи є вона переробкою з касетної).

Тобто кількість ракет GMLRS лише у черговому транші становить від 2666 до 3809 одиниць, або від 444 до 634 "пакетів" по шість ракет. До цієї кількості треба додати невизначену кількість у попередніх траншах військової допомоги від США.

HIMARS

Маємо нагадати, що кожна ракета GMLRS має індивідуальне наведення з доведеною точністю близько метра. Тобто кожна ракета - це потенційно окрема знищена ціль. Зазначимо, що це розрахування виключно приблизне, виходячи з орієнтовних цін на боєприпаси та офіційних даних Пентагону.

Нагадаємо, що станом на зараз, після передачі всіх заявлених HIMARS та M270, включно з німецькими MARS II, у ЗСУ 22 одиниці цих високоточних ракетних систем. Таким чином, загальний залп ракет GMLRS з українських систем становить 168 ракет у 28 "пакетах" (нагадаємо, що у HIMARS - один пакет, у M270 - два).

Читайте також: Що може знищити російський комплекс "Тополь-М" та чи вдасться ПРО США перехопити випущені з нього ракети